Kirekesztett német konzervatívok

Lehetségesnek tartja a kormányzó CDU mellett egy új konzervatív párt létrehozását Németországban a német kitelepítettek szövetségének elnöke. Erika Steinbach szerint ha akadna valaki, akinek van karizmája, és belevágna egy valóban konzervatív párt alapításába, akkor az általa létrehozott erő játszva átléphetné az ötszázalékos küszöböt a parlamenti választásokon.

Stefan Lázár
2010. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erika Steinbach, a II. világháború során szülőföldjükről elüldözött németek szövetségének (BdV) elnöke a Kereszténydemokrata Unióban (CDU) vitát váltott ki azzal a félremagyarázható kijelentésével, amely a háborús bűnök relativizálását sejteti. „1939 márciusában Lengyelország mozgósított először” – mondta a CDU-politikus, majd a párton belül kirobbant heves tiltakozásra reagálva bejelentette, nem pályázik többé pártelnökségi tagságra. Steinbach állásfoglalását a CDU parlamenti frakciójának elnökhelyettese, Andreas Schockenhoff így kommentálta: „Nem véleménykülönbségekről van szó, hanem történelmi elferdítésről. Ilyennek pedig nincs helye sem a frakcióban, sem a pártban.” Az ellenzéki szociáldemokraták és a Zöldek kritikája még élesebben hatott. A válasz nem sokáig váratott magára. A BdV szokásos évi rendezvényén, a „haza napján” az elnök asszony nem rejtette véka alá, hogy konzervatív CDU-tagként egyre inkább egyedül érzi magát. A Steinbach-affér heves vitát eredményezett arról, hogy a konzervatív profillal rendelkező politikusok továbbra is otthonuknak tarthatják-e a CDU-t. Az elégedetlenségből fakadó elképzelésekben helyet kapott egy új párt létrehozásának a lehetősége is. A magát mellőzöttnek tartó csoport támogatást kapott a Keresztényszociális Uniótól (CSU). A bajor testvérpárt képviselője, Norbert Geis lehetőséget lát egy, a jobboldalon működő párt megalapítására. A hajdani brandenburgi belügyminiszter, Jörg Schönbohm (CDU) pedig leszögezte: „Steinbach távozásával a párt elnökségében a konzervatívok semmiféle szerepet sem játszanak”.
A CSU-t elnöklő Horst Seehofer szerint nem kerül sor egy tiltakozásra támaszkodó párt létrehozására, amennyiben a kereszténydemokraták határozottan nekiállnak a sürgető problémák, így a külföldiek integrációját jellemző nehézségek megoldásának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.