Budapesten tanított a dalai láma

A buddhista hit a tudat átalakításával a rossz emberi tulajdonságok leküzdését célozza – fogalmazott a hetedik hivatalos magyarországi látogatásán a XIV. dalai láma, aki kétnapos oktatást tartott  a Papp László Sportarénában a hét végén. A Tibet kínai megszállása miatt évtizedek óta indiai száműzetésben élő vallási vezető szerint a rosszakat is meg kell óvnunk saját maguktól, ugyanis arra taníthatnak minket, hogyan legyünk türelmesek egymással.

Hírösszefoglaló
2010. 09. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívül sok erőfeszítést kell tenni a káros érzelmi berögződések ellen, különben ezt a törekvést nem koronázza siker, s a cél elérése érdekében belső biztatásra is szükség van. Egyebek mellett erről szólt szombat este a Papp László sportarénában összegyűlt több mint tizenegyezer érdeklődő előtt elmondott tanításában az idén 75 éves dalai láma. A távirati iroda tudósítása szerint a Tendzin Gyaco néven született tibeti vallási vezető kitért arra, hogy saját helyzetünk elemzésével meg kell találni a szenvedés okát, ehhez pedig támaszkodni kell szellemi intellektusunkra, ami által megszüntethetjük a szenvedések okát, a tudatlanságot. Elmondása szerint a buddhizmus négy nemes igazságot ismer: a szenvedés igazságát, a szenvedés okának igazságát, a szenvedés megszüntetésének igazságát és azt, hogy ez utóbbihoz egy úton lehet elérkezni.
Az általa okozatiság törvényeként említett elv alapján hangsúlyozta: belátható a kölcsönös függőség a világban, ugyanis minden jelenség időleges, például a virágok is elszáradnak, de a létezés módja is másodpercről másodpercre változik. Minden jelenségnek van oka, ám ezek az okok sem állandók. Az okozatiság törvényéből vezette le a „függő keletkezés” törvényét, ami magyarázata szerint azt jelenti, hogy minden jelenség visszavezethető okokra, amelyeknek szintén vannak okaik, és ezt a folyamatot a végtelenségig lehet folytatni. Tanítása szerint ez azt jelenti, hogy a jelenségek kezdet nélküliek a világban, az ok és az okozat egymás nélkül nem léteznek, s az okot nem tekinthetjük az okozattal szemben elsődlegesnek, a kettő egymástól kölcsönösen függ. Mint mondta, minden, ami boldogsággal tölti el az embert, más érző lénytől származik, ezért az embernek minden érző lényt szolgálnia kell, sőt a rossz szándékú embereket is meg kell óvni saját tevékenységük negatív következményeitől.
A Fővárosi Közgyűlés egyhangú döntése alapján Demszky Gábor főpolgármester szombaton Budapest díszpolgárává avatta a dalai lámát. A vallási vezető pénteken érkezett Magyarországra, ma délelőtt ellátogat a Parlamentbe az Országgyűlés Magyar–Tibeti Baráti Társasága és az LMP meghívására. Tendzin Gyaco találkozik Tőkés Lászlóval, az Európai Parlament alelnökével, és ellátogat a budapesti Közép-európai Egyetemre is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.