A Dataplex ügyében áll a nyomozás

Hiába érkeztek meg az év elején a ciprusi hatóságoktól az úgynevezett Dataplex-ügyben érintett cégekkel kapcsolatos dokumentumok, az adócsalás gyanúja miatt indított, majd felfüggesztett nyomozás azóta is áll. A jelek szerint a rendőrök az ügyészség állásfoglalására várnak, míg a vádhatóság úgy véli, ehhez az eljáráshoz nekik nincsen közük. A tranzakcióknak egyébként lehetnek politikai szálai is, hiszen a külföldi cégek tisztségviselői között megjelent Bajnai Gordon miniszterelnök és Kóka János volt gazdasági miniszter sógora is.

Munkatársunktól
2010. 05. 05. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még 2005-ben történt, hogy az akkor Bajnai Gordon vezette Wallis Zrt. közel 2,5 milliárd forintos bankhitellel megvett egy informatikai céget, a Dataplex Kft.-t, hogy három hónappal később, ciprusi vállalkozásokon keresztül 5,1 milliárd forintért értékesítse a Magyar Telekomnak. A Magyar Nemzet már többször is beszámolt róla, hogy a külföldi társaságok adásvételbe történt bevonásának valójában az volt a célja, hogy a Dataplex-ügyletben részt vevők kivonják magukat a magyar adószabályok hatálya alól. A gyanú a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársaiban is felmerült, ugyanis – miként az egy 2010. februári dokumentumból kiderült – a rendőrség jogsegélykérelemmel fordult a ciprusi társszervekhez, hogy kiderüljön, kik állnak azon cégek mögött, amelyek részt vettek a tranzakciókban, és hogy a számláikon átfolyt pénzek után bármilyen jogcímen teljesítették-e ciprusi adózási kötelezettségeiket az érintettek.
A tranzakcióban három ciprusi cég vett részt a Wallis tulajdonszerzése után. A Dataplexben tulajdonosként megjelent a Fleminghouse Investments Ltd., amelynek igazgatói között felbukkant Bajnai is a kérdéses időszakban, illetve a Corbeil Holdings Ltd. (ez a vállalkozás Lepp Gyuláé, Kóka János volt SZDSZ-es gazdasági miniszter sógoráé) 49-49 százalékos részesedéssel, továbbá az ismeretlen hátterű Romnio Investments Ltd. kétszázalékos tulajdonrésszel. A Corbeil és Kóka rokonának szerepéről nem tudni biztosat, de az tény, hogy a Kóka János vezette gazdasági tárca közvetett vagy közvetlen felügyelete alatt álló állami cégek megrendelésekkel keresték meg a szerverhotelt működtető vállalkozást. Ennek köze lehetett ahhoz, hogy rövid idő alatt gyakorlatilag a duplájára nőtt a Dataplex értéke.
A ciprusi hatóságok az év elején többek között azt közölték az NNI-vel – a hatóság egyébként a válaszok megérkezéséig felfüggesztette az ügyben indított nyomozást –, hogy sem a Fleminghouse, sem a Corbeil nem nyújtott be adóbevallást Cipruson. A múlt héten megkerestük Bartha Lászlót, az NNI szóvivőjét, aki érdeklődésünkre közölte: „a nyomozás feletti fokozott ügyészi felügyeletet gyakorló ügyészségtől a nyomozás továbbfolytatására, elvégzendő nyomozási cselekményekre vonatkozóan utasítást, állásfoglalást még nem kaptunk”.
A rendőrség és az ügyészség között már korábban is volt véleménykülönbség a Dataplex-ügy miatt, hiszen korábban Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője azt nyilatkozta, hogy az NNI önállóan nyomoz, nincs szüksége ügyészségi állásfoglalásra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.