Tönkretett épületek Joav Blum múltjában

Közel tíz évvel ezelőtt Pornóapátiban vásárolt tízmillió forintért egy 8,8 hektáros ingatlanegyüttest a sukorói botrányban elhíresült Joav Blum. Az Ómajorként emlegetett településrészen az örökségvédelem alá tartozó ingatlanok állnak – immár tető nélkül, romos állapotban. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal tavaly büntetést rótt ki az épületek állagáért felelős Blumra, aki azóta sem látott hozzá a renováláshoz.

Dénes Zoltán
2010. 08. 30. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Düledező falak tető nélkül, gaztól övezve – ez a látvány fogadja azt, aki kíváncsi a Vas megyei Pornóapáti egykori gazdatiszti lakásaira. Az Ómajor épületei, amelyek egyikének falában az egykori apátság 1612-ből származó köve is látható, annak a Joav Blumnak vannak a tulajdonában, aki a sukorói kaszinóbotránnyal vált ismertté. Az amerikai–izraeli üzletember 2001-ben vásárolta meg a területet az önkormányzattól. Mint azt Purker Walter független polgármestertől megtudtuk, az ügy részleteit ma már bajos tisztázni, mert az adásvételt lebonyolító elődje 2002-ben elhunyt. Az biztos csak, hogy a szerződés aláírásakor az önkormányzati képviselők nem voltak jelen, a polgármester pedig úgy számolt be a történésekről, hogy a „befektetők jöttek, kiszedték aktatáskájukból a pénzt; elé tették a szerződést, aláírták, és már mentek is”. Az ügyletből később bírósági per lett, mivel a területen lévő épületek védettséget élveznek, ám az új tulajdonos állagmegóvási és renoválási kötelezettségét nem teljesítette.
*
A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal megbüntette Joav Blumot, mivel nem gondozta védelem alatt álló tulajdonát, s nem kezdte meg a hivatal által előírt határidőn belül az épület állagmegóvását és felújítását. Az ügyből bírósági eljárás kerekedett, amire tavaly júliusban a polgármestert is beidézték tanúként. Ez ügy végén szabtak ki büntetés Joav Blumra – mondta a polgármester. Kérdésünkre hozzátette: az adásvételi szerződésben kikötötték: amennyiben nem tesz eleget a kulturális örökségvédelmi hivatal által előírtaknak, a terület tulajdoni joga az építményekkel együtt visszaszáll a hivatalra. A megállapodás e passzusát ugyanakkor az önkormányzat jelenleg már nem tudná érvényesíteni, mivel az elmúlt kilenc évben történ állagromlás – rejtélyes módon leégett a tetőtér, és azóta ázik az egész épület – olyan helyreállítási költségeket róna a településre, ami tízévi költségvetésüket is elvinné.
A területen egyébként egy bajor herceg által megépített uradalmi épületcsoport található, egészen pontosan egy emeletes ház, két földszintes mellékszárnnyal. Ezek mellett az egykori ló- és tehénistálló, a főépületekkel szemben pedig a régi kovácsműhely és a pajta maradványai is láthatók még. A területeket éppen Purker Walter dédnagyapja vásárolta meg 1936-ban, de az 1961-es államosítás után a helyi tsz vette használatba. A rendszerváltást követően a régészek ásatásokat folytattak, és megállapították, hogy a terület alatt találhatók annak a ciszterci rendi kolostornak a maradványai is, amelynek révén a helység neve már a korai Árpád-kori okleveleiben is szerepel.
– Joav Blumot 2005 novemberében láttuk először a jegyző úrral, amikor hosszú civakodás után sikerült találkozni vele. Egy Lax Tamás nevű üzletemberrel együtt érkezett – emlékezett vissza Purker Walter. A találkozó az adásvételt intéző ügyvéd, az egykori ÁVH-tiszt Bárd Károly segítségével jöhetett létre. A polgármester azt kérte Blumtól, kezdjen valamit az épületekkel, mégpedig olyan dolgot, ami illik a környezetbe, és megfelel az örökségvédelmi hivatal elvárásainak is. Erre Joav Blum és Lax megígérte, hogy rendbe teszi a területet, mert egy gyógycentrumot hoznának ott létre. – Végül nem csináltak az égvilágon semmit – tette hozzá.
Lax Tamás nevét felleljük a Shelgood Vagyonkezelő Zrt.-ben, amelynek jogelődjében, a Businesspark Sopron Vagyonkezelő Zrt.-ben, Joav Blum neve is felmerül. A cég székhelye rövid ideig a Sukoróra tervezett vigalmi negyed projektcégével, vagyis a King’s City Management Kft.-vel egy címen, Bárd Károly budai ügyvédi irodájába volt bejegyezve. Lax Tamás a Nemzetközi Terroristaellenes Társadalmi Összefogás nevű egyesület alelnöke. A rendszerváltás idején hagyta el Magyarországot – még Völgyes Tamásként –, s Izraelből 2002-ben jött vissza Lax Mordechai Tamásként. A Világgazdaságnak 2002-ben adott interjújában arról vall, hogy azért jött vissza, mert úgy találta, érdemes bekapcsolódni az itteni üzletbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.