Maradnia kell az 5. cikkelynek

Zord Gábor László
2010. 09. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lengyelország és Magyarország nem tervezi bevetni az afganisztáni hadműveletekben nemrégiben beszerzett harci repülőgépeit, az F–16-osokat és a Gripeneket – szögezte le tegnap lapunk kérdésére a két NATO-szövetséges ország védelmi minisztere, Bogdan Klich és vendéglátója, Hende Csaba. A lengyel tárcavezető kétnapos budapesti látogatása – Orbán Viktor miniszterelnök külpolitikai törekvéseire rímelve – elsősorban azt a célt szolgálta, hogy a védelmi szférában is fokozzák a közép-európai, ezen belül a magyar–lengyel együttműködést.
Bogdan Klich a NATO közelgő lisszaboni csúcstalálkozójára is célozva közölte: tárgyalásaikon azonos közép-európai nézőpontot tudtak kialakítani a NATO és az EU jövőjéről. Véleményazonosság van abban a tekintetben – folytatta – hogy az észak-atlanti szövetségnek továbbra is védelmi szövetségnek kell maradnia, tehát a washingtoni egyezmény 5. cikkelyének a hatályát feltétlenül fenn kell tartani az új stratégiai koncepcióban is. A két ország egymást követő uniós elnökségéről szólva úgy fogalmazott, hogy a közös biztonság- és védelempolitika egyike a leglényegesebb feladataiknak. Ami Oroszországot illeti, kifejezte nyitottságukat az együttműködésre, ám ehhez hasonló nyelvezet kell, amely a demokráciát, az emberi jogokat és nemzeti önrendelkezést jelenti. Ki kell zárni a befolyási övezetek lehetőségét – mondta.
Hende Csaba az afganisztáni célkitűzésekkel kapcsolatban megerősítette: a törvényes afgán kormánynak képesnek kell lennie a béke fenntartására, míg a NATO-nak, biztonságunk sarokkövének tekintélyvesztés nélkül befejezni misszióját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.