Csepel: hol a titokzatos bőrtáska?

Miközben a Fidesz a városrész szocialista politikusainak szerepét firtatja a csepeli kettős gyilkossággal kapcsolatban, a rendőrség a Központi Nyomozó Főügyészséghez fordult, hogy a korábbi kerületi rendőrkapitány, Császár Mihály szerepét tisztázza az ügyben. A hírek szerint a megölt iskolaigazgató, Takács József a gyilkosság előtt Császárnál járt egy bőrtáskával, amiben feljelentése és a terhelő bizonyítékok lapultak. A táska eltűnt, az iskola vezetője és egy tanár áldozattá vált.

Munkatársunktól
2010. 04. 07. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Terheli-e felelősség a kettős gyilkosság kapcsán Császár Mihály egykori csepeli rendőrkapitányt – ennek tisztázására a BRFK a Fővárosi Főügyészséghez fordult. Csak az ügyészség kérheti le ugyanis a volt kapitány telefon-híváslistáit. Az is tisztázásra vár, milyen kapcsolata volt Császárnak Kun Tamással, a gyilkosságokkal gyanúsított gondnokkal. Sajtóhírek szerint a férfi Császár pártfogoltja volt. A Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában 2009. január 7-én ölték meg az intézmény igazgatóját, Takács Józsefet és egy tanárt, Papp Lászlót. Takács állítólag pénzügyi visszaélések miatt akarta feljelenteni Deme Gábort, az intézmény gazdasági igazgatóját, helyi szocialista politikust. Erről táskányi dokumentumot gyűjtött össze, ami később eltűnt. Úgy tudni, az igazgató a halála előtt egy barna bőrtáskával a kerületi kapitánynál járt, feljelentést akart tenni, amiről a volt kapitány nem tud. A gyilkosság után a gondnokot és a gazdasági igazgatót, Deme Gábort vették őrizetbe. A gyilkosságot ugyanis Papp László rögzítette elrejtett diktafonjával.
A Népszabadság szombaton azt írta: az iskolát működtető alapítvány egyik munkatársa átadta a rendőrségnek annak a feljelentésnek a másolatát, amit az igazgató akart eljuttatni a csepeli kapitányságra. A rendőrség azt is vizsgálja, mi történt Császár irodájában 2009. január 7-én délelőtt, miért nem tett feljelentést a néhány órával később meggyilkolt Takács. Szándékáról a lap szerint nemcsak családja tudott, hanem Orosz Ferenc szocialista alpolgármester is. Császár közölte: az igazgató csak egy palack bort akart neki vinni, de azt is lent felejtette autójában. Ám több rendőrségi dolgozó úgy tudja – írta a Népszabadság –, hogy Takácsot másnap 11 órára visszarendelték a kapitányságra, este azonban végeztek vele. Kérdés, kiszivároghatott-e a rendőrségről, hogy feljelenteni készül későbbi gyilkosait.
A TV2 Napló című műsorában elhangzott: Császárnak már 1998-ban is volt egy furcsa ügye, amikor kiderült, a porschés robbantásként elhíresült bűntény első számú gyanúsítottjával röviddel a történtek után telefonon beszélhetett. A Napló korábbi műsorában pedig a gyilkosságot rögzítő hangfelvételből hangzott el több részlet. Takács az iskolában találkozott Demével és a vele érkező Kun Tamással, ami meglepte az igazgatót. A találkozó szívélyes hangnemben indult. A későbbi vérfürdőnek nem volt előjele. Néhány másodperccel halála előtt Takács így fordul a gondnokhoz: Holnap szeretettel várlak egy kávéra is, teára is… Még pár mondat és a diktafon által rögzített anyagon 12 perc 13 másodpercnél Kun lelövi Takácsot. Előtte nincs könyörgés, figyelmeztetés. Ezután Papp az életéért rimánkodik. Kun utasítgatja, az utolsó Takács lelövése után 43 másodperccel hangzik el: „Hozd ide a táskáját! Az ő táskáját hozd!” Öt és hat másodperccel később lövések dördülnek. A gondnok megöli a tanárt.
Meg kell vizsgálni a csepeli MSZP-s vezetők – így Avarkeszi Dezső és Podolák György országgyűlési képviselők, Tóth Mihály polgármester és Orosz Ferenc alpolgármester – szerepét is a csepeli kettős gyilkossággal összefüggésben – jelentette ki Németh Szilárd fideszes országgyűlési és fővárosi képviselő. Felszólította a csepeli MSZP-s politikusokat: tegyenek feltáró vallomást az ügyészségen. Németh szerint nem elhanyagolható az sem, hogy Avarkeszi felesége az iskolában a gyanúsított Deme Gábornak a közvetlen munkatársa volt. Az MSZP csepeli szervezete elítélte Németh Szilárd „ámokfutását”, amit „felháborító aljasságnak”, továbbá „őrült, kegyeletsértő kampánynak” minősítettek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.