Erősebb jüant ösztökél Washington

Nemcsak a külkereskedelmi deficitet, de a magas munkanélküliséget is az alulértékelt jüan nyakába varrta Amerika pénzügyminisztere. Timothy F. Geithner a Bloomberg hírügynökség tudósítása szerint bejelentette, Amerika a jüan felértékelésére fogja ösztönözni Kínát, akár kereskedelmi szankciók árán is.

Erdősi Csaba
2010. 09. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg Európa a túlértékelt svájci franktól, az Egyesült Államok a mesterségesen gyengített jüantól szenved. Az USA külkereskedelmi deficitje Kínával szemben a tavalyi 227 milliárd dollár után 2010 első felére elérte a 119 milliárd dollárt. A kínai jüan értékét három évvel ezelőttig egy valutakosárhoz igazították. Erőteljes nemzetközi nyomásra ezen a kötöttségen 2007 januárjában lazítottak, s azóta a piac alakulása szerint változhat az árfolyam. Legalábbis elvben. A 2007-es lazítás után ugyan erősödni kezdett a kínai valuta, a hétjüanos dollárárfolyamnál azonban a kínai jegybank beavatkozott. Kezdett dollárt vásárolni, majd államkötvényekbe fektette. Júliusban 846,7 milliárd dollárnyi amerikai állampapír volt a tulajdonában, s ezzel Peking a világ legnagyobb gazdaságának első számú hitelezőjévé vált. Az IMF által a vásárlóerő felmérése alapján készített becslés szerint a jüan ötven százalékkal alulértékelt a dollárral szemben. Emiatt az USA vállalatainak nagyon megéri kínai termékeket importálni, s ebből fakad az amerikaiak számára kedvezőtlen külkereskedelmi mérleg.
Úgy tűnik, Washington megelégelte ezt, a Bloomberg hírügynökség szerint Timothy F. Geithner pénzügyminiszter kijelentette, minden eszközt be fognak vetni, hogy Kínát rákényszerítsék a jüan felértékelésére. Geithner szerint az amerikai munkanélküliség is az alulértékelt kínai valuta miatt áll tíz százalék közelében, ezért meg kellene fontolni azon törvényjavaslat kongresszusi elfogadását, amely 25 százalékos büntetővámmal sújtaná a kínai termékek importját. Az amerikai pénzügyminiszter meg- ígérte: a kérdést megvitatják a G20-ak (a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő szervezet) jövő havi ülésén, de úgy véli, hogy a Kereskedelmi Világszervezetnek (WTO) és az IMF-nek is lennének eszközei arra, hogy Kínát eltérítsék a mesterséges jüangyengítés politikájától. Peking természetesen nem ért egyet mindezzel, a külügyminisztérium szóvivője szerint a nyomásgyakorlás nem éri el a célját, de a felértékelt jüan amúgy sem javítaná az USA külkereskedelmi egyenlegét, s a munkanélküliségi helyzeten sem javítana.
Ha a jüan konvertibilis, vagyis szabadon átváltható lenne, nem lenne nehéz dolguk az erősödésre vágyó amerikaiaknak, s a szokásos pénzpiaci technikákkal elérnék céljukat. Csakhogy a jüant nem olyan egyszerű oda-vissza váltogatni. Vásárlásra elvileg csak Kínában van mód, s bár nyithatunk magunknak hongkongi banszámlát, akár az interneten is, naponta ekkor is csak meghatározott mennyiségű dollárt válthatunk jüanra. Az árfolyam tőkepiaci befolyásolásra gyakorlatilag csak a chicagói börze határidős ügyletei kínálnak lehetőséget, ám ez nem elegendő eszköz komoly jüanerősítés kicsikarásához. Így marad a tárgyalás, a fenyegetés, a nyomásgyakorlás vagy az alku – mindegyik kétes végkifejlettel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.