Egy egyszerű döntés – például hogy a tepsiben hagyjuk-e kihűlni a süteményt – komolyan befolyásolhatja azt, milyen lesz az étel. Figyeljünk a részletekre és ne sajnáljuk az erőfeszítést, legyen szó a sütésről vagy éppen a sütés utáni feladatokról. Például emeljük át a sütit egy süteményrácsra, így az eredmény puha, omlós, és minden falatban tökéletes lesz!

Fotó: Pexels
Mi történik, ha a süteményt a tepsiben hagyjuk hűlni?
Sokan az elkészült süteményt a tepsiben hagyják kihűlni, de ez nem minden esetben jó ötlet. A süti alja ugyanis nedves maradhat, így végül elveszítheti a ropogósságát, sőt akár el is ázhat. De akkor miért ajánlja mégis sok recept ezt a módszert? Máris kiderül!
Amikor kivesszük a frissen sült édességet a sütőből, a forró tepsi továbbra is hőt ad le, és a sütemény még percekig „sül” benne. Ez sok esetben egyszerűen túl sok hő – főleg a vékonyabb, porhanyósabb tészták esetén.
Ráadásul a hő hatására a sütemény aljából és az alatta lévő tésztából pára szabadul fel – ha ez nem tud elpárologni, akkor lecsapódik a sütemény alján, és az nedves, gumis állagú lesz, elveszítve a kívánt textúrát. Ez különösen bosszantó lehet kekszeknél, piskótáknál, leveles tésztáknál vagy vajas linzereknél.
Mikor nem jó a tepsiben hagyni a süteményt?
• Ha ropogós aljú sütit készítünk (pl. linzer, leveles tészta, piték);
• ha gyorsan kiszáradó tésztáról van szó;
• ha a süti sűrű, nedvesebb állagú;
• ha fontos a textúra (mint például omlós kekszeknél).
Mikor maradhat a tepsiben a sütemény?
Szerencsére nem minden süti egyforma. Egyes tészták – például a kevert sütik, a brownie-k, a banánkenyér vagy a sajttorta valóban jobban viselik, sőt igénylik, hogy lassabban, fokozatosan hűljenek ki. Ez segít megőrizni a szaftosságukat, és megakadályozza, hogy a tészta berepedezzen.
Emellett a tepsiben hagyás praktikus is lehet:
• a formásabb szeleteléshez (pl. brownie-nál);
• ha a süti még túl lágy, és szétesne mozgatáskor;
• ha töltelék van benne, ami még forrón folyós lehet.
A megoldás: süteményrács
Ha biztosra mennénk, és a recept sem javasolja az ellenkezőjét, egyszerű a megoldás: tegyük a süteményt rácsra, amin az alja is levegőhöz jut, így nem fog lecsapódni a pára. Ha viszont jobb a tésztának, hogy a tepsiben hűl, pár percig mindenképpen hagyjuk a sütőformában és csak utána emeljük ki óvatosan a formából és tegyük át a rácsra.