Ismét győzött a svéd jobboldal

Balogh Roland
2010. 09. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sikerült újráznia tegnap az urnazárást követő exit poll adatok szerint a Fredrik Reinfeldt jelenlegi miniszterelnök vezette jobbközép koalíciónak a svéd parlamenti választásokon. A svéd The Local hírportál választási blogja által közölt – az este nyolcórás urnazárást követően kiadott – gyorsjelentések mindegyike jobboldali győzelemről adott hírt. A svéd közszolgálati SVT televízió adatai alapján Reinfeldék 49,1 százalékot, míg a szociáldemokraták – választási partnereikkel – 45,1 százalékot értek el. Ennél valamivel kisebb különbséget mutatott a TV4 kereskedelmi adó exit pollja, ahol a négypárti jobbközép koalíció 48,2, míg a baloldal 46,2 százalékot kapott. A jobboldali győzelem történelminek is tekinthető, hiszen az újrázás azt is jelenti, hogy az 1920-as évek óta először fordult elő, hogy a svéd jobbközép két egymást követő választáson is diadalmaskodni tudott. Az elmúlt 78 évben ugyanis 65 éven át a szociáldemokraták kormányozták Svédországot. Az SVT szerint egyébként a szociáldemokrata párt – amely egymaga a szavazatok mindössze 30 százalékát szerezte meg – legsúlyosabb vereségét szenvedte el 1914 óta.
A tegnapi választások egyik érdeklődéssel várt kérdése volt, hogy vajon története során először parlamentbe jut-e a svéd szélsőjobboldal. A bevándorlásellenes Svéd Demokratáknak (SD) felmérések szerinti 7,2 százalékos támogatottsága ugyanis magasan meghaladta a parlamentbe jutás 4 százalékos küszöbét. Az SD, illetve Jimmie Aakesson pártvezér pedig nyolcszázalékos eredményt várt alakulatától. Noha a parlamentbe jutás – az exit pollok szerint – sikerült, korántsem olyan meggyőző eredménnyel, mint azzal a Svéd Demokraták számoltak. A TV4 felmérése szerint az SD 4,1, míg az SVT adatai alapján 4,6 százalékot szerzett. A választások előtti kommentárok szerint amennyiben a svéd szélsőjobb bejut a parlamentbe, nem zárható ki, hogy a populista párt a mérleg nyelvévé válik: ez pedig politikai válsághoz is vezethet Svédországban. Björn Söder, az SD titkára a választásokat követően a párt székházában bejelentette, ha a választási bizottság is megerősíti parlamentbe jutásukat, úgy minden párttal készek tárgyalni az esetleges együttműködésről.
Az adatok szerint a svéd törvényhozás (Riksdag) 349 mandátumának sorsáról 7,1 millió svéd választó dönthetett. A választási iroda tájékoztatása szerint ráadásul a szavazás megkezdése előtt már mintegy 2,2 millió választó leadta voksát. A részvételi arány általában igen magas, a legutóbbi 2006-os voksolás alkalmával a jogosultak mintegy 82 százaléka élt választójogával. A részvételi arányról és a választás végső eredményéről a svéd választási iroda lapzártánk után közölt részleteket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.