Elítélte a nácizmust a pápa Angliában

Jotischky László
2010. 09. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(London)

Newman bíboros boldoggá avatási szertartásával zárult vasárnap XVI. Benedek pápa négynapos látogatása Nagy-Britanniában. XVI. Benedek személyében először tett az uralkodó meghívottjaként állami látogatást a szigetországban egy római katolikus egyházfő. II. János Pál az első pápaként még 1982-ben járt ugyan brit földön, de őt az angol-walesi katolikus egyház hívta meg. XVI. Benedek körútján felkereste a skóciai Edinburgh-t és Glasgow-t, Angliában pedig Londont és Birminghamet.
A kétségektől övezett vizit egyértelműen sikeresnek mondható, pedig sem az elmúlt fél évezred történelme, sem a közelmúlt eseményei nem adtak okot az optimizmusra. A látogatás sikerét komolyan fenyegették a szexuális visszaélésekről szóló hírek, s még inkább azok leplezésének kísérlete, amelyek a katolikus egyház ellen hangolták a közvéleményt. Az anglikán közösség azt is rossz néven vette, hogy XVI. Benedek leplezetlenül áttérésre buzdította az anglikán egyházzal elégedetlenkedőket. A katolikus egyházfő szombati londoni miséjén megkövette az egyházi személyiségek szexuális visszaéléseinek egykori gyermekáldozatait, és a nap folyamán személyesen találkozott is a visszaélések elszenvedőinek egy csoportjával. Londoni kommentárok szerint ez volt az eddigi legerőteljesebb bocsánatkérő megnyilvánulás a pápa részéről az egyházat világszerte megrázó viszszaélési botrány kirobbanása óta.
A látogatást záró birminghami miséjén a pápa „gonosz ideológiának” nevezte a nácizmust. XVI. Benedek pápa homíliájában megemlékezett a hitleri légierő Nagy-Britannia elleni, hetven évvel ezelőtti pusztító támadásairól. Közölte, számára, aki Németországban élt és szenvedett „a náci rezsim sötét napjaiban”, mélyen megindító, hogy a náci Németországgal vívott légi háború – az angliai csata – emléknapján Nagy-Britanniában lehet. A német születésű pápa külön megemlékezett a közeli Coventry városáról, amelyet 1940 novemberében porig bombázott a német légierő.

Megalapozatlan gyanú. Szabadon bocsátották azt a hat algériai születésű személyt, egy közterület-fenntartó vállalat alkalmazottait, akikről a rendőrséghez olyan bejelentés érkezett, miszerint merényletet terveznek a pápa ellen. Feljelentőjük azt állította, hallotta, amikor a tervezett merényletről beszéltek egymás közt. Sem kihallgatásuk, sem a lakásukon tartott házkutatás nem alapozta meg azonban ellenük a gyanút. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.