Hintába ültetett forint

Több jel arra mutat, hogy spekuláció is állhatott a Bloomberg hírügynökség azon tudósítása mögött, amelyik hazánk és az IMF tárgyalásairól szólt. A tudósítást egy újabb IMF-hitelfelvétel jeleként értelmezte a piac. A bankszövetség volt elnöke korábban már felhívta arra a figyelmet, hogy a spekulánsok adott esetben sajtókapcsolataikat is megmozgatják.

Munkatársunktól
2010. 09. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kizárt, hogy a forintot spekulációs célokkal hintáztatták meg a hét elején a Bloomberg hírügynökség keddi, félreértelmezésre okot adó cikke segítségével. A cikkből ugyanis tévesen azt a következtetést is le lehetett vonni, hogy a kormány újabb hitelért fordulhat a Nemzetközi Valutaalaphoz, holott erre egyetlen kormányzati közlemény sem utalt. A cikk hatására a forint öt egységet erősödött az euróval szemben, majd másnap visszatért az előző napi szinthez.
A Bloomberg hírügynökség magyarországi tudósításainak történetében nem ez az első eset, amikor félreértelmezésre okot adó környezetben jelent meg információ: június elején Szijjártó Péternek, a miniszterelnök szóvivőjének mondatait hozták le csonka fordításban. A távirati iroda közlése szerinti mondatoknak egy kiragadott része került a tudósításba, egy esetleges államcsőddel kapcsolatos félreértésre okot adó szövegkörnyezetben.

– A külföldi és hazai sajtóban olyan hangok vannak jelen, amelyek kínosan nem sportszerűek, mert gyanúsan egyoldalúan interpretálják a magyarországi helyzetet – nyilatkozta Felcsuti Péter, a Magyar Bankszövetség elnöke a Magyar Narancsnak 2008 novemberében, ahol utalt arra, hogy „az adott piaci szereplő megmozgatja sajtókapcsolatait”, és pontosan leírta azt a folyamatot, amely nyomán a spekuláns nyeresége tőkeáttétellel akár a száz százalékot is elérheti.
– Az újságírók egy részét eleve spekulációs célokra használják – nyilatkozta lapunknak Boros Imre közgazdász, aki szerint a cikkekben sugalmazott véleményeket valósnak tűnő érvekkel lehet alátámasztani, így a reálgazdasági folyamatokkal nem megalapozott pénzpiaci mozgásokat lehet elérni. Boros hangsúlyozta: e spekulációk akkor feltűnőek, amikor nálunk nincs kereskedés, ilyenkor külföldre tolják át pozíciókat a spekulánsok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.