A vártnál is kevesebb az alma

Dénes Zoltán
2010. 09. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre kevesebb alma terem hazánkban, s a termelők többsége idén már a harmadik egymást követő évet fejezheti be komoly veszteséggel. A bevételeket lenullázó 2007-es fagykárok után 2008 úgy-ahogy elfogadható volt a termelők szempontjából, de a tavalyi évet katasztrófaként élte meg az ágazat, s az idén is hasonló a helyzet. A központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2002-ben még az összes betakarított gyümölcsmennyiség 75 százalékát az alma tette ki, ez az arány mára 55-60 százalékra csökkent.
A szakértők szerint az idei csapadékos év különösen nagy megpróbáltatások elé állította a termelőket, s így nemcsak a mennyiségi, hanem minőségi problémák is voltak. Becslések szerint tavaly ötszázezer tonna alma termett, idén pedig még ennél is kevesebb: megközelítőleg négyszázezer tonnára számítanak. A szakértők a nyáron még azzal kalkuláltak, hogy ebből 146 ezer tonna lesz étkezési minőségű. Mára azonban kiderült, hogy mindössze 50-60 ezer tonna fog megfelelni azon hazai követelményeknek, amelyek teljesítése esetén a gyümölcs étkezési almaként lesz értékesíthető. – Mindez – mondta lapunknak egy neve elhallgatását kérő szakértő – rámutat arra, hogy komolyabb odafigyeléssel és megfelelő technológia alkalmazásával még a kedvezőtlen időjárásban is lehet jó eredményeket felmutatni, hiszen azoknak a termelőknek is folyamatos esőzésekkel kellett számolniuk, akik most étkezési almát tudnak szüretelni. A tőke- és a technológiai feltételek hiányán kívül azt is problémának tartják a szakértők, hogy hazánkban továbbra is jelentős területen, mintegy nyolcezer hektáron foglalkoznak almatermeléssel elavult, öreg ültetvényeken. Elgondolkodtató, hogy bár a kertészetek 80-90 százalékában étkezési almát termelnének, az idei immár a sokadik olyan év, amikor a termés nagyobb része meg sem közelíti ezt a minőséget. Az okok sokrétűek, de az biztos, hogy az alacsony felvásárlási ár folyamatos tőkehiányt okoz a szektorban, emiatt pedig sem a megfelelő növényvédelemre, sem friss telepítésekre nem futja a gazdáknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.