Kisebb haszon, nagyobb lehetőség

Üzleti szempontból a Bajnokok Ligájában durván ötször akkora lehetőség rejlik, mint az Európa-ligában. Szakmailag nyilván lényegesen kisebb a szorzó a két európai klubsorozat között, ami az egyetlen magyar résztvevő, a Debrecen helyzetét nem könnyíti meg. Kevesebb pénzért játszik, ám a sikert jobban elvárják tőle. A DVSC-t ennek dacára nincs okunk sajnálni. Ma este (21.05, Puskás Ferenc Stadion, Story TV) az El I csoportjában az első mérkőzésen, az ukrán Metaliszt Harkiv ellen megszerezheti első pontját, netán pontjait. A kvartett másik találkozóján a PSV Eindhoven (Dzsudzsák Balázs együttese) fogadja a Sampdoriát (Koman Vladimir).

2010. 09. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Debrecen kacskaringós úton jutott el az Európa-ligába. A Bajnokok Ligája selejtezőjének 3. fordulójában 5-1-es összesítéssel alulmaradt a svájci Basellel szemben, ám bekapcsolódhatott a második számú kontinentális kupába, s a 48-as főtáblára kerülésért kettős győzelemmel, 4-1-gyel kiverte a bolgár Liteksz Lovecset. Máté Péter jogosulatlan szereplése miatt ugyan nehéz napok következtek a klub életében, de végül az európai szövetség csak 15 ezer eurós pénzbírságra büntette a magyar csapatot.
Ez persze már a lezárt múlt. Legfeljebb azért érdemes feleleveníteni az előzményeket, hogy megállapítsuk, a Debrecenre ezen az őszön is kemény feladat vár. Legjobb játékosainak három fronton is – bajnokság, válogatott, nemzetközi kupa – helyt kell állniuk, s az eddigiek alapján ennek nem tudnak maradéktalanul eleget tenni. Az NB I-ben a Loki annak dacára csak az ötödik, hogy legyőzte a legnagyobb vetélytársát, a Videotont. Pénteken például Győrben kapott ki 3-0-ra, s noha a kudarcot magyarázhatjuk azzal, hogy Farkas Balázs kiállítása miatt már az első félidő hajrájában, 1-0-nál hátrányba került, a tavalyi tapasztalatok alapján a nemzetközi színtéren sem számíthat az ellenfeleinél kedvezőbb elbírálásra.
A DVSC-ből Polekszics és Mészáros továbbra is az eltiltását tölti, a megszokott keretből Kabát és Bernáth bajlódott sérüléssel, ám ma mindketten játszhatnak. Herczeg András vezetőedző tegnap így fogalmazott az esélyekkel kapcsolatban: „Szeretnénk felborítani a papírformát, akár már most. Tavaly a BL-ben voltak közönségszórakoztató összecsapásaink, ezt az idén is szeretnénk megismételni, de nagyon jó lenne ezúttal pontot, pontokat is szereznünk.”
A DVSC ellenfele, a Metaliszt Harkiv zsinórban négyszer lett bronzérmes az ukrán bajnokságban. A Dinamo Kijev és a Sahtar Doneck kiemelkedik a mezőnyből – kilenc forduló után a 2010–2011-es bajnokságot is ez a két gárda vezeti –, mögöttük azonban nagy a tülekedés. A Dnyipropetrovszk és a Karpati Lviv mögött a Metaliszt jelenleg csak az ötödik öt győzelemmel, egy döntetlennel és három vereséggel. Ám 2004 óta, amikor az UkrSibbank társtulajdonosa, Olekszandr Jaroszlavszkij megvette a klubot, a Metaliszt helyzete nagyon stabil, az sem véletlen, hogy Kijev, Doneck és Lviv mellett Harkiv a negyedik ukrán helyszín a 2012-es Európa-bajnokságon.
A nemzetközi porondon a Metaliszt eddigi legjobb eredményeként két éve a nyolcaddöntőig jutott az UEFA-kupában. Ezt a magasságot a Debrecen is elérte 2004-ben, a két csapatot mégsem vehetjük egy kalap alá. Az ukrán futball lényegesen erősebb, mint a magyar, ezen belül a harkivi lehetőségeket sem hasonlíthatjuk össze a debreceniekkel. A Metaliszt keretében például négy minőségi brazil játékos van, ezek közül kettőt (Cleiton Xavier, Taison) a nyáron vett tizenegymillió euróért a klub. A gárda edzője, Miron Markevics februártól augusztusig az ukrán válogatottat is irányította, az sem kedvez a DVSC-nek, hogy immár ismét csak a klubcsapatára kell összpontosítania.
Mindezek dacára a Metaliszt nem a Liverpool, a Lyon vagy a Fiorentina, de valószínűleg még csak nem is a Sampdoria és PSV szintjén áll, a Debrecen könnyen meglepetést okozhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.