Bővült a vadaspark

Többek között szürke farkasokkal, aranysakállal, vidrával, számos ragadozó- és vízimadárral találkozhatnak a látogatók a Szegedi Vadaspark hét végén átadott új részlegében. A temesvári állatkerttel közösen elnyert uniós pályázat jóvoltából saját környezetünkhöz, a Kárpát-medence élővilágához kerülhetünk közelebb.

Győr Ágnes
2010. 09. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az a tapasztalat, hogy a gyerekek manapság nagyon jól ismerik Afrika vagy Ázsia élővilágát, hiszen ezekről sok izgalmas filmet láthatnak a televízióban, de saját környezetükről már sokkal kevesebbet tudnak – mondta el lapunknak Veprik Róbert igazgató.
– Itt, a vadasparkban régi álmunk volt, hogy pótoljuk ezt a hiányt, és az egzotikus állatok mellett bemutathassuk azokat az élő fajokat is, amelyek népmeséinkben, mondavilágunkban szerepelnek – folytatta. – Ennek a fajta tudásnak épp úgy részét kellene képeznie a magyarságunknak, mint kultúránk és történelmünk ismeretének.
A Kárpát-medencei élővilág bemutatását a szegedi és a temesvári állatkert által elnyert közös uniós pályázat tette lehetővé. Az utóbbi hónapokban 27 millió forintból hoztak létre a vadasparkban kifutókat, amelyekben többek közt az Erdélyben elterjedt farkasok, a Toldival megküzdő aranysakálok, a Fekete István fantáziáját megmozgató vidrák élnek. Az ország legnagyobb alapterületű állatkertje ezen kívül több madárröpdével is bővült.
A korszerűen kialakított bemutatók ráadásul lehetővé teszik, hogy az állatokat szokatlan szemszögből is megfigyelhessék a látogatók. A vidrakifutó például üvegfalú medencével és üreggel épült meg, így a vendégek az állat víz és föld alatti viselkedését is láthatják. A fácánok és vízimadarak röpdéje pedig úgy készült el, hogy a zsilipes bejáratnak köszönhetően a vendégek a rácsokon belülről, csupán néhány méterről láthatják a madarakat – olvasható a távirati iroda jelentésében.
A közönség szórakoztatásán túl azonban a fejlesztések nagy segítséget jelentenek a vadasparknak egy kevésbé látványos, de annál fontosabb tevékenységben: a sérült vagy bajba került állatok mentésében – hangsúlyozta az igazgató. Hozzátette, hogy a vízimadárröpdében például jelenleg olyan bakcsók és kis kárókatonák láthatók, amelyeket fiókakorukban a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai mentettek meg a nyár eleji tiszai árvizek idején, amikor fészkelőhelyüket elöntötte a folyó. Eredetileg több mint félszáz példány került a vadasparkba, többségük azonban idővel vissza tudott illeszkedni a természetbe. A vidrakifutó lakója szintén mentett állat, Kékfényre ugyanis még kölyökkorában találtak rá a szegedi vízi rendőrök.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.