Mentelmi jog – vagy egérút

Torkos Matild
2010. 04. 01. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy több vádlottat felvonultató büntetőper tárgyalásának elhúzására – főleg egy bonyolult gazdasági ügyben – annyiféle védői praktika van, hogy akár öt-hat évig is lehet packázni a bírósággal, mire az képes meghozni az elsőfokú ítéletét


Összegyűjtötte a szükséges hétszázötven kopogtatócédulát, és hivatalosan is képviselőjelölt lett Földesi-Szabó László, a Magyarok Egymásért Szövetségének elnöke, aki a paksi 2. számú választókerületben méretteti meg magát.
Földesi-Szabó ellen milliárdos csempészés és sikkasztás vádjával büntetőperes eljárás folyik. Ezt április végéig fel kell függesztenie az eljáró bíróságnak, mert a képviselőjelölteket megilleti a sokak által vitatott mentelmi jog intézménye. A választási időszakban az Országos Választási Bizottság dönt a mentelmi jogról, a testület azonban nem szokta megvonni senkitől, nehogy emiatt politikai elfogultsággal vádolják. Ki időt nyer, életet nyer – tartja a mondás. Nem Földesi-Szabó az egyetlen, aki úgy aspirál a mentelmi joggal is kecsegtető országgyűlési képviselői pozícióra, hogy közben az igazságszolgáltatással lenne elszámolnivalója.
Nem gyűlt össze a megfelelő számú kopogtatócédula Budaházy György jelöltségéhez, akit terrorszervezet létrehozásával és különféle erőszakos bűncselekménnyel gyanúsítanak. Megtalálta viszont a hasonló menekülőutat, és Ózd és környéke hivatalos jelöltjeként indul Kolompár Orbán, akit azzal vádol az ügyészség, hogy az általa vezetett cigány szervezet pénzéből sinkófált el a saját céljaira valamennyit. Hónapok óta üldözi érdeklődésével az ügyészség Dávid Ibolyát és párttársát, Herényi Károlyt is, akiket április végéig ugyancsak véd a mentelmi jog a nyomozók zaklatásától. Választ kellene adniuk arra, hogy „ki fújta be a postaládájukba” a titkosszolgálati lehallgatásokat tartalmazó CD-t, amellyel tönkretették egy fiatal konzervatív politikus karrierjét.
Mintha Földesi-Szabó László esetében mégsem csupán arról lenne szó, hogy meg akarná akasztani pár hónapra az ellene folyó büntetőpert. Hiszen egy több vádlottat felvonultató büntetőper tárgyalásának elhúzására – főleg egy bonyolult gazdasági ügyben – annyiféle védői praktika van, hogy akár öt-hat évig is lehet packázni a bírósággal, mire az képes meghozni az elsőfokú ítéletét. Hogy azután az elhúzódó tárgyalásra hivatkozva pár milliós pénzbírsággal zárhassa le az akár több tízmilliárdos kárértékű büntetőpereket is, mint ahogy azt láttuk a Princz-ügyben.
A Magyarok Egymásért Szövetség, amely Földesi-Szabót indította a választáson, szinte alig ismert a közvélemény előtt, biztonsággal kijelenthetjük, hogy jelöltjeinek a nullával egyenlő az esélye a parlamentbe jutáshoz. Földesi-Szabó politikai szerepvállalásának merőben más oka lehet. Őt az Egymásért Egy-Másért Alapítvány vezetőjeként ismerte meg a közvélemény, amikor Törökországból vitatott körülmények között hazahozta Mehmet Károlyt. A hatalmas sajtóvisszhangnak köszönhetően az alapítvány neve egy csapásra ismertté vált, elősegítette a gyors ismertté válást az is, hogy Morvai Krisztina is szerepet vállalt az ügyben, aki ma a Jobbik vezető politikusának számít.
Földesi-Szabó egy csapásra ismertté vált a bulvárhírek világában is. Nem sokkal később Egymásért Egy-Másért Alapítványának neve egy 1,2 milliárdos kárértékre elkövetett vám- és adócsalás gyanúja miatt került az újságok címlapjára. Az addig csupán a jótékonykodásaival figyelmet érdemlő alapítvány felkeltette a sajtó érdeklődését. És egyre érdekesebb információk kerültek a felszínre Földesi-Szabóról és a kölcsönös segítségnyújtásra szerveződő társairól, az alapítvány hátteréről és meglepően szoros kapcsolatáról a Nemzetbiztonsági Hivatallal. Például az, hogy Földesi-Szabó László, korábban használt nevén Szabó László a rendőrség központi nyomozó szervénél a szervezett bűnözéssel foglalkozott, alezredesként szerelt le még 2000-ben.
Azt eddig is tudtuk, hogy a népi bölcsesség szerint rablóból lesz a legjobb pandúr. Manapság ez visszafelé is működik, hogy a rend korábbi és aktív őrei is egyre gyakrabban próbálnak törvénysértő módon a zavarosban halászni. Mind többször szembesülünk azzal, hogy pandúrból lesz a legjobb rabló. Az Egymásért Egy-Másért Alapítvány természetesen nem úgy dagasztotta milliárdosra a bankszámláját, hogy felnyomtak néhány széfet, ennél sokkal kreatívabban szerezték a pénzt. A büntetőperben benyújtott vádirat szerint a közhasznú alapítvány a közterhek megfizetése nélkül tonnaszám hozott be élelmiszereket a Távol-Keletről arra hivatkozva, hogy adományok. Csakhogy ezeket értékesítésre továbbadta egy részvénytársaságnak. A sikkasztás vádja szerint Földesi-Szabó az alapítványnak adományozott több mint kilencszázmillió forint készpénzzel sajátjaként bánt, és az ügy kipattanásakor az alapítvány pénztárában csupán tizenhétmillió forint volt, a többi pénz sorsa máig ismeretlen. Földesi-Szabó a kihallgatásakor elmondta: tudja, hol a pénz, de nem árulja el. Magabiztosságának oka lehetett az is, hogy az alapítvány kuratóriuma tele volt korábbi és aktív magas rangú nemzetbiztonsági tisztekkel.
A Magyarok Egymásért Szövetség 2008-ban egy felszámolás előtt álló cégtől, a C. C. Soft Kft. informatikai vállalkozástól százmillió forintos adományt kapott. Ez a C. C. Soft Kft. volt az a cég, amelyről a BKV korábbi vezetője, Balogh Zsolt számolt be a lapunknak adott interjújában. Balogh állítása szerint a cég vitatott módon kapott egy százmilliós megbízást a BKV-tól. Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes a Városháza folyosóján sétálva, Balogh nyakát szorítva fogalmazta meg kéréseit. Az alapítványnál tevékenykedett Jakubinyi Róbert is, aki ellen a kilencvenes évek elején váltócsalás miatt folyt büntetőeljárás, és érdekes módon Földesi-Szabó csoportja nyomozott ellene. Jakubinyi úgy úszta meg a börtönt, hogy egyéni kegyelmet kapott Göncz Árpád volt köztársasági elnöktől.
Az alapítványt kapcsolatba hozták a titkosszolgálatot felügyelő Szilvásy György családjának tagjaival is.
A parlamenti vizsgálóbizottsági ülésen Földesi-Szabó László az alapítvány megalakulásáról azt mondta, azt Nagy Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egykori vezetője kezdeményezte, s a céljuk az volt, hogy így segítsenek a rászorulóknak, főleg gyerekeknek. Hozzátette: a közhasznú szervezet létrehozásának mélyebb okairól csak akkor tud nyilatkozni, ha megkapja a felmentést a titoktartási kötelezettség alól. A Magyarok Egymásért Szövetségének egyébként van programja is. Egyebek mellett „napjaink politikai rendszerének hibás gazdasági szerkezetét és csaknem elviselhetetlen társadalmi viszonyait akarja gyökeresen átalakítani”. Szigorúbban büntetnék például a gazdasági visszaéléseket, megdupláznák az adóhatóság által kiszabható büntetési tételeket.
„A normakövetés (közteherviselési értelemben is) legyen a XXI. század Magyarországán a társadalmi szocializáció és az állampolgári öntudat alapvető eleme!” – írják Földesi-Szabó Lászlóék a programjukban.
Csak nézünk, mint a moziban. Politikai krimi, abból a fajtából, amelyet ha ötször néz meg az ember, akkor sem érti, ki kivel volt szövetségben, kik voltak a pozitív hősök, a bűnös tényleg a bűnös volt-e. Ráadásul még csak nem is szórakoztunk. Viszont csillagászati áron adták rá a jegyeket. Valakik valakiket itt nagyon ostobának vélnek. Talán pont a nézőket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.