Guru kaphat óriásszobrot a Szent Gellért-hegyen

Háromméteres szobrot kaphat a Szent Gellért-hegy oldalában egy indiai születésű, amerikai – nálunk mérsékelten ismert – meditációs guru, ha a főváros illetékes bizottságai nem bírálják felül igenlő döntésüket. Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester éppen ezt sürgeti, mondván, a hely, ahol felállítanák a szobrot, fizikailag és spirituálisan is foglalt.

Joó István
2010. 09. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyarországi Sri Chinmoy Alapítvány kérésére a főváros Bőhm András (SZDSZ) vezette kulturális bizottsága kezdeményezte a botrány tárgyát képező egész alakos szobor felállítását Sri Chinmoy emlékére, a budapesti Szent Gellért-hegyen. Augusztus 25-én a városképvédelmi bizottság is egyhangúlag megszavazta, hogy lehessen grandiózus szobra a New York-i gurunak, méghozzá Wagner Nándor szobrászművész Filozófiai kert elnevezésű, csak másfél méteres figurákat tartalmazó szoborcsoportja közelében. A szoborcsoport nyolc személyt mintáz, akik a világvallások meghatározó alakjai voltak a történelem folyamán.
De ki az a személy, aki most fölénőhet a Filozófiai kert alakjainak, illetve amely nem messzire áll Szent Gellért szobrától, de nincs távol Szervátiusz Tibor Szabó Dezső-plasztikájától sem? Hívei szerint spirituális tanító, békeharcos, zenész, költő, képzőművész és még sok minden volt Sri Chinmoy (1931–2007). Kelet-Bengáliában (ma Banglades) született, jó érzékkel távozott az Egyesült Államokba a hatvanas évek közepén. Akkor már nagy konjunktúrája volt az Egyesült Államokban a felhígított keleti vallásoknak. Ezoterikus könyveket írt, előadásokat, nyilvános meditációkat, koncerteket tartott a világ sok pontján, mutatványként nagy súlyokat emelt fel spirituális energiák és persze különleges emelőszerkezetek segítségével. Ő szervezte – ahogy erre írásában az Origo.hu is rámutat – a World Harmony Runt (Világharmónia váltófutást) sok országban. Nevét itthon mégis kevesen ismerik; a Magyarországi Sri Chinmoy Alapítvány utóbb félmillió forintot kasszírozott az egyházaknak, egyesületeknek felajánlható személyi jövedelemadó egy százalékokból.
Halála után a New York Postban olyan cikk jelent meg, amelyben nők tálalnak ki arról, miszerint a különben cölibátust fogadott „spirituális tanító” nemileg zaklatta őket. Sri Chinmoy egyik gondolata egyébként ez: „A tanítvány (…) érzi, hogy ő és a guru egyek, hogy a guru az ő legmagasabb és legfejlettebb része. Épp ezért a tanítvány nem érez nehézséget abban, hogy legalacsonyabb részét átadja a legmagasabb résznek.” (A Guru: a magántanárod című írásból.)
Bőhm András szabad demokrata fővárosi képviselő, a kulturális bizottság elnöke semmi kivetnivalót nem lát abban, hogy az újsütetű keleti filozófusgurunak ilyen és ekkora emléket ilyen nevezetes helyen állíthasson a Chinmoy-alapítvány, különösen, ha a költségeket is ez a szervezet állja. Érdeklődésünkre hangsúlyozta: a Budapest Galériának (főigazgató: Zsigmond Attila) „kiváló véleménye volt” a tervről. Megjegyezte, Európa nyolc városában van ilyen szobor, egyebek között Prágában is. Másként ítéli meg a történetet Ughy Attila, a városképvédelmi bizottság fideszes elnöke. Lapunknak előrebocsátotta: több mint négyszáz ügyet tárgyaltak azon az ülésen. Ughy magyarázata szerint ha idejében értesül arról, hogy vitatott a mintázott személy megítélése, semmiképpen nem támogatta volna szavazatával a szoborállítást. Ám, mint mondta, a Főpolgármesteri Hivatal osztályaitól és a Budapest Galéria véleményezéséből álló hivatali előterjesztésből nem tűnt ki, hogy valami gond jelentkezhet a szobor tárgyával, méretével és tervezett helyszínével. „Én magam nem vagyok túl tájékozott a keleti filozófiák kortárs művelőinek világában” – szabadkozott. Egy kereskedelmi televízió képkockáiból egyébként kiderül, Balogh Pál MSZP-s képviselőnek sem volt fogalma arról, ki az a Sri Chinmoy.
– Akinek egy ilyen szobor tetszene, állítsa ki a kertjében a házablakával szemben. Megjegyzem, Wass Albertnek még portrészobra sem lehet a Vérmezőn a baloldali-liberális fővárosi képviselők elutasító magatartása miatt – mondta megkeresésünkre Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere (Fidesz–KDNP). A politikus levélben szólította fel a fővárosi illetékeseket, vonják vissza a felületesen előkészített döntést és tárgyalják újra az ügyet. Nehezményezte, hogy az I. kerületet nem kereste meg senki a tervvel; ő csak lakossági tiltakozásokból értesült róla. „Egy ilyen szobor nem illik bele a környezetbe, a hely pedig már foglalt fizikailag és spirituálisan is” – szögezte le Nagy Gábor Tamás polgármester.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.