Kim Dzsong Il Kínába sietett

Kim Dzsong Il észak-koreai vezető tegnap átlépte a koreai– kínai határt legendás vonatával, jelentették dél-koreai illetékesek. A vonaton szakértők szerint Kim Dzsong Un, a vezető fia és legvalószínűbb utódja is ott ül, de nem tudni, miért is látogatott szoros szövetségeséhez ilyen sietősen.

MN
2010. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magányos elnök. Jimmy Carter egy nappal meghosszabbította phenjani tartózkodását, valószínűleg azért, hogy tovább küzdjön az amerikai Aijalon Gomes kiszabadításáért. Bár Washington a volt amerikai elnök utazását egyéni humanitárius akciónak nevezte, meglepetéssel fogadta, hogy Észak-Korea milyen csekély jelentőséget tulajdonított a tárgyalásnak. Előzőleg abban bíztak Carterék, hogy csütörtökön fogadja az exelnököt Kim Dzsong Il, de a vezető kínai útja miatt ez biztosan nem történik meg. Mivel azonban Peking és Phenjan között a vonatút 26 óra, sietség esetén ma megtörténhet a találkozó. (MN)


Nagyon magas a valószínűsége, hogy Kim Dzsong Un a vonaton van, állította Li Mjung Bak dél-koreai elnök hivatalának tisztviselője, de minden kétséget kizáróan senki sem tudta megerősíteni az információt. Ha a leendő észak-koreai vezető is ott van apja mellett, akkor valószínű, hogy a vonat Pekingbe tart, ahol a politbüro befolyásos tagjai, esetleg Hu Csin-tao (Hu Jintao) elnök vagy Hszi Csin-pin (Yi Jingping) alelnök fogadja őket. A távozás roppant sietős és ezért szokatlan, hiszen Kim Dzsong Il nem szeret utazni, ráadásul májusban már járt Kínában, ezért rejtély, miért szánta rá magát a fáradságos útra. Elemzők szerint több oka is lehet, így elképzelhető, hogy egészsége annyira megromlott, hogy az utódlást mielőbb tisztázni akarja és a kínai szövetséges vezetőinek kegyeibe kívánja ajánlani fiát. Csong Szong Csang, a Szedzsong Intézet kutatója azonban a Daily NK dél-koreai szaklapnak azt mondta, sokkal inkább segélyért ment Pekingbe Kim, amelyre roppant nagy szüksége van az országnak a nemrégiben ott pusztító árvíz miatt.
Szeptember elején Észak-Koreában a Munkáspárt küldöttjeinek konferenciáját tartják, amelyet elméletileg ötévente kellene megrendezni, de utoljára 1980 októberében volt ilyen esemény. Elképzelhető, hogy erre a rendezvényre készül Kim Dzsong Il azzal, hogy Peking támogatását megkapta az utódlási tervekre, és fiát a küldöttek megszavazzák egy viszonylag befolyásos pozícióra. Az azonban nem biztos, hogy Kína szívesen beleavatkozna az észak-koreai belső ügyekbe, így elképzelhető, hogy Kim voltaképp üres kézzel áll majd a kongresszus plénuma elé. A valóban fajsúlyos politikai tárgyalásokat az is megkérdőjelezi, hogy a kínai külügyminiszter-helyettes, vezető nukleárisügyi tisztviselő Vu Da-vej (Wu Dawei) épp Dél-Koreában tárgyal, Jimmy Carter korábbi amerikai elnök pedig Phenjanban van. Persze az sincs kizárva, hogy az észak-koreai vezető útja magánjellegű, például egészségügyi célból megy Kínába, fia pedig nem csatlakozott hozzá. Ebben az esetben a pekingi Népi Felszabadító Hadsereg Kórházba menne, ahol szavatolhatnák a biztonságát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.