Martonyi: Ankarára szükség van

Munkatársunktól
2010. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kockázatos lehet Európa számára Törökország kihagyása az EU-ból – fejtette ki szombaton Martonyi János, aki az uniós külügyminiszterek brüsszeli informális megbeszélésén vett részt. A magyar külügyminiszter szerint az uniónak két lehetőség közül kell választania. Az egyik az, hogy Törökország egy új, neooszmán birodalomnak lesz a központja, jelentős befolyással a környező világra. „Itt látunk kockázatokat” – mondta a külügyminiszter. A másik megoldás az, hogy egy nyugatosabb, korszerűbb, mérsékelt iszlám talaján álló Törökország beilleszkedik az európai integrációba – nyilatkozta a magyar diplomácia vezetője, aki szerint földrajzi, történelmi okokból Magyarország számára az utóbbi verzió lenne a kedvező.
Törökországot Catherine Ashton, az EU külügyi főképviselője szombaton úgy jellemezte, hogy nem csupán EU-tagjelölt, hanem fontos partnere az uniónak számos térség tekintetében az európai politika alakítása során. Konkrétan Bosznia-Hercegovinát említette, de uniós diplomaták gyakran utalnak az Iránnal, illetve a Közel-Kelettel kapcsolatos török szerep jelentőségére. Ashton ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a török EU-csatlakozás ügyének előrehaladását még akadályozza egyebek közt a Ciprussal kapcsolatos kérdéskör megoldatlansága. Ankara teljes jogú tagságának fő ellenzői Németország és Franciaország, akik szerint Ankarával inkább privilegizált partneri viszonyt kell létesíteni.
Martonyi János Brüsszelben elmondta, arra számít, hogy Horvátországgal a magyar EU-elnökség alatt sikerül lezárni a csatlakozási tárgyalásokat. Catherine Ashton pedig kijelentette, az Európai Unió kész helyszínt biztosítani Brüszszelben Szerbia és Koszovó közvetlen tárgyalásának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.