Fenyegető pesszimizmus

Mindennap kap egy újabb golyózáport a magyar gazdaság a külföldi elemzőktől és hírügynökségektől. Tegnap a Bloomberg idézte Kenneth Rogoff amerikai közgazdászt, aki szerint hazánk néhány év múlva csődbe megy. Hét végén a JP Morgan adott ki fenyegető hangvételű összeállítást arról, hogy előbb-utóbb a Nemzetközi Valutaalapra (IMF) szorít minket a piac.

Nagy Vajda Zsuzsa
2010. 09. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem kell törődni ezekkel a hangokkal, ha fegyelmezett gazdálkodást folytatunk, akkor előbb-utóbb helyükre kerülnek majd a túlzottan pesszimista előrejelzések – mondta a Magyar Nemzet megkeresésére Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) volt elnöke, akit nemrégiben neveztek ki a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő igazgatótanácsának tagjává.
*
A médián keresztül küldött üzenet és a szakértői megszólalások közzététele a szakember szerint a nyomásgyakorlás meghatározott formája. Jelenleg az üzleti világban szokásos erődemonstráció folyik.
Az IMF is a piacról szerzi a kihelyezett pénzforrásokat, elsősorban az érdekli, hogy visszaszerezze az adósságot – tárta fel Kovács Árpád a baljós üzenetek hátterében álló összefonódásokat. Magyarország döntéshozóit négy érdekkör próbálja mozgatni: a pénzügyi világ, a multinacionális vállalatok – beleértve a külföldi és hazai nagyvállalatokat –, a multikkal összefonódó és azoktól független kis- és közepes vállalkozók, illetve a lakosság. Nem járunk jól, ha túlzottan figyelembe vesszük az első, vagyis a pénzügyi terület érdekeit. Akkor jutunk előre, ha az utolsóra, a társadalmi érdekkörre gondol elsősorban a kormány – magyarázta a volt ÁSZ-elnök. Kovács Árpád úgy látja, hogy szándékosan felnagyítják a valutaalappal folytatott esetleges tárgyalások kérdését, jelenleg ugyanis nincs szüksége az országnak a készenléti hitelkeretre. Két szempontból is oldottabb a magyar gazdaság helyzete, mint 2008-ban, amikor „az IMF karmai közé kerültünk”: javult a megtakarítási hajlandóság, és sokkal nagyobb a Magyar Nemzeti Bank valutatartaléka.
Túlzás-e az, hogy ekkora teret kap a nemzetközi sajtóban és az elemzésekben az IMF-es hitelmegállapodás firtatása? – lapunk ezen kérdésére egyértelmű igennel válaszolt Barcza György, a K&H vezető elemzője. – Természetesen fontos a valutaalap által biztosított védőháló, hogy a hitelezők és befektetők biztonságban érezzék magukat, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy fenntartható gazdálkodást folytasson az ország. A szakember szerint a jelenlegi helyzetben a kormánynak azt kellene hangsúlyoznia, hogy szigorú költségvetési politikát kíván folytatni, s ezzel kifoghatná a levegőt a vészjósló forgatókönyvekkel dagasztott vitorlából. A fegyelmezett büdzsére korábban több alkalommal is utaltak kormányzati tisztségviselők, a jelek szerint a véleményformálók egy része azonban az üzenet tartalmának csak a második felét, következményét hajlandó valamiért meghallani, mégpedig azt, hogy így nem lesz szükség a valutaalappal kötött hitelmegállapodás megújítására.
– Rogoff és a JP Morgan előrejelzése ellenére tegnap viszonylag stabil maradt a forint, nem láttunk pánikszerű jeleket. A Harvard professzora igen nagy tekintélyű szakember, az államcsődre vonatkozó felvetése azonban nem megalapozott – fejtette ki Barcza György. Az elemző szerint a két százalék körüli gazdasági növekedés és a négy százalék alatti hiány már megteremti a feltételeit annak, hogy az ország egyensúlyi helyzetét legjobban veszélyeztető eladósodottság mértéke csökkenő pályára álljon.
A két szakember egyetért abban, hogy Magyarország új kormánya súlyos gazdasági helyzetet örökölt az előző kabinetektől. Az ország a bruttó nemzeti termék (GDP) 80 százaléka felett eladósodott a felelőtlen túlköltekezés miatt. Barcza legalábbis ezzel magyarázza, hogy amikor a recesszióba süllyedés kérdése felmerül világgazdasági szinten, Magyarországot mindig a legsérülékenyebb országok egyikeként emelik ki. A szakember szerint ezen felül az is nehézségeket okoz, hogy sokan félreértik a kormány szándékait, és tévesen azt a következtetést vonják le, hogy Magyarországon nem cél a költségvetési fegyelem megteremtése. Miközben Barcza György a legfontosabb feladatnak ezeknek a rögzült, téves felfogásoknak a semlegesítését tartja, Kovács Árpád inkább az idő szavára helyezné a hangsúlyt, mint mondta, a magyar gazdaság iránti bizalmat csakis az ésszerű gazdálkodás teremti meg, erre kell összpontosítani, az elfogult kritikákra nem érdemes odafigyelni.
Úgy tűnik, a forint is kezd hozzászokni a médiatámadásokhoz, tegnap a hazánkat igen kedvezőtlen színben feltüntető JP Morgan-elemzés ellenére a pénteki árfolyamnál erősebben nyitott a nemzeti valuta, igaz, utána azonnal gyengülni kezdett a régiós pénzekkel együtt. A forint napközben enyhén gyengülő tendenciát követett, de délután még kissé erősebben állt péntek délutáni szintjénél. Miután a Bloomberg múlt héten félreértelmezte a Nemzetgazdasági Minisztérium közlését, ennél jóval erőteljesebb gyengülésbe fogott a nemzeti valuta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.