Tovább bonyolódik az EMFESZ-saga

Dékány Lóránt
2010. 05. 16. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Navracsics Tibor leendő közigazgatási és igazságügyi miniszterhez fordult a hazai gázpiac csaknem ötödét magáénak tudó EMFESZ Kft. a Fővárosi Ítélőtábla döntése miatt. A bíróság ugyanis a társaság tavalyi eladását jóváhagyó eljárás megismétlésére kötelezte a Magyar Energia Hivatalt (MEH) másodfokú ítéletében. Az EMFESZ szerint ugyanakkor a döntés különös körülmények között született, így a Fővárosi Ítélőtábla elnökéhez azonnali panaszt nyújtottak be.
A gázszolgáltató a lapunkhoz eljutott beadványok alapján azt sérelmezi, hogy az eljáró bíró ítélethirdetéskor nem tudta megmondani, hogy a korábbi, vagy pedig az azóta megváltozott eljárási rend szerint kell majd újravizsgálnia a MEH-nek a tranzakciót. Ennek azért lehet jelentősége, mert a tavalyi értékesítéskor az EMFESZ ügyvezetője, Góczi István egy 2004-ben született meghatalmazás alapján adta el a céget úgy, hogy abba az akkori tulajdonos Mabofi nem egyezett bele. Márpedig a módosult eljárási rend alapján az energiahivatalnak nyilatkozatot kellene kérnie a Mabofitól, ami megkérdőjelezhetné a jóváhagyás megadását. Az EMFESZ egyébként azt várja Navracsics Tibortól, hogy amennyiben le kell folytatni a MEH-nek az új eljárását, úgy biztosítsa annak törvényességét.
Góczi István lapunk megkeresésére elmondta, a számukra negatív döntés alapot adhat arra, hogy a hivatalt is perlő Mabofi az EMFESZ ellen újabb kereseteket adjon be. Ezekben legrosszabb esetben olyan döntés is születhetne, amely néhány ponton blokkolhatná a cég működését. Az ügyvezető kijelentette: ha szükséges, fellebbeznek majd a másodfokú ítélet ellen is.
Az ítélőtáblánál jóval kedvezőbb döntést hozott ugyanakkor a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az EMFESZ ügyében. A GVH a „versenytársak által közvetített panaszok” alapján indított vizsgálatot az EMFESZ ügyfélkörének bővítése kapcsán. A beadványok szerint a szolgáltató azzal próbált meg fogyasztókat magához csábítani, hogy a közüzemi szolgáltató megszűnik, s ezért kell váltaniuk. Szintén a vizsgálat tárgyát képezte, hogy valóban elérhető-e a társaság által kínált nyolcszázalékos árkedvezmény. A GVH megállapította, hogy a fogyasztók elvileg elérhetik a reklámozott kedvezményt, az egyedi panaszok alapján pedig nem találtak elegendő bizonyítékot arra, hogy az EMFESZ jogsértően járt volna el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.