Floridába érkezett a CERN műszere

Hírösszefoglaló
2010. 09. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A floridai Kennedy Űrközpontban csütörtökön este landolt az amerikai légierő C–5M Super Galaxy repülője, amely a svájci Genfből szállt fel az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) által kifejlesztett 6,8 tonnás, a kozmikus sugárzást mérő műszerrel. A tizenhat ország segítségével és másfél évtizedes munkával létrehozott, kétmilliárd dollár (451 milliárd forint) értékű Alfa mágneses spektrométert (AMS) az Endeavour űrrepülőgép viszi majd a Nemzetközi Űrállomásra, a tervek szerint 2011. február 26-án – adta hírül a BBC.
A kutatóeszközt azért telepítik az űrállomásra, mert a tudósok azt remélik, ott a Föld mágneses mezejének zavaró hatása nélkül, közvetlenül tanulmányozhatják a sötét anyagot, amely a feltételezések szerint a világegyetem negyedét kitölti. Arra is számítanak, hogy antianyagból álló galaxisokra is rábukkanhatnak. Ehhez fontos nyomjelző lesz, ha a kozmikus sugarakban a „normális” protonok és elektronok mellett antielektronok átmeneti jelenlétére is lehet majd következtetni. (Az anyag és az antianyag találkozásakor mindkettő megsemmisül.) A misszió hasonló az olasz műholddal 2006-ban felbocsátott PAMELA detektoréhoz, amely felfedezte a sötét anyag jeleit. Az AMS azonban elődjénél sokkal érzékenyebb műszer, ez a valaha épített legnagyobb méretű, alacsony hőmérsékletre hűtött szupravezető mágnes. Az AMS-t az űrrepülőgép robotkarjától az ISS robotkarja veszi majd át, s miután felszerelték az állomásra, húsz éven át továbbít adatokat az űrből.
Felfedezéseit egybevetik majd azokkal az eredményekkel, amelyeket a világ legnagyobb részecskegyorsítójában, a CERN által Svájcban működtetett nagy hadronütköztetőben folytatott kísérletektől várnak. Mivel ott olyan körülményeket teremthetnek, amelyek az ősrobbanás idején lehettek jellemzők, a kutatók bíznak abban, hogy létrehozhatják és megvizsgálhatják az ősanyag miniatűr reprodukcióját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.