Jó út

MN
2010. 09. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ahol diktatúra van, ott diktatúra van” – mondta költőnk. Ilyen egyszerű, nincs mit magyarázni. Ez az önkényuralom lehet politikai, katonai, újabban pénzügyi, sőt – visszakanyarodva a régmúltba – vallási gyökerű is. Irán büszkén vállalja, hogy országa teokrácia, azaz a papok uralmát megvalósító államberendezkedés.
Az idén április végén jelent meg egy dokumentum, amely Ali Hamenei ajatollahtól, Irán legfőbb vezetőjétől származott, s célja szerint a „társadalom erkölcsi korruptságát” megakadályozó intézkedéseket tartalmaz. Az utóbbi időben minden tavasszal volt hasonló intézkedéscsomag, ám a múlt év első felének eseményei, amikor az ország több városában hetekig tartó tömegtüntetéseken tiltakoztak az emberek az elnökválasztásokat elcsaló hatalom ellen, levették a napirendről a polgárok zaklatását. Akkor úgy tűnt, a kormánynak kisebb gondja is nagyobb annál, hogy az emberek követik-e az iszlám öltözködés szokásait.
Most viszont újult erővel visszatért a mollák uralma, és úgy tűnik, a társadalomban meglévő romlottságot a gyökereinél akarják kitépni. Az egyik első számú követelmény a vallásrendőrség számára annak ellenőrzése, hogy a hidzsábot, a hajat elfedő fátylat helyesen viselik-e a nők. Emellett a rendőröknek védelmezniük kell a szüzességet, bármi áron. A fő feladatuk a nyilvános helyeken a férfi-nő kapcsolat folyamatos követése, hogy az ne sértse meg az iszlám vallás szabályait. A rendszer legradikálisabb képviselői, akik évek óta igénylik az erkölcsügyi minisztérium felállítását, most elégedetten dörzsölhetik tenyerüket: jó úton járunk.
Azt követően, hogy tavaly az utcákon milliók követelték távozását, a rezsim most különösen alaposnak tűnik: az óvodáknál kezdi el a szabályozást. Az országban működő 14 ezer magánbölcsődét és -óvodát államosítják. A kisgyermekek csak az iszlám kultúrának megfelelő játékokat játszhatnak, például táncolni tilos. A lehető legtávolabbi korig ki kell tolni a két nem találkozási időpontját.
Az államigazgatásban dolgozó nők egyenruhát kapnak. A munkaügyi minisztérium a munkaadókkal brosúrákban közli, hogy mi a helyes öltözködési forma a különböző munkahelyeken. A magánszektorban is érvényes a nőkre vonatkozó sminkelési tilalom, csakúgy, mint a férfi-nő kapcsolat szigorú szabályrendszere. Ugyanezek a rendeletek érvényesek az egyetemistákra is, akik tudvalevően a legfogékonyabbak „a rendszerellenes elvekre”. Ha valamelyik diáklány nem hordja helyesen a fátylat, az nem vizsgázhat – jelentette ki a tudományos minisztérium kulturális főosztályának illetékese.
Van olyan egyetem, amely jó példával jár elöl: pontosan meghatározza, hogy diákjai milyen öltözékben látogathatják az előadásokat. Az ékszerek viselése mindkét nem számára tilos. A körmöknek rövidnek kell lenniük, a cipősarkak nem lehetnek magasak. Az órákon tilos rágógumizni, és a túl hangos nevetés sem megengedett az intézményben – így mutat irányt a sirázi egyetem. Az utcákon, tereken vannak, akiknek az a feladatuk, hogy a ruhák színét figyeljék, de nekik arra is jut idejük, hogy olyan férfiakról készítsenek videofelvételt, akik „zaklatják a hölgyeket”. Míg enyhébb büntetésként pénzbírságot szabhatnak ki, addig ez utóbbi már a bíróságra tartozik. A Saffaf nevű internetes portál közölte a büntetési tételeket: fejtetőre tolt napszemüvegért 14 eurónyi (mintegy négyezer forintnyi) büntetés jár. Ennek a duplája, ha valaki piros vagy zöld színű kabátot visel. Alig több, mint ezer forintból meg lehet úszni, ha egy nőnek ki van festve a körme. Férfiakról nem szól az internetes beszámoló, viszont a közelmúlt híre, hogy egy 18 éves homoszexuális fiút felakasztottak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.