Vádalkut köthetett Fuzik

Fuzik Zsolt, a BKV előzetes letartóztatásban lévő volt informatikai vezetője akár vádalkut is köthetett a nyomozó hatósággal – értesült lapunk. Sziebert György, a cég volt jogi igazgatójának zsebébe pedig nem egyetlen alkalommal jutott a kenőpénzekből.

Szilágyi Richárd
2010. 03. 07. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyomozás érdekeire tekintettel nem adunk információt arról, mikor lesz Fuzik Zsolt újabb kihallgatása – mondta lapunknak Horváth Katalin Fanni, a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság (RRI) szóvivője, hozzátéve, az ott elhangzó információkat sem osztják meg a közvéleménnyel. Felvetésünkre, miszerint e mögött esetleges vádalku állhat, a szóvivő úgy felelt: Erre nem kívánok reagálni. A Magyar Nemzet február 19-én elsőként számolt be arról, hogy Fuzik felvételeket készíthetett a BKV gyanús ügyeiben érkező politikai kérésekről. Néhány nappal később azt is megírtuk, hogy a BKV volt informatikai vezetője egy pendrive-on tárolta azokat a politikai kéréseket bizonyító hang- és képfelvételeket, amelyek elsősorban Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyetteshez kapcsolódnak. Informátorunk szerint ezekre a bizonyítékokra azért volt szüksége az előzetesben ülő Fuziknak, hogy a gyanús ügyek kirobbanása után vádalkut kínálhasson a rendőröknek. Kádár Judit, Fuzik ügyvédje cikkünk megjelenése után sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta, hogy léteznek a bizonyító erejű felvételek, ennek ellenére – vagy épp ezért – időpontot kért az illetékes ügyésztől, hogy Fuzik teljes körű vallomást tehessen. Ezt elutasította a nyomozó hatóság. Fuziknak komoly szerepe volt annak a 28 milliós szerződésnek a megkötésében, amit a nyomozók tavaly decemberben foglaltak le a BKV Akácfa utcai székházában. Ismeretes, december 4-én egy óbudai mélygarázsban vesztegetés közben tetten érték a BKV jogi igazgatóját, Sziebert Györgyöt. Az ügygyel összefüggésben Rényi-Vámos Krisztina, a Budapest Airport (BA) Zrt. jogi vezetője és Sziebert is előzetes letartóztatásba került.
Az RRI nyomozói csütörtök hajnalban újabb ügyvédi irodában és két ügyvéd lakásán tartottak házkutatást a két cég jogi igazgatóinak ügyével kapcsolatban. Szóvivőjük lapunknak elmondta, dokumentumokat, köztük több számlát és számítógépen tárolt adatokat foglaltak le. A rendőrség gyanúja szerint a BA szerződésben állt az irodával, amely az általa kiszámlázott pénzből – hasonlóan a múlt héten gyanúba keveredett ügyvédekkel – részesedést adott a jogi igazgatóknak. Úgy tudjuk, a nyomozók célzottan kerestek olyan bizonyítékokat, amelyek egy 11 milliós repülőtéri fejlesztéshez kapcsolódnak. A szerződést Rényi-Vámos írta alá, de a pénzt Sziebert vette át. Információink szerint nem ez volt az egyetlen eset, amikor ilyen „munkamegosztást” alkalmazott a két igazgató.

Felfüggesztett közgyűlés. Antal Attila, a BKV volt vezérigazgatója továbbra is kapja havi 866 ezer forintos fizetését, miután az általa vezetett jelenlegi cég, a Vértes Volán tegnap felfüggesztette közgyűlését. A Kemma.hu úgy tudja, a Komárom megyei cégnél nem született döntés a házi őrizetben lévő vezérigazgató – aki hivatalosan szabadságon van – folytathatja-e munkáját a tatabányai központú társaságnál. A közgyűlés összehívására csaknem egy hónapot kellett várni, miután a céget kezelő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. korábban leszögezte, az ártatlanság vélelme minden állampolgárt megillet, és „csak szükség esetén kezdeményezi a közgyűlés összehívását”. Antal január 29-e óta tartó házi őrizete vasárnap lejár, de Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője úgy tájékoztatta lapunkat, kezdeményezték a házi őrizet meghosszabbítását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.