Elvonókúrán a chilei bányászok

Több chilei bányásznak is elvonási tünetei vannak, a szakértők azonban ennek ellenére továbbra is tiltják, hogy alkoholt vagy cigarettát küldjenek nekik a felszínről. A szabaduláshoz a dolgozóknak is több ezer tonna követ kell elhordaniuk.

Győr Ágnes
2010. 09. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mentési művelet vezetői kitartanak amellett, hogy a 700 méteres mélységben rekedt chilei bányászok sem alkoholt, sem dohányt nem kaphatnak. Eredeti döntésükben annak ellenére megingathatatlanok a szakértők, hogy a férfiak egy része elvonási tünetekkel küzd – jelentette az MTI.
Jaime Manalich chilei egészségügyi miniszter az El País című spanyol napilapnak nyilatkozva elismerte, a 33 beszorult bányász közül a múltban több is rendszeresen fogyasztott alkoholt, hogy leküzdje a mélyben végzett munkával járó félelmet. Mint mondta, egyesek időnként „nagy mennyiséget” is magukhoz vettek. „Olykor nem jó, ha egy szenvedélyt egy csapásra, szélsőséges kúrával fojtanak el” – fogalmaz a miniszter a spanyol lapban megjelent interjúban.
Az El País értesülései szerint a bányászok között alkoholisták és drogfüggők is vannak, a hirtelen megvonás azonban egyelőre semmilyen kihatással nem volt a kényszerűen összejött közösség életére.
Ismert, az augusztus 5-én az Atacama-sivatagban lévő San Jo-sé-i réz- és aranybányában rekedt férfiakhoz tegnap kezdtek el egy 66 centiméter átmérőjű alagutat fúrni a szakemberek. Bár mérnökök több alternatívát is mérlegelnek, amenynyiben a jelenleginél nem találnak kiszabadításukra gyorsabb módszert, a mentési akció akár karácsonyig is eltarthat. A fúrás sikeréhez ráadásul a mélyben rekedt bányászok közreműködése is szükséges. El kell ugyanis takarítaniuk azt a több ezer tonna kőtömeget, amely a műveletek nyomán zúdul a mélybe, hogy a törmelék ne torlaszolja el a készülő menekülési útvonalat.
Szeretteikkel – akik közül sokan a bánya bejáratánál egy átmeneti táborban élnek – vasárnap beszélhettek telefonon a férfiak rabságuk óta először. Mindegyikük körülbelül egy percig foglalhatta a menedékhely és a felszín közt kialakított vonalat – jelentette a BBC. Pszichológusok arra kérték az aggódó rokonokat, hogy mondanivalójukkal próbálják érzelmileg minél kevésbé felkavarni a szabadulásra várókat.
Bár fizikailag el vannak szakítva a külvilágtól a munkások, az élet nem állt meg. Az egyik férfi például egy apró cédulán üzente meg gyermekkori szerelmének, hogy vegye csak meg nyugodtan azt a régen kinézett ruhát, ugyanis ha egyszer kijut, feleségül veszi – jelentette a mirror.co.uk. A frissen eljegyzett menyasszony a helyi médiának azt nyilatkozta, hogy csaknem 25 éve várt már erre a pillanatra.

Magyar tulajdonos. A beomlott San José-i bánya az Első Szent István Bányatársasághoz tartozik (San Esteban Primero), s egy ’56-os magyar hozta létre – olvasható egy magyar nyelvű blogon. A bányát Kemény György alapította feleségével, Füller Ágnessel 1975-ben. A megbecsült szakember egy ideig a chilei nemzeti bányászati társaság tanácsadójaként is dolgozott, 2000-ben meghalt. Utána a vállalatot két fia örökölte, ám egyikük, Marcelo néhány évvel később megvásárolta bátyja tulajdonrészét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.