Magyar szál a román csempészügyben?

A magyar közlekedési miniszter vejével ápolt állítólagos kapcsolatát emlegette annak a nemzetközi csempészhálózatnak a vezére, akit többedmagával a napokban vettek őrizetbe Romániában. A román nyomozó hatóságok szerint a bűnbanda mintegy nyolcmillió euró értékben csempészett hamis parfümöt és cigarettát az országba. Hónig Péter kategorikusan cáfol.

2010. 04. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A román nyomozó hatóságok birtokában lévő információk szerint alaposan feltételezhető, hogy a magyar kormányig vezetnek a napokban leleplezett csempészhálózat szálai.
A román főügyészség szervezett bűnözés és terrorizmus elleni főosztálya (DIICOT) a múlt pénteken helyezte vizsgálati fogságba egy parfüm- és cigarettacsempészetre szakosodott bűnbanda tizennégy tagját, köztük két vámtisztviselőt. A bukaresti törvényszék a hét végén tizenkét gyanúsított esetében hagyta jóvá a 29 napos letartóztatási parancs kibocsátását, és közöttük szerepel a csempészhálózat vélhető vezére, Vurgun Vedat is.

*

Az ügyészség letartóztatási kérelme jóváhagyásának indoklásában a törvényszék arra hivatkozik, hogy a török nemzetiségű holland állampolgár egy telefonbeszélgetésben közölte: egy lefoglalt szállítmány ügyében felvette a kapcsolatot a magyar közlekedési miniszter vejével. A titkosszolgálatok által lehallgatott párbeszéd közben Vedat egyértelmű utalást tesz az általa meg nem nevezett budapesti tárcavezető, Hónig Péter hozzátartozójával ápolt kapcsolatára. Elmondja: a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter vejének van annyi befolyása, hogy ne vessék vámvizsgálat alá a csempészáruval megrakott teherautót. Hónig Péter az Indexszel közölte, hogy nincs veje.
A gyanúsítottak őrizetbe vételét megelőzően a román nyomozó hatóságok több mint harminc házkutatást végeztek az erdélyi Nagyváradon és Nagyszebenben, illetve a dél-romániai Calarasiban és Bukarestben. A nyomozás kiderítette, hogy a Vedat, a török állampolgárságú Kutlu Metin és a román Mihai Lambadarie által irányított nemzetközi bűnszövetkezet ázsiai országokból Románián keresztül csempészett hamisított luxusparfümöket és dohányárut Nyugat-Európába. A hálózat hamis papírokkal igazolta az áruk eredetét a vámhatóságnál, a termékeket ezután a romániai és európai piacon értékesítették. A román hatóságok szerint a 2009 augusztusa és 2010 márciusa között piacra dobott parfümök és cigaretták értéke meghaladja a nyolcmillió eurót.
A bukaresti törvényszék bírája a gyanúsítottak által jelentett közveszélyen, a súlyos bűncselekmény végrehajtása érdekében működtetett bűnszervezet létrehozásán túl feltárja azt is, hogy a csempészek rendkívüli tájékozottságról tettek tanúbizonyságot. Valóságos „kémelhárítási” tevékenységet folytattak, és többek között köztisztviselőktől szerezték információikat. Kiderült az is, hogy a nemzetközi hálózat tucatnyi állam területén fejtette ki tevékenységét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.