Könyves búcsú Szabó Ervintől?

Hírösszefoglaló
2010. 09. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Búcsúzzon el a fővárosi könyvtár Szabó Ervin nevétől – reagált tegnap Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkára arra a civil kezdeményezésre, amely szerint méltatlan, hogy egy nemzeti intézmény még ma is egy szélsőbalos kommunista ideológus nevét viseli. Szőcs Géza szerint vissza lehetne állítani az eredeti, Fővárosi Könyvtár elnevezést, ha mégis nevet kellene adni, akkor ő Hamvas Béla írót javasolná.
Szakács Árpád, a Nemzeti Konzervatív Történetkutató Alapítvány főigazgatója az önkormányzati választás után megalakuló Fővárosi Közgyűlésnél fogja kezdeményezni a névcserét. Emlékeztetett: az 1900-as évek elején Szabó Ervinnek vezető szerepe volt a szélsőbaloldali ideológiák magyarországi terjesztésében, a majdani kommunista diktatúrát megalapozó művek propagandájában. – Marx és Engels írásait népszerűsítette, ő írta a Kommunista Kiáltvány első magyar fordításának előszavát, üdvözölte és támogatta a Lenin-féle bolsevik puccsot – hangsúlyozta Szakács.
Tóth István történész-muzeológus, a Móra Ferenc Múzeum történeti osztályának vezetője szerint sem túlzás azt állítani, hogy Szabó Ervin egy szélsőbalos kommunista ideológus volt. A szakember időszerűnek tartja a könyvtár nevének megváltoztatását. Ezzel szemben Monok István, az Országos Széchényi Könyvtár volt főigazgatója úgy ítéli meg, hogy veszélyes és több szempontból is aggályos lenne megváltoztatni a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár nevét. Szerinte a név méltó, neki pedig abból van elege, hogy „túlpolitizálják” a szakmákat.
Az MSZP tiltakozott a névváltoztatás ellen; a párt szerint ez történelemcsonkítás lenne.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.