Mérföldkövek

Torkos Matild
2010. 09. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kovács László szerint „mérföldkő lett volna, drámai fordulat”, ha Gyurcsány Ferenc a nyilvánosság elé áll a hírhedt őszödi beszédével, no persze a „trágár fordulatok” nélküli verzióval. Azt is mondta, hogy ő bizony lemondott volna 2006 őszén Gyurcsány helyében. Na erre varrjunk gombot, ne a volt pártelnök elhagyogatott alsógatyáira.
Ha olyan korszakalkotó beszéd volt, akkor miért kellett volna lemondania a kormányfőnek amiatt, hogy velünk is megosztotta 2006 őszén? Azért kellett volna lemondania, mert „kurva országnak” nevezte a hazánkat, és mert bevallotta, hogy csalt és hazudozott mindenkinek reggel, délben meg este.
Mérföldkő volt valóban, és drámai fordulat. A nemzet jobbik fele megmutatta, hogy maradt még valamennyi abból az értékből, amit úgy hívunk, hogy közerkölcs. Az pedig, hogy – szocialista bennfentes információk alapján – állítólag maga a kormányfő gondoskodott arról, hogy megismerjük a trágár őszödi szónoklatot, újfent felveti azt a megkerülhetetlen kérdést, hogy szellemi és lelki képességeit illetően vajon jól mérték-e fel a szocialisták Gyurcsány alkalmasságát az ország vezetésére.
Mostani szereplésein is jól látszik, hogy aligha. De ez most már legyen az ő belső megoldandó problémájuk. A szocialistáknak nem kellene hiú ábrándokba ringatni magukat, ki fog derülni előbb-utóbb, hogy pontosan milyen szerepet játszott Gyurcsány 2006 őszén abban, hogy a jogos, brutális kormányzati megszorítócsomagok miatt kibontakozó országos sztrájk idején gyújtóbombaként bedobták a zavargásokat kiváltó őszödi beszédet. Mint ahogy ki fog derülni az is, hogy az MTV székházánál történt érthetetlen rendőrségi eljárást követő napokban miként fordulhatott elő az, hogy válogatás nélkül vertek agyba-főbe a törvényesen tüntető emberekkel együtt ártatlan járókelőket is.
Ki fog derülni, kinek a felhatalmazásával intézkedett Gergényi Péter úgy, mintha rá nem lennének érvényesek törvényeink. És az is ki fog derülni, hogy miért nem fogadta el a skandalum után Gyurcsány a rendőrfőkapitány lemondását, ha az felettesei számára evidens volt, mint ahogy az Bene László volt országos rendőrfőkapitány tegnapi parlamenti meghallgatásán is kiderült.
Nem tudjuk, vajon a 2006-os őszi eseményeket vizsgáló bizottság meg kívánja-e hallgatni Demszky Gábor főpolgármestert. Nyilvánvalóan ő is sokat tudhat a háttérben meghozott döntésekről, hiszen 2006. szeptember végén igen figyelemreméltó választ adott a Magyar Hírlapnak arra a kérdésére, hogy „Elég rendőr van Budapesten?”. A főpolgármester azt mondta: „Nem a rendőrök számával van a baj. Megjegyzem, amikor Gergényi Péter budapesti főkapitány hétfőtől teljhatalmat kapott, akkor rendet is csinált.”
Vajon kitől kapott Gergényi teljhatalmat? Nem nehéz kitalálni Bene tegnapi, vallomásszámba menő nyilatkozata után. Eszerint Gergényi „olyan támogatást kapott” Gyurcsánytól, hogy nem lehetett felelősségre vonni a 2006. őszi eseményekkel összefüggésben. Mint ismert, Gergényi a 2006. október 23-i események után, amikor pribékszerepbe bújt rendőrei kegyetlenül szétverték a Fidesz ünnepi nagygyűlésének résztvevőit, a felelősség súlyától öszszerogyva beadta nyugdíjazási kérelmét, amivel felettese, Bene és a rendészeti miniszter is egyetértett, Gyurcsány azonban magához hívatta, és felkérte, vonja vissza nyugdíjazási kérelmét.
Majd pár hónappal később azt az alkalmat ragadta meg a kormányfő, hogy megszabaduljon a kiszolgált obsitosoktól, Gergényitől és Benétől, amikor méretes botrányt generált a sajtó abból, hogy egy lány nemi erőszak miatt tett feljelentést rendőrök ellen. Jó volt hallani Benétől tegnap, hogy „általános felelősség terheli, mint minden első számú vezetőt, a történtek miatt”.
Drámai fordulat, mérföldkő volt a parlamenti vizsgálatok történetében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.