Kapitalista munkakultúra

Seszták Ágnes
2010. 09. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy ifjú újságíró nagy ötlettel lett ismert. A hatvanas években a Központi Statisztikai Hivatal a Ludovika épületében működött. A kolléga leült egy padra, amiről, mint egy szélesvásznú moziban, belátta a hivatal nyitott ablakait. Csak leírta a látottakat. Kávézgatás csicsergéssel, főnök és titkárnő légyottja nyitott ablaknál, napilapok olvasgatása, ebéd papírból vagy hozatott kolbászból, telefonálgatás, pletykálgatás, sakkozás, ruhapróba amerikai csomagból, és nyilván volt munka is, de a szocialista munkamorált az újságíró tökéletesen visszaadta. Lett is nagy botrány, cáfolat, miegymás, az olvasóközönség meg elhűlt a látleleten, mert ráismert a hivatalok működésére.
Nem szeretném a mai Központi Statisztikai Hivatalt megbántani, nyilván ott is új szelek fújnak újfajta munkakultúrával. Nagyon jó szó, szeretem, majdnem olyan, mint a viselkedéskultúra meg az öltözködéskultúra, kiütéseket kapni az újmódi nyelvrongálástól. Márpedig a magyarok munkakultúrája legendásan jó, kreatív, ügyes szakik voltak képesek keleti alapanyagokból nyugati megrendelésre dolgozni, és korlátok közé szorítva is teljesíteni szoros határidőket, exportmegrendeléseket. A hajtás mellett a „célprémium” is mozgatta az embereket. A hosszú bevezető azért szükséges, hogy érzékelhető legyen az aggály, miszerint egy széteső, züllőfélben lévő állapot felé haladunk, aminek Fricz Tamás a névadója. Magyarország a következmények nélküli ország, Budapest pedig következmények nélküli város. Hetenként többször átvillamosozom Budára, áldását élvezve a Margit híd összes cirkuszának. Mivel a villamos lépésben halad a hídon, előbb kínos nézni, hogy mi folyik ott, utóbb már csak a céltalan méreg esz. Miért?
Miért, hogy ott embereket dolgozni csak elvétve látni? A mélységes enerváltság és teljes érdektelenség egy nagyfelújítás közepén? Munkások csámborognak ide-oda. Van, aki ásványvizet iszik, mások könyökölnek, többen fixírozzák a hatos utasait. Egy ember hegeszt, három nézi. Ketten ülnek, egy áll és beszél. Komótos séta egyik helyről a másikra, ha a műanyag védősityakok nem volnának, hihetnénk, hogy nyugdíjasklubba tévedtünk. A legkülönfélébb szerszámok szanaszéjjel Isten szabad ege alatt, oxigénpalackok, cementeszacskók ott sorjáztak a téli hótakaró alatt a nyári zivatarok idején és így ősz felé is. Délután fél hatkor egy lélek nincs a hídon, csak a végtelen rendetlenség. A Margit híd annak idején négy évig épült. Szép és olcsó, írták a korabeli lapok. 2008-ban, az első változat szerint 13 milliárd forintból lehetett volna felújítani a hidat, egy évre rá 26 milliárdra módosult az öszszeg és Ikvai-Szabó Imre bebizonyította, hogy ez teljesen jogos. Mivel azonban a városban semmi nem működik, 26 milliárdért két év sem elég a felújításhoz a 21. századi technikával, holott annak idején négy év alatt épült meg. Megszokott határidőcsúszással, de saját szóvivővel. Hogy a négyes metró átadása hány évet késik, és végül mennyibe kerül, az már a pénzszórás, a korrupciógyanú és a városi legenda ötvözete. Ami Budapest szégyene, az a városligeti műjégpálya és a csónakázótó, aminek egyik része évek óta büdös, mocskos, undorító, a turisták rémülten rohannak el a látványától. A műjégpálya egy romhalmaz, felújítása 2007-től húzódik, ebben az évben kellett volna átadni, amivel természetesen csúsznak 2011 áprilisáig.
Következmények? Nincsenek. Mint ahogyan a Margit híd alatti rakpart rossz minőségű burkolatának felbontása sem rengette meg a fővállalkozót. Amikor az egyetemen bevezették a hálótervezés fogalmát, felhozták a klasszikus példát. A Broadway kockakői cserére szorultak. A pontos szervezés és tervezés nyomán egy éjszaka alatt háromezer munkással és munkagéppel kicserélték a kövezetet. New Yorkban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.