Kisöpörték az agrárkasszát

Az elvileg 2013-ig lehívható uniós és hazai agrárforrások nyolcvan százalékát már elköltötte a szocialista kabinet. Emiatt a mostani hétéves uniós költségvetési periódusban a jelenlegi kormány csupán az eredetileg rendelkezésünkre álló 1340 milliárd forint maradékával számolhat. A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szerint a kitalicskázott összegek tetemes része a nagytőke beruházásait szolgálta.

Dénes Zoltán
2010. 09. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak minimális mozgásteret hagyott az uniós agrárpénzek felhasználása tekintetében a jelenlegi kormánynak az idén leköszönt szocialista kabinet. Az unió által jóváhagyott, 2013-ig tartó hétéves költségvetésből még rendelkezésre álló összeg alig haladhatja meg a 200 milliárd forintot. Vagyis az MSZP-s kabinet a 2007–2013-ra megszabott több mint 1340 milliárdos keret körülbelül nyolcvan százalékát elköltötte három év alatt, így a mostani kormány a következő három évben csak a maradványpénzekkel számolhat – mondta lapunk megkeresésére Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárügyekért felelős államtitkára. Felhívta a figyelmet, hogy folyamatosan változó összegekről van szó, mivel sok pályázatot korábban kiírtak, és ezek elbírálása, illetve kifizetés folyamatosan zajlik. Ezért fordulhat elő – magyarázta –, hogy a tárcán belül is különböző nagyságrendű összegek hangzanak el. Ugyanis Ángyán József, a VM államtitkára a napokban lezajlott egyik konferencián arról számolt be, hogy a szóban forgó Új Magyarország fejlesztési program hétéves keretéből még 250 milliárd forint áll rendelkezésre, s további 100-150 milliárd az az összeg, amely valamilyen formában „visszaszerezhető.” Ángyán szerint az előző kormány a vidék felemelkedésére szánt uniós és hazai pénzügyi forrásokkal a nagytőke beruházásait szolgálta.
Kérdésünkre Czerván György sem zárta ki, hogy több jogcím esetén főként az előző kormányhoz közel álló nagyobb agrártársaságok jártak jól. Emlékeztetett, hogy a volt kormány által kidolgozott programon belül a legnagyobb összegeket a műszaki fejlesztésekre különítették el, s jelentős tételeket fizettek ki szárítóüzemek megépítésére is, ami alapján feltételezhető, hogy inkább a tőkeerősebb cégek jutottak forrásokhoz. Czerván György szerint mára inkább a 200 milliárdhoz közelít a még felhasználható pénzek nagysága. Az ÚMF programban négy tengely mentén vannak felosztva a források. Az első tengelyben, a versenyképesség támogatására – ami főként a gépbeszerzésekre – 637 milliárd forint állt rendelkezésre, ebből alig 20 százalék használható fel. A második célcsoporton belül, a környezet és a vidék állapotának javítására 453 milliárd forintot határoztak meg, ebből kevesebb mint 100 milliárd maradt, s alig 40 milliárd forint lelhető fel a 185 milliárdos büdzsével elfogadott s az öntözésfejlesztést szolgáló harmadik tengelyben. Nem jobb a helyzet az negyedik prioritás esetében, ahol a falumegújításra szánt Leader-programokra 73 milliárd forintot különítettek el, s a kormányváltásig 43 milliárdot el is költöttek. Ez utóbbi kifizetések körül merültek fel a legközvetlenebb kapcsolatok az MSZP és az uniós agárpénzek „hasznosulása” között. Egy esetben az agrártárca kénytelen volt visszaperelni a saját maga által megítélt 500 millió forintos összeg több mint háromnegyedét, miután lapunk is rávilágított a pénzek szabálytalan felhasználására.
Mivel az új kormány a kis és közepes gazdaságok fejlesztését, a munkahelyteremtést, s a fiatal gazdálkodók ösztönzését tekinti prioritásnak, ennek megfelelően alakítja át a támogatásokat – mondta Czerván György. A még rendelkezésre álló 200-250 milliárd egyes tengelyeken belüli átcsoportosítása nem jelenthet nagyobb problémát, mivel az összegek egy százalékáról a tárca uniós egyeztetési kötelezettség nélkül is dönthet. Még tárgyalnak e kérdésről, de a kormány feltételezhetően a tengelyek közötti forrásátszervezést is kezdeményezi, amihez viszont már uniós hozzájárulás is szükséges. Ez utóbbi azonban hosszabb eljárást feltételez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.