Légiósaink nincsenek az első vonalban

A magyar labdarúgó-válogatott legutóbbi mérkőzésén, az augusztus 11-i, Anglia elleni 2-1-es vereség alkalmával összesen négyen képviselték a hazai NB I-et a Wembley gyepén. A többi tizenhárom pályára lépett honfitársunk külföldön keresi kenyerét, ezért az európai klubfutball új idényének kezdetén légiósaink sorsának alakulását a nemzeti gárda szemszögéből követtük nyomon.

Deák Zsigmond
2010. 09. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többek között a Feröer-szigeteken, Máltán, az angol heted- vagy a ciprusi harmadosztályban is rúgja a bőrt magyar futballista, összesen több mint száz, de nem foglalkozhatunk részletesen mindenkivel. Vezérelvként a volt, de még aktív, a jelenlegi és a jövőben várható válogatott játékosokat vettük számba, hiszen nemzeti csapatunk – ismerve az itthoni NB I nemzetközi súly- (talanság)át – vélhetőleg továbbra is légiósokra épül majd. Éppen ezért, kissé formabontó módon, nem országonként, hanem posztonként tekintettünk végig a külföldön játszókon a teljesség igénye nélkül, de a lényeg megragadásának szándékával.
Sok magyar kapus keresi a kenyerét a határon túl, mégsem irigyeljük Egervári Sándor szövetségi kapitányt, amikor hoszszú távra szeretne megbízható 1-est találni. Babos Gábor, a holland NEC Nijmegen hálóőre az, de a vb-selejtezőket követően, 35 évesen lemondta a válogatottságot. Kortársa, a 34 esztendős Király Gábor jelenleg a német Bundesliga II-es 1860 München alkalmazottja, ott és a nemzeti gárdában is megőrizte azt a tulajdonságát, hogy bravúrok halmozása mellett néha komoly hibákat vét. A 36 éves Sáfár Szabolcs (Austria Wien) sem a jövő embere, ráadásul év elején műtötték a vállát. Hosszabb távon jöhetne szóba a jóval fiatalabb Fülöp Márton, de ő eddig nem bizonyította pótolhatatlanságát címeres mezben (legutóbb a hollandoktól kapott hatot), ráadásul kiszorult a Premier League-beli Sunderlandből. A másodligás Ipswichben legalább alapember, a hétvégén is védett. Sokan Gulácsi Pétert, az utánpótlás-válogatott hálóőrét vélik a legjobb megoldásnak, őt a legfrissebb hírek szerint ezúttal sem adta kölcsön a Liverpool, így Pepe Reina mögött a második számú kapus posztjáért verseng, s kevés játéklehetőséget kap. Köteles László a belga Genkben véd, Bogdán Ádám vasárnap csereként bemutatkozott a Boltonban, miután a Birmingham City ellen a finn Jääskeläinent kiállították, Kurucz Péter (West Ham) örül, ha leülhet a kispadra, Megyeri Balázs sem az első számú jelölt az Olimpiakosz Pireusz hálója előtt. Az egyszeres válogatott Balogh János is harcol a helyéért a skót Heartsnál.
A hátvédsor két széle erősen kérdőjeles. Jobbról nézve Szélesi Zoltán német- és franciaországi légióskodás, majd debreceni hazatérés után a nyáron került a görög első osztályú újonc Voloszhoz, játéka erősen behatárolt. Bodnár László már nem a régi, ráadásul jelenleg is csapatot keres, Fehér Csaba ugyan fix szereplő a holland Bredában, de ő sem az új generáció embere. A bal oldalon Vanczák Vilmos ugyan rendre játszik a svájci Sionban, ám nem látszik tökéletes megoldásnak. Halmosi Péter rúdja kifelé áll az angol másodligás Hull Cityből, amelynél korábban a Premier League-ben is bizonyíthatott. Az U20-as vb-bronzérmes Kádár Tamás egyelőre nem fér be a Newcastle-ba, Bodor Boldizsár (Roda) többször bizalmat kapott Erwin Koemantól, de nem élt vele. Lőw Zsolt (Mainz) még csak lábadozik sérüléséből, az oroszországi Permben játszó Gaál Miklósnak egy hónapja tört el a lábujja. Lehet, hogy reaktiválni kellene a ciprusi pontvadászatot nyert Omonia Nicosiából Leandrót? Vagy marad az NB I… Középen Juhász Roland a belga bajnok Anderlechttel lemaradt a BL főtáblájáról, így előtérbe kerülhet távozása Németországba vagy Angliába. Gyepes Gábor (Cardiff, angol másodosztály) ideje valószínűleg már lejárt, bár klubjában rendszeresen játszik. Az utánpótlás-válogatott Pintér Ádámot most vette meg a Real Zaragoza, ha a fiatal tehetség bejátssza magát a spanyol első osztályba, akkor vélhetőleg egyben a nemzeti tizenegybe is.
A középpályára érkezve csodálkozhatunk egyet, hogy a PSV Eindhoven bal oldali kulcsembere, Dzsudzsák Balázs mit keres a jobb oldalon. Huszti Szabolcs is ballábas, no és az utóbbi időben balszerencsés is, hiszen nem igazán számít rá a Zenit Rómából Szentpétervárra érkezett mestere, Luciano Spalletti, aki a rotációra hivatkozva az Auxerre elleni vesztes BL-selejtezőre el sem vitte; elképzelhető, hogy honfitársunk újra Németországban köt ki. A tavalyi U20-as világbajnokság egyik magyar hőse, Koman Vladimir visszatért Bariból a Sampdoria keretébe, de egyelőre legfeljebb epizódszerepet kap, a Werder Bremen elleni, végül balul sikerült BL-selejtezőn a kispadot koptatta, s szívesen távozna Genovából. A szintén vb-bronzérmes Korcsmár Zsolt a norvég Brann Bergenben igyekszik bizonyítani, Vass Ádám most jutott fel az olasz Serie A-ba a Bresciával, s próbálja magát bejátszani a kezdőbe. Papíron az Inter után már a Milan játékosa Filkor Attila, igazából azonban kikölcsönözték a Serie B-s Triestinához. Korábbi másodosztályú szereplése inkább vegetálásnak volt mondható. Vadócz Krisztián viszont a spanyol első osztályú Osasunában rendszeresen szerepel, csakúgy, mint Tóth Balázs a holland Venlóban, Tőzsér Dániel a belga Genkben, vagy Buzsáky Ákos az angol másodligás Queen’s Park Rangersben. Hajnal Tamás viszont kikopni látszik a Dortmundból, a már veteránnak számító Dárdai Pál a Bundesliga II-ből kapaszkodna vissza vélhetőleg utolsó profi idényében. Szintén a német másodosztályban szerepel a 21 éves Stieber Zoltán (Aachen), akinek sokakkal együtt a bal oldal a „vadászterülete”; Németh Norbert éppen most térne haza az oroszországi Tomszkból.
A támadószekcióban Gera Zoltán szerepe megkérdőjelezhetetlen, az előző idényben Európa-liga-döntőt vívhatott a Fulhammel. Tavaly a Premier League-ben is rendszeresen játszott, idén azonban a Manchester United ellen csak a 90., szombaton a Blackpool otthonában pedig a 80. percben állt be csereként. Pletykaszinten felmerült, hogy esetleg Auxerre-be igazol, de ennek egyelőre nincs sok alapja. Mellé-elé kellene megtalálni a megfelelő válogatottbeli társakat. Rudolf Gergely megharcolna pozíciójáért új állomáshelyén, Genovában, de még lapzártakor is lebeg a kölcsönadása Udinébe vagy Leccébe. Priskin Tamás az Ipswich mezében váltakozó sikerrel kerül csapatba és gólhelyzetbe. A fő reménységnek tartott Németh Krisztián az AEK Athénnál még csak kölcsönben szerepelt, a szintén görög Olimpiakosz Pireusz viszont (a hírek szerint valamivel több mint egymillió euróért) végleg megvette a Liverpooltól. Egyelőre csak egyszeres A válogatott inkább az U21-es csapatban szerepel, mint majd szombaton a Wales elleni Eb-selejtezőn. Az U20-as vb-n szintén látott éktársát, Futács Márkót a Bremen kölcsönadta a Bundesliga II-es Ingolstadtnak, ahol góllal debütált. Szalai Ádám a Mainzzal a német elsőosztályban küzd, a hét végén csereként góllal bizonyított. Torghelle Sándor csapatot cserélt a Bundesliga II-n belül, Augsburgból Düsseldorfba került, no meg ki a válogatott keretből. A múlt idény során kölcsönben Debrecenben szerepelt Feczesin Róbert rúdja kifelé áll a Bresciából, Lothar Matthäus egykori felfedezettjét, Kovács Pétert a norvég Odd Grenlandból a belga Lierse elcsábítaná. Még az idősebb korosztályból Szabics Imre (Sturm Graz) és Waltner Róbert (Mattersburg) az osztrák első osztályban próbálkozik a gólszerzéssel.
Nagyjából ennyi. Negyvennyolc magyar légiósról ejtettünk szót, az összesnek közel a feléről, s finoman fogalmazva is vegyes a kép. Több hiányposztot találtunk, s alig akad olyan honfitársunk, akár a fiatalabb, akár tapasztaltabb korosztályból, aki komoly bajnokságban rendszeres játéklehetőséget kap. Márpedig így bekerülni a csapatba, s ott maradandót alkotni legalább akkora bravúr lenne, mint végre kijutni az esedékes világversenyre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.