A piros ruhás nő

Ki ez az európai biztos asszony, aki felháborodott megjegyzéseivel, sőt hazugságaival elérte, hogy pattanásig feszüljön a helyzet az Európai Unió vezetői és Franciaország közt? Viviane Reding régi bútordarab Brüsszelben.<br />

Pósa Tibor
2010. 09. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A luxemburgi komisszárnő” – Brüsszelben így ismerik Viviane Redinget, aki nemcsak José Manuel Barroso bizottsági elnök egyik helyettese, hanem az európai igazságügyet és alapvető jogokat is felügyeli. A kicsiny, ám annál gazdagabb nagyhercegség biztosát igencsak kihozták a sodrából azok a hírek, amelyek eljutottak hozzá a franciaországi roma táborok felszámolásáról – vallotta be a napokban közeli munkatársainak a biztos asszony, akit szeretett felöltőjéről piros ruhás nőnek is szoktak nevezni.
Ő volt az, aki meglobogtatta azt a lehetőséget, hogy Párizs ellen akár európai bírósági vizsgálat is folyhat ez ügyben. Máskor „szégyenteljesnek” minősítette a francia politikát, amelyet Párizs a romániai és bulgáriai romákkal szemben tanúsít. „Azt gondoltam, hogy Európa többé nem lesz tanúja a második világháborúhoz hasonló helyzetnek” – jelentette ki Reding asszony a francia kitoloncolásokról. Magyarán párhuzamot vont a II. világháború zsidó és cigány deportálásai és a mostani kitelepítések közt.
Még Bernard Kouchner francia külügyminiszter is, aki különösebben nem lelkesedik a párizsi kormány romakérdésben tapasztalható politikájáért, úgy nyilatkozott: azért nem ártana, ha a brüsszeli biztos asszony újraolvasná a történelmet. A hét közepén Reding egyébként elnézést kért Párizstól a valóban nem helyes összevetésért.
Viviane Reding meggyőződéses Európa-párti. De lehet is: húsz évig volt képviselő az Európai Parlamentben, majd 1999-ben Luxemburg biztosnak jelölte. Azóta ez a harmadik megbízatása. Kevés olyan kollégája van, aki három nyelven – angolul, németül és franciául – ilyen kiválóan beszélne. Az Európai Parlamentben és a bizottságban eltöltött több mint harminc év alatt nyilván számtalanszor volt alkalma arra, hogy elmélyülten foglalkozzon a kelet-európai romák helyzetével, sanyarú sorsuk jobbításával.
Ő a brüsszeli apparátus erős embere. Sőt, súlyos is – jegyzik meg róla egyes munkatársai, akik utalnak az unió adminisztrációjában meglévő számtalan ismerősére és vaskos telefonkönyvére, amellyel szinte mindenhová megtalálja a kapcsolatot. Volt olyan kollégája is, aki elárulta, ő nem szívesen húzná ki nála a gyufát; „félelmetes manőverezőképessége van”. Állítólag – mint a francia Le Figaro napilap hangot adott e mendemondának – Jean-Claude Juncker luxemburgi „örökös” miniszterelnök azért nevezte ki sorozatban Redinget a biztosi posztokra, mert attól tartott, hogy hazatérve finoman szólva nem lenne kezelhető.
Nicolas Sarkozy francia államfőt annyira felmérgesítették a biztosnő sorozatos kirohanásai, hogy a hét elején egy bizalmas megbeszélésen – mint arról a francia sajtó egybehangzóan beszámolt – a következőket mondta: Fogadja be Viviane Reding a romákat Luxemburgba!
Hasonló szellemben folyt „az emelt hangú vita” – amilyet rég nem tapasztaltak ilyen magas szintű tanácskozáson – a csütörtöki EU-csúcson is Sarkozy államfő és Barroso bizottsági elnök között. Sarkozy a francia sajtó szerint keményen kikérte magának Viviane Reding szavait, amelyek szerinte „szélsőségesek” és „súlyosan igazságtalanok” voltak Franciaországgal szemben, de nem akar vitázni a biztosnővel, különben is, már bocsánatot kért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.