Bakának nem tetszik a 2006-os vizsgálódás

Szilágyi Richárd
2010. 09. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ölt a gumilövedék? Mégis van halálos áldozata a 2006-os rendőri túlkapásoknak: egy kilőtt gumilövedék egy járókelő nyakát találta el, a seb elrákosodott – erről is nyilatkozott a köztévének Vértesaljai László jezsuita szerzetes, aki maga temette el a halálos kórban elhunyt férfit. Az atya is megszenvedte az akkori brutalitást: 2006. október 23-án két alkalommal is bántalmazták az egyenruhások. A történtek után egy lengyel televíziós stábnak és a Hír TV-nek akart nyilatkozni, amit közterület-felügyelők rendőri segítséggel akadályoztak meg. Vértesaljai a két verés és nyilatkozatának meggátolása miatt beperelte a rendőröket, de első fokon a bíróság nem adott helyt a keresetének. A fellebbezést hiányoló kérdésre elmondta, a közterület-felügyelőket megbüntették, a két rendőr fegyelmit kapott, és eltörölték a rendeletet, amelyre hivatkozva nem nyilatkozhatott. Felidézte azt is, hogy az egyik rendőr elmondta neki, szeptember 18-án a tévéostromnál is bevetették, ahol egy tégla eltalálta, és kiverte hét fogát. – Azt kérdezte, hol van az igazság, ha Gergényi még mindig ott ül a helyén, ő meg ott ül a vádlottak padján. Akkor ezt a férfit megértettem, pedig tudtam, ő is lőtt október 23-án – fogalmazott az atya. Elmondása szerint a 2006-os tiltakozások idején gumilövedékkel nyakon lőtt Gyulai Árpádot április 23-án temette el, és a férfi az előzetes feltevések szerint azért halt meg, mert a rendőröktől szerzett sérülése nyomán gégéje elrákosodott. (MN)


Nem fogadható el, ha egy parlamenti vizsgálóbizottság konkrét bírói döntéseket kíván felülvizsgálni és egyes bírákat felelősségre vonni, mert ez az igazságszolgáltatás függetlenségét csorbíthatja – mondta Baka András, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke. Azután beszélt erről az MTI-nek, hogy az Országgyűlés 2006-os őszi jogsértéseket vizsgáló albizottságában bírálták az érintett ügyészeket, bírákat. Baka Európában szokatlannak tartja, hogy a testület az ügyben eljáró bírót hívott be, és hogy iratokat kértek a bíróságtól. Úgy véli, a jogállami értékekkel ellentétes gyakorlat indulhat el, ha bírósági döntéseket egy másik hatalmi ág megkérdőjelez, felülvizsgál. Elismerte, az igazságszolgáltatás működése során elkövetett hibákat komolyan kell venniük, de elutasította, hogy az egyes bírákat, bírósági ügyeket érintő döntéseket az igazságszolgáltatás rendszerén kívül hozzanak meg. (2006 őszén a bíróságok sokszor kétes hitelességű rendőri vallomások alapján ítéltek el első fokon tüntetőket, akiket másodfokon aztán sorra felmentettek.) Gulyás Gergely, az albizottság vezetője leszögezte: nem akarnak egyedi ügyeket vizsgálni, de semmi sem tiltja, hogy ügycsoportokat elemezzenek. Ezért kértek be a Fővárosi Bíróságtól anonimizált aktákat. Azt szeretnék, ha az igazságszolgáltatásban belső vizsgálat tisztázná, megfelelők voltak-e a hajdani eljárások.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.