A pécsi rektor hiába érdeklődik

Több hónapig is eltarthat az az eljárás, amelyet az ügyészség a Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Karán (FEEK) rendelt el fiktív számlázás, illetve gazdasági bűncselekmények miatt. Az egyetem rektora, Gábriel Róbert hiába próbált a városi kapitánysággal egyeztetni, kísérletei sikertelenek maradtak.

Bóka Máté Ciprián
2010. 05. 21. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Koltai Dénes, a FEEK dékánja , volt szocialista képviselő-jelölt lapunknak elmondta, kíváncsi a vizsgálatra, hisz szeretne tisztán látni: pontosan milyen ügyben is nyomoz rendőrség? Egyelőre nem hallgatták meg az ügyben.
A PTE-n tegnap már elterjedt az a feltételezés is, hogy egy volt dolgozó tett feljelentést, ezt a dékán azonban nem tudta megerősíteni. Több forrásból is úgy értesültünk viszont, hogy ugyan névtelen volt a feljelentés, de abban részletesen megalapozták a feltételezett fiktív számlázás, illetve a gazdasági bűncselekmények gyanúját.
A hétfői házkutatáskor a PTE Gazdasági Főigazgatóság irodái mellett a dékán irodáját is átvizsgálták, s a bűnügyi zár alatt lévő irattárból 28 dossziét magukkal vittek a nyomozók. Gábriel Róbert rektor szerint ezen dokumentumok mind a FEEK működésével kapcsolatosak, de azt nem jegyezték fel a rendőrök, hogy a dossziék milyen iratokat tartalmaznak. A rektor szerint kedden sem fértek hozzá a lefoglalt anyaghoz, holott 12 ügyben kellett volna az irattárat használniuk. Hozzátette, mivel folyamatban lévő pályázatok elszámolásához szükséges dokumentumokról is szó van, így akár támogatásokat is elbukhatnak.
A rektor kora délután úgy nyilatkozott, reggel óta hiába próbált a városi kapitánysággal egyeztetni – többek között az iratok hozzáférésének mikéntjéről –, kísérletei sikertelenek maradtak. A pécsi rendőrkapitányság szóvivője, Murai Ágnes elmondta, megoldást találnak arra, hogy a nyomozás érdekeit nem sértve a PTE a rendőri felügyelet mellett hozzáférhessen az intézmény számára elengedhetetlenül szükséges anyagokhoz. Azt azonban nem tudta megmondani, ez mikor történhet meg.
A szóvivő közölte, a múlt héten elrendelt nyomozás lefolytatására hatvan napjuk van, ám ezt később többször is meghosszabbíthatják. Szerinte az ügy összetettsége és az iratmennyiség nagysága miatt várhatóan több hónapot vesz majd igénybe a vizsgálat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.