Ha nem jön a bejárónő

Európában a magyar férfiak segítenek a legkevesebbet a háztartási munkákban, ám a magyar nők a legelégedettebbek ezzel a csekély részvétellel is. Hazánk, mint annyi mindenben, a nemek közötti munkamegosztásban is konzervatív ország, a lakosság túlnyomó többsége úgy tartja, hogy a férj feladata a pénzkeresés, a nőé pedig a háztartás és a gyerekek.

Farkas Adrienne
2010. 09. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem könnyű manapság férfinak lenni, akit a társadalom egyre inkább új szerepben szeretne látni: nem elég elejtenie a vadat, részt kell vennie a megnyúzásában, megfőzésében is. De nem egyszerű a nő helyzete sem, ha alárendeli magát annak, hogy a férje karrierjét támogassa, és vállalja a hátország biztosítását, ráhárul a család körüli – nem pénzért végzett – munka 80 százaléka. Ha viszont szülés után visszamegy dolgozni, és minden tekintetben állja a versenyt a férfiakkal, az otthoni munkának már csak 75 százalékát kell egyedül elvégeznie.
Nyilván könnyebb „feminista mételyt” kiáltani, mint elgondolkozni, igazságos-e ez így.
Néhány napja az osztrák statisztikai hivatal közzétett egy felmérést, amelyet a nők ügyeivel foglalkozó minisztérium rendelt meg. E szerint az osztrák férfiak kétharmada segít a háztartásban, de míg a nők heti 66 órát dolgoznak, és ennek 41százaléka fizetetlen otthoni munka, addig a férfiak a munkával töltött idejüknek csak egynegyedét szentelik a családjuknak, és ilyenkor is leginkább a gyerekekkel játszanak. Ez persze egy éppen megőrülni készülő anyának hatalmas segítség lehet, de lássuk be, a kicsik tudnak szórakoztatók, mókásak és lelkileg feltöltők is lenni, ám mindez nemigen mondható el egy kosár vasalnivalóról vagy egy ragacsos konyháról.
Bár kétségtelen tény, hogy a hatvanas évek óta hatalmas változáson ment át a férfiak családban betöltött szerepe. Azelőtt az apa – aki fáradtan tért meg a kenyérkeresetből – este pihenni akart, ezért a zajos, hancúrozó gyereksereget az anya elterelgette az útjából. Az apának csak a zord büntető, számon kérő szerep jutott. Ehhez képest már a hetvenes években is kétszer annyit törődtek az apák gyermekeikkel, mint egy évtizeddel előbb. Ma már természetes, hogy a szülőszobában is ott vannak az apák, de az is tény, hogy a nemszeretem munkák, a pelenkázás, etetés, lecke kikérdezése ma is elsősorban az anyákra marad. Már csak azért is, mert Magyarországon több mint egymillió az egyszülős család, ahol ritka kivételtől eltekintve az anyák maradnak egyedül a gyerekeikkel, másrészt pedig a magyar kiskorúak egyharmada nagycsaládban nevelkedik, ahol – már csak a biológiai szükségszerűségek miatt is – óhatatlanul az anyákra nehezedik több feladat. Bár van rá törvényes lehetőség, mégis csupán a magyar apák egy-másfél százaléka él a lehetőséggel, hogy hosszabb időre otthon maradjon gyermekével az első három évben.

Érdekes elemzést közölt a családdal és házassággal kapcsolatos problémákat vizsgáló Journal of Marriage and Family című periodika a New York-i egyetem két szociológusa, Judit Stacey és Timothy Biblarz tollából, akik tételesen bizonyították, hogy a szoptatáson kívül semmi olyan gyermekkel kapcsolatos feladat nincs, amelyet a férfiak ne tudnának pontosan olyan jól ellátni, mint a nők. Egy gyermek sem lesz lelki sérült attól, ha az apja is ugrál körülötte egy kicsit, nem csak az anyja.
Nyilvánvalóan ez csak a gyermeknevelés fizikai részére igaz, mert az anya-gyerek kapcsolatot semmi nem pótolja, és nem is szabad, hogy pótolja. A Discovery Networks Europe 12 ezer fiatal európai férfi körében végzett vizsgálata szerint a magyar férfiak hatvan százaléka nem is ért egyet azzal a kijelentéssel, hogy a férfiak ugyanolyan jól tudnak gyereket nevelni, mint a nők. Ebben a kérdésben az olaszokkal és a románokkal a legkonzervatívabb harmadban végeztek, abban viszont nagyon modernnek bizonyult a gondolkodásuk, hogy túlnyomó többségük úgy véli, sokkal fontosabb, hogy egy apa érzelmileg is támogassa a családját, mint csak az anyagiak biztosítása. A hangsúly ezúttal a „csak” szócskán van, mert a GfK Hungária vizsgálata szerint a magyar nők 83 százaléka nem éri be a lelki támogatással, hanem úgy gondolja, a férfinak a kenyérkereset a dolga. Ezzel a férfiak 77 százaléka egyet is ért.
Régóta foglalkoztatja a kutatókat, vajon jellemző-e egy adott ország gazdaságára, társadalmára, hogyan alakult – a kétkeresős családmodell természetessé válása után – a tipikusan otthoninak mondható munkák nemek szerinti megosztása. Pongrácz Tiborné demográfus Murinkó Líviával együtt írt Háztartási munkamegosztás című tanulmánya azt hasonlította össze, hogyan alakult a munkamegosztás a kelet-európai családokban – ahol a nők évtizedekkel ezelőtt munkába álltak, de a rendszerváltozást követően mindkét nem munkaerő-piaci aktivitása csökkent – és hogyan a nyugat-európai államokban, ahol a nők később kezdtek kereső tevékenységet folytatni, de azóta is folyamatosan nő a jelenlétük a munkaerőpiacon.
Egy biztos: a nők munkába állásával a fejlettnek ítélt világban nőtt a férfiak otthoni aktivitása, azonban az egyes társadalmakat összehasonlítva látható, hogy továbbra is hatalmasak maradtak a kulturális különbségek. Németországban és az Egyesült Államokban csaknem azonos a felsőfokú végzettségű népesség aránya. Az amerikai nők kevésbé várják el a társuktól a háztartási munkában való részvételt, mint a német asszonyok, mégis az amerikai férjek nagyobb részt vállalnak az otthoni feladatokból, mint (nyugat)német társaik. Egészen más képet kapunk, ha a keletnémet férfiak segítőkészségét vizsgáljuk, mert láthatóvá válik, hogy országon belül is hatalmas különbségek lehetnek e téren. A szocialista életformába kényszerített keleti tartományokban a nőknek a második világháború után munkába kellett állniuk annak érdekében, hogy a család működhessék, ezért kénytelenek voltak bevonni a férfiakat is az otthoni munkába. Érdekes módon a nemek közötti egyenlőséget hirdető ideológia a térség más országaiban süket fülekre talált, hiába papoltak évtizedeken keresztül a nők „második műszakjáról”, viszont olyan mélyen beleivódott a keletnémet férfiakba, hogy ma is listavezetőnek számítanak Európában, legalább anynyit segítenek társuknak, mint az amerikai férfiak. Németország nyugati felén a férjek inkább fizetik a bejárónőt, mint hogy megfogják a porszívót.

A gazdagabb országokban mégis úgy tűnhet, mintha a férfiak intenzíven részt vennének a házimunkában, azonban a kép csalóka, ugyanis a fejlett társadalmakban sokkal inkább hozzáférhetők a nők mindennapjait megkönnyítő szolgáltatások, például a mosoda, a készételek, a háztartási gépek, a harmadik világból érkezett személyzet, mint a szegényebb országokban, ezért a házimunkára sokkal kevesebb időt kell fordítani. Ennek a kevésnek az átvállalásában jeleskednek a férfiak.
Pongrácz Tiborné és Murinkó Lívia négy, életstílusában markánsan eltérő, de a nők munkaerő-piaci aktivitása szempontjából nagyjából azonos helyzetben lévő ország – Magyarország, Franciaország, Németország és Oroszország – otthoni munkavégzéssel kapcsolatos adatait hasonlította össze. A kérdőíveken hét munkafajta szerepelt: főzés, mosogatás, bevásárlás, takarítás, kisebb javítások a ház körül, kiadások figyelemmel kísérése, közös programok szervezése.
– Bár a férfiak és a nők többsége úgy nyilatkozott valamennyi országban, hogy a feladatok zömét a nők végzik – magyarázta Pongrácz Tiborné –, mégis mindkét nem nagyobbnak ítélte meg a munkákban a maga részvételét, mint ahogyan azt a másik látta. Az „általában a nő végzi” kategória férfiak számára azt jelentette, hogy időnként ők is részt vesznek a munkában, a nők inkább azt értették rajta, hogy „mindig a nő” csinálja. Ugyanakkor egyértelműen megállapítható, hogy a vizsgált országok közül a legtöbb házimunka a magyar nőket terheli, társukhoz viszonyítva több mint háromszor annyit dolgoznak otthon. A legkedvezőbb helyzetben a keletnémet nők vannak, akiknek „csak” alig több, mint kétszer annyit kell dolgozniuk, mint a férfiaknak. Ha viszont az összes ház körüli teendő közül kiemeljük a napi rutint jelentő, el nem halasztható teendőket, mint amilyen a mosás, főzés, takarítás, akkor valósággal drámai lesz a különbség: a magyar nők vállalása e téren a férfiakénak 36-szorosa! Az oroszoké 11-szeres, a franciáké és a keletnémeteké hétszeres.
Figyelembe kell venni azt is, hogy ezen a téren nagyon sokat számít, mennyire gépesített a háztartás: a francia konyhák több mint felében működik mosogatógép, míg nálunk csak minden tizedikben, Oroszországban minden századikban.
Mentségükre legyen mondva a magyar férfiaknak, hogy aktívan kiveszik a részüket a bevásárlásból, és nagyon demokratikusak a kassza kulcsának kezelését illetően. Nálunk a párok többsége közösen dönt a kiadásokról, míg tőlünk nyugatabbra inkább a férfiak szeretik megmondani, mire költsön a család.
Úgy tűnik, hogy a fiatalabb párok esetében természetesebb a munkamegosztás, az életkor előrehaladtával azonban csökken a férfiak otthoni munkakedve. Persze nyilvánvaló, hogy minél kisebbek a gyerekek a családban, annál több a munka, amelynek elvégzésébe muszáj bekapcsolódnia az apának is.
– Az otthoni feladatok ellátásában az iskolai végzettség bizonyul a legnagyobb differenciáló tényezőnek – folytatja Pongrácz Tiborné. – Az alacsonyan képzett asszonyok 3,7-szer több házimunkát végeznek, mint férjeik, viszont mindez a diplomás nők esetében két és félszeresre mérséklődik. Ebből a szempontból tehát egy magasan képzett magyar nő semmivel sincs rosszabb helyzetben, mint bármelyik francia társa.
Az adatokból kiderül az is, hogy a házasságban élő nőkre jóval nagyobb teher hárul otthon, mint az élettársi kapcsolatot vállaló nőkre, de ez vélhetően csak azért van így, mert élettársi kapcsolatban inkább a fiatalok élnek. A vizsgálat legnagyobb meglepetése az volt, hogy a magyar válaszadók többsége azt mondta, az elmúlt egy évben nem volt vita a családban az otthoni teendők megosztásáról. Vagyis a magyar nők többsége pontosan olyan elégedett a fent említett munkamegosztással, mint francia vagy német társai, akik pedig nagyságrendekkel több segítséget kapnak otthon.

Az adatokat elemezve úgy tűnik, a magyar nők túlnyomó többsége teljesen természetesnek tekinti, hogy a munkából hazatérve maradéktalanul ellássa a második műszakot is, a felmérésben csupán egynegyedük panaszkodott arról, hogy olyan fáradtan tér haza a munkából, hogy halasztást szenvednek az otthoni dolgai, de ez is csak a fizikai munkára igaz, a családtagokkal való törődésre természetesen nem. Ezzel szemben a férfiak nagy többsége azt mondta, olyan fáradtan tér haza, hogy a ráháruló kevesebb munka is meghaladja az erejét.
Annak ellenére, hogy sok nőnek ismeretlen fogalom a pihenés, bevallásuk szerint az otthoni helytállás csak kismértékben befolyásolja munkahelyi teljesítményüket. A nőkben közismerten nagy a megfelelési kényszer, és jóval rugalmasabbak, mint a férfiak. Ebből a szempontból a francia nők vannak a legjobb helyzetben, ők szinte soha nem kényszerülnek arra, hogy a pénzkereső és az otthoni munka között lavírozzanak, míg az orosz asszonyok messze a legkizsigereltebbek mindkét területen.
Kérdés persze, hogy a látszólagos elégedettség mögött nincsenek-e viharok a mélyben, és a magas válási statisztikák mögött nem bújik-e meg az egyenlőtlen munkamegosztás. Ne segítsen a férfi, hanem vegyen részt a munkában – írta egy fórumozó a világhálón. Takács Judit szociológus ezt a jelenséget „a szívességtétel gazdaságtanának” nevezte, vagyis a férfiak szívességet tesznek a szemét levitelével, nem pedig sorsközösséget vállalnak a társukkal. Pedig a sorsközösség azt az érzést erősítené a nőkben, hogy törődnek velük. Ennek hiányában bekövetkezik az elhidegülés, a boldogtalanság, a válás. Sok férfi azt gondolja, akkor születik sok gyermek, ha a nőkre rázárják a konyha ajtaját. Ehhez képest a statisztikák azt mutatják, hogy azokat az európai országokat kerüli el a demográfiai katasztrófa, ahol az apák is részesei a családi életnek. És ennek a fordítottja is igaz: a magyar (és olasz, spanyol) nők dolgoznak a legtöbbet otthon, és szülik a legkevesebb gyermeket. Talán van összefüggés.
– Kijelenthetjük, hogy a magyarok többségükben a hagyományos munkamegosztást tartják kívánatosnak – zárta a beszélgetést Pongrácz Tiborné –, s bár a magyar nők az átlagosnál nagyobb szerepet vállalnak a családi élet megszervezésében, ez fontos érzelmi többletet jelent nekik, a fontosság és nélkülözhetetlenség érzését, ezért kevésbé viselik meg őket a munkahelyi kudarcok, illetve a nyugdíjazás. Végső soron tehát a nőknek mentálisan nagyobb védelmet jelent a konzervatív családmodell, mint a nemi szerepeket összemosó nyugati életforma.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.