Vad gazdálkodás az állami földekkel

Komoly politikai hátszelet és hatósági segítséget kapott az a magántársaság, amelyik megszerezte a Bakonyerdő Zrt. kezelésében lévő, állami tulajdonban lévő, legértékesebb bakonyi vadászati területet – legalábbis ezt állítják a társaság volt vezérigazgatói. A törvénytelenséget a jelenlegi vezérigazgató sem cáfolta.

Dénes Zoltán
2010. 04. 18. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabálytalanul hozták létre 2006-ban azt a vadászterületet, amelynek nagy részét az állami kézben lévő Bakonyerdő Zrt. üzemi területéből szakították ki – közölte Matyasovszky Albert, a Bakonyerdő Zrt. elődszervezetének volt vezérigazgatója, aki a témában írt cikksorozatunk nyomán kereste meg lapunkat. Megfogalmazása szerint az ügylet során az egyik legkirívóbb szabálytalanság az volt, hogy a területre vonatkozó vadgazdálkodási terv 2010. február 28-ig volt érvényben, tehát nem kellett volna azon változtatni. Emellett – tette hozzá – az új terület kialakítása miatt visszamaradt vadászterület egy 500 méteres szélességű sávra szűkült, amely nem elégíti ki a törvény által előírt három kilométeres minimumfeltételt.
A volt vezérigazgatótól megtudtuk azt is, hogy ugyanazon a napon két közgyűlés volt. Az egyiken a vadászterület tulajdonosai – ezalatt főként az államot képviselő hivatalnokok értendők – megszavazták a területek szétválását. A második közgyűlésen a kivált terület tulajdonosai szavaztak az új vadászterület megalakulásáról, a vadászati jog hasznosítási módjáról és a képviselő személyéről. A terület felosztásáról határozó első közgyűlést a Bakonyerdő Zrt. hívta össze, mégpedig úgy, hogy nem volt tulajdonosi meghatalmazása. Ugyanakkor ezen a közgyűlésen már nem a zrt. szavazott az állami területekkel kapcsolatban, hanem a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet képviselői.
Matyasovszky elmondása szerint az újonnan létrejött vadászterület 5839 hektár lett, amelyből 4080 hektár a Bakonyerdő vagyonkezelésébe tartozó állami erdő. Az újonnan létrehozott földtulajdonosi közösség képviselőjének Császy Zsoltot, a KVI vagyonkezelő főosztályának akkori vezetőjét választották meg. Császy nevével később a sukorói telekcsere ügylet során találkozhatunk, itt mint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. értékesítési és jogi igazgatója volt felelős a szerződés előkészítéséért. Érdekességként említhető még meg, hogy a Bakonyerdő Zrt. igazgatóságának elnöke az üzemi terület megosztásáról szóló döntés meghozatalakor Sirman Ferenc, az agrártárca államtitkára volt. Horváth László, a Bakonyerdő Zrt. akkori vezérigazgatója arról számolt be, hogy az államtitkár 2006. július 24-én behívatta irodájába, ahol jelen volt még a tárca vadászati osztályvezetője is, és arra próbálták rávenni, hogy írjon alá egy, az állami erdőgazdaság üzemi területéből kiszakítandó új vadászterület kialakításáról szóló kezdeményezést. S mindezt gyorsan, mert már kint várakozik az ügyvéd, aki azt azonnal vinné magával tovább. Horváth bevallása szerint ekkor nem írta alá a dokumentumot, de engedve az óriási nyomásnak, öszszehívta a zrt. erről döntő igazgatósági ülését, amelyen a tagok, Sirman Ferenccel együtt, egy tartózkodás mellett megszavazták a területmegosztást.
Az összefonódások mértékére jellemző, hogy a területre vadászati jogosultságot szerző vadásztársaság, a Magas-Bakony VSK Egyesület fegyelmi bizottságának tagja az a K. Szabó Imre lett, aki a Megatrend Informatikai Zrt. tulajdonosa. Az állami erdészeteknek e cég ügyviteli szoftverét kellene feltelepíteniük és alkalmazniuk, e beruházásra a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. még Tátrai Miklós vezérigazgatósága idején 1,5 milliárd forintot szánt. Megkeresésünkre a Bakonyerdő Zrt. jelenlegi vezérigazgatója, Uzsoky András leszögezte, hogy a tárgyalt időszakban semmilyen kapcsolatban nem állt a társasággal, de az ügyben tájékozódott, és helytállónak bizonyult azon információnk, hogy a vadászterület kialakítása törvénybe ütköző módon történt meg, mivel annak létrehozásakor a visszamaradó vadászterület mérete messze nem éri el az előírt három kilométert.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.