Londonért és a válogatottért

A magyar politika közelmúltjában ugyan általában egészen más felhanggal használták e fordulatot, ezúttal azonban pozitív fejleményként jelenthetjük ki, hogy ami összetartozik, az tegnap össze is nőtt: a sportági elnökség Mocsai Lajost nevezte ki a férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitányává. A mesteredző megbízatása 2012. augusztus 31-ig szól, a határidő pedig egyértelműen jelzi, hogy a fő cél csapat és vezető számára a londoni olimpia.<br />

Ballai Attila
2010. 09. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harmadik nekifutásra végre sikerült. Elsőre, 2008-ban pontosan az sem derült ki, ki és mi miatt nem lehetett Mocsai már Peking után szövetségi kapitány. Másodjára, tavaly kora ősszel a szakember munkaadója, az MKB Veszprém már világossá tette, nehezen tartaná összeegyeztethetőnek e két elfoglaltságot. Az idei évre aztán szerencsére ez a vélemény is módosult; a válogatott szempontja felülírta a klubét, picit idealisztikusabban, a nemzeti érdek a parciálisat.
Mint az élet minden területén, ez kézilabdában is így normális. Mocsai előző, átmeneti regnálása alatt a válogatott szakmai igazgatójaként – Csoknyai István szövetségi kapitánnyal – lélegzetelállító párharcban vezényelte együttesét a szlovének elleni, júniusi vb-selejtezőn, hiszen 53-52-es összesítéssel, 14-6-os hajrával sikerült megszerezni a részvételi jogot a jövő januári, svédországi világbajnokságra. E viadalról vezethet tovább az út az olimpiai kvalifikációs tornára, ám ehhez be kell jutni a legjobb nyolc közé. Roppant nehéz feladat, de nem lehetetlen. Az új kapitány szerint sem az, ugyanis már első nyilatkozatában leszögezte: „A cél a londoni olimpiai kvalifikáció, ezen az úton az első lépés a megfelelő vb-szereplés lehet. Ahhoz, hogy ezt elérhessük, klubnak, játékosnak, mindenkinek mindent meg kell tennie.”
A magyar férfi kézilabdázás legkiválóbb eredménye, az 1986-os vb-ezüst ugyancsak egygólos győzelmek remek ötvözete volt, már azt a gárdát is az akkor még csak 32 éves mesteredző dirigálta. Egyesek szerint ehhez a páratlan bravúrhoz és a szlovének idei legyűréséhez is kellett a legendás „Mocsai-szerencse”; ám egyrészt az 1998 és 2004 között a női válogatottal nyert Eb-arany, olimpiai és vb-ezüst is jelzi, hogy a képességnek, a képzettségnek azért jóval nagyobb a szerepe, másrészt a szerencse az egyik legfőbb, ráadásul „tanulhatatlan” edzői erény.
Azzal, hogy Császár Gábor, Laluska Balázs és Nagy Kornél nyáron Veszprémbe szerződött, Fazekas Nándorral, a két Iváncsikkal, Gulyás Péterrel, Nikola Eklemovicscsal olyan magyar válogatott mag alakult ki a klubnál, amilyenre legutóbb talán csak az 1997-es vb előtt akadt példa – ez mindenképpen biztató előjel, akkor ugyanis a negyedik helyen zárt csapatunk. A fenti felsorolásból készakarva hagytuk ki Carlos Perezt, mert bár a szlovének elleni oda-visszára még beszállt, jövőre már betölti a negyvenet, és a vb a felkészüléssel együtt valószínűleg vállalhatatlanul sok lenne már neki, a Barcelona újdonsült csapatkapitányáról, Nagy Lászlóról pedig továbbra is hallgatunk. Nem szemérmesen, csak jobb híján.
A magyar férfi kézilabdázásra tegnap óta, Mocsai Lajos kinevezésével egyébként is fokozottan igaz, hogy nem hiányzó, hanem meglévő értékeit kell számba venni, és velük nekivágni a remélhetőleg kétéves útnak. Mert ugyan a szerződésben szerepel a szokásos kitétel, amely szerint azt évente július 1–15. között bármelyik fél jogkövetkezmény nélkül felmondhatja, ennek jövőre nyilvánvalóan csak egy oka lehetne: egy balul sikerült világbajnokság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.