Csak víz volt, tűz nem

Pólósaink történelmet írtak a zágrábi Európa-bajnokságon, csakhogy ezúttal műfajt váltottak: a nők ötödik helyezése után a szerbektől elszenvedett, 10-8-as szombati vereségükkel a férfiak negyedikek lettek, így amióta mindkét nem számára rendeznek Eb-t, először maradtunk érem nélkül. E tekintetben tehát negyedszázados mélypontra jutottunk – a lányok számára 1985-ben írták ki az első kontinensviadalt –, de talán nem ez a legnagyobb baj.

Ballai Attila
2010. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eb-kálvária. A vízilabda (és az úszás) versenyrendszere az előző évezred végéig remekül működött: négyévente olimpia, ugyancsak négyévente, szintén a páros esztendőkben világbajnokság, minden páratlan évben, azaz kétévente Eb. A nemzetközi szövetség, a FINA azonban összekutyulta e szisztémát, és 1998 után két menetben átállt a kétéves ciklusra, 2001-ben, 2003-ban, majd onnantól a páratlan években rendezve a vb-t. Az Eb ezzel nálánál rangosabb viadalt kapott a nyakába, igyekezett is menekülni előle, jobb híján a páros évekbe: 2001 és 2003 után 2006, 2008 és 2010 következett. Az úszók még hamarabb váltottak, 1999-ről már 2000-re, 2002-re, de nem véletlenül lehetett ám 2006-ban és 2010-ben, négy éven belül kétszer is Budapest az Eb-házigazda; ami nekünk sportdiplomáciai siker és különleges lehetőség, az a sportág számára szegénységi bizonyítvány. Minden második vízilabda (és az úszó) Eb-t menthetetlenül leárnyékol az olimpia. De minden második kontinensviadal nem tekinthető komolynak, miközben minden második komolytalan. Így az egész félkomollyá válik. Ez abból is kitűnik, ha az 1990-es évtized Eb-rendezői – Athén, Sheffield, Bécs, Sevilla, Firenze – után számba vesszük a 2000-es évtized pólósvendéglátóit: Budapest, Kranj (Szlovénia), Belgrád, Malaga, Zágráb. Lassan tényleg Balkán-játékok lesz az egész. A helyszínnél azonban égetőbb probléma az időpont. 2008-ban, 2012-ben, 2016-ban tudniillik nincs normális terminusa az Eb-nek. Egy hónappal az olimpia előtt rendezni rossz. Az olimpia után még rosszabb. A kontinentális szövetség, a LEN, mindezt fokozandó, 2012-re rálelt a legrosszabbra: a januárt választotta. 2008 és 2012 között tehát a vízilabda Európa-bajnokság a spanyol nyárból a horvát őszbe, majd a holland télbe költözik. Mi jöhet még? Legfeljebb az, hogy 2014-ben a póló feltűnik a téli olimpia műsorán.


Búra adtuk a fejünket 1995-ben Bécsben, mert mindkét szakágban magyar–olasz döntő zajlott, és mindkettőt elveszítettük. Két ezüstön borongtunk. Most más a mérce. A női kapitány, Petrovics Mátyás nagyjából elégedetten nyilatkozott, Kemény Dénes pedig eleve a négy közé jutást tűzte ki célul, és az teljesült. Az éremhez szombaton, a bronzderbin meg kellett volna verni a szerbeket; a múlt hétfői csoportmeccsen hat év óta először sikerült, méghozzá 9-6-ra, de Zágrábban is egyszer volt kutyavásár. Udovicsicsék másodszor azért nyertek csupán 10-8-ra, mert 10-6-tól már csak a nyilvánvalóan győztes végkifejletet várták, és a magyar kapuban Nagy Viktor brillírozott. Ha átlagosan véd, minimum öt a vége.
Bár az ejtésekkel ezúttal sem tudott mit kezdeni, és máskor is akadtak lyukas percei, negyedei, meccsei, számára mégis mindvégig kihívás, inger volt az Eb. A bravúrtól, a részsikertől mennybe ment, a potyába, a kudarcba belepusztult. Rajta kívül még Szivós Mártonról sugárzott hasonló. (Persze lehet, hogy a többiek belül emésztették magukat, más sportágakból is ismerjük a faarcú önmarcangolót.) Azért valószínűleg nem véletlen, hogy leginkább a Nagy, Szivós kettős gesztusai árulkodtak. A tizenhárom tagú magyar keretből heten voltak olimpiai bajnokok, hárman újoncok. Előbbieknek Zágráb már, utóbbiaknak még nem jelentette a nagy lehetőséget. A három köztes állapotban lévő pólósnak (a harmadik Hárai Balázs) viszont igen. Szivós már vihette ziccerben a labdát a 2007-es vb-döntő hajrájában – kihagyta, kikaptunk –, Nagy Viktor ott volt a 2008-as malagai Eb-n, egy hónappal Peking előtt. Aztán mégis mindketten lemaradtak az olimpiáról és az aranyéremről. Ők már nem engedik meg maguknak, hogy ne akarjanak megnyerni minden párharcot, mérkőzést, tornát.
Igaz, a többiek sem engedhetnék. Mert látniuk kellene, hogy szakmai, anyagi, presztízs és minden egyéb tekintetben pazarul élnek egy, a hétköznapokon alig létező, látszó sportágban, sportágból. Hisz a vízilabda Eb-t lassan már csak a Balkánon vagy annak peremén lehet megrendezni (hogy miért, arról lásd keretes írásunkat), Zágrábban, a póló egyik fellegvárában a nem horvát érdekeltségű mérkőzésekre a kutya sem volt kíváncsi, egyetlen külföldi csapatot kísért aránylag népes szurkolótábor, a magyart, a jogtulajdonos hazai televíziónak nem kellett szerződésben vállalnia, hogy minden találkozót közvetít (ez egyéb labdajátékokban egészen elképzelhetetlen), így a magyar tévé a németek és az oroszok elleni partit sem adta, sőt, az Eb-döntőt sem, és el is fogadható, hogy erre itthon nem volt igény.
Fiaink kicsiny, zsugorodó sportágban lettek negyedikek, méghozzá a 2010-s esztendő fő versenyén. Sőt, számunkra egyetlen versenyén, együttesünk ugyanis a Világligát és a Világkupát kihagyta. A szerbek ellenben mindkettőben az élen zártak, miként a tavalyi, római vb-n is, mégis találtak maguknak az Eb-re is elegendő motivációt.
Ötkarikás aranyuk nekik persze nincs, de ha Londonban nekünk össze is jön a zsinórban negyedik, tegnapi és mai eredményeinket és érzéseinket az sem írja felül; 2012-ig legalábbis semmiképpen sem. És lássuk be, ha jövőre vissza is tér Kiss Gergő és Kásás Tamás, a londoni bajnoki cím most messzebb van, mint 2002-ben az athéni vagy 2006-ban a pekingi volt. A távolság legfeljebb az 1998-as sydneyi kilátásokhoz mérhető.
Csakhogy akkoriban még nagyra tartottuk az Eb-t. Az 1997-es sevillai arany szilárdította meg az esztendő elején, comói ismeretlenségéből kinevezett új szövetségi kapitány pozícióját. Az olaszok 9-8-as legyőzésével a negyeddöntőben majd’ évtizedes átok tört meg, az akkori eufóriára és Kemény elfogadottságára jellemző, hogy szegény, megboldogult rádióriporter, a bakijaiban is zseniális Molnár Dániel elcsukló hangon jelentkezett be, mondván, „mellettem Kiss Dénes szövetségi kapitány”, mire Kemény rezzenéstelen arccal rávágta: „nem Kiss, Kovács”. A döntőbeli 3-2 a jugoszlávok felett és Kásás mesterhármasa éppen úgy a magyar pólóslegendárium része, mint az 1999-es firenzei Eb-diadal, a horvátok elleni, bődületes 15-12-vel és az újonc Biros Péter öt góljával. A 2001-es tornára azért figyeltünk, mert Budapest volt a házigazda, a 2006-osra azért, mert Belgrád, de a 2003-as szlovéniai és a 2008-as malagai bronz már szinte észrevétlen maradt a begyűjtött és begyűjtendő olimpiai aranyak fényében, árnyában.
A legutóbbi Sport7főben fel is tettük a kérdést Kemény Dénes szövetségi kapitánynak, majdani megítélésén vajon mennyit változtathat a 2010-es kontinensviadal, mire ő kendőzetlen őszinteséggel válaszolta: – Semmit. Lehet, hogy nagyképűen vagy meglepően hangzik, de tényleg semmit. Ne is rólam beszéljünk, hanem abba gondoljunk bele: Ferguson akkor is Sir Alex marad, ha a Manchester United hatodik lesz az angol bajnokságban.
Talán meghökkentő, de korrekt és igaz vélemény. Ám a Zágrábot is megjárt játékosok közül legfeljebb Szécsi Zoltán és Biros Péter érezhetne, mondhatna hasonlót, a többiek még ronthatnak, javíthatnak, de nem henyélhetnek.
Az olimpiai bajnokok sem. Mert e pillanatban a magyar férfi vízilabda-válogatott nem a pekingi első, inkább a római ötödik és a zágrábi negyedik. Nem érdem, hanem óriási szerencse, hogy míg a nyáron világbajnok focistát és csapatot már ősszel kikezdhetik két-három vereség miatt, addig a mi pólósaink menlevele, köszönhetően az elődöknek, olimpiától olimpiáig szól.
Magyar vízilabda-válogatottnak lenni a sors különleges kegye. Meg kell becsülni, minden adandó alkalommal meg kell szolgálni.
Legyen az egy blokkolási, egy visszaúszási lehetőség, vagy éppen egy szakadt autogramkérő, egy bárgyúcska riporter.

Eredmények.
Férfiak, a 3. helyért: Szerbia–Magyarország 10-8. Döntő: Horvátország–Olaszország 7-3. A férfi torna végeredménye: 1. Horvátország, 2. Olaszország, 3. Szerbia, 4. Magyarország, 5. Montenegró, 6. Németország, 7. Románia, 8. Spanyolország, 9. Görögország, 10. Törökország, 11. Oroszország, 12. Macedónia.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.