Merkel is szigorítana a bevándorláspolitikán

Németország nem hajlandó eltűrni párhuzamos társadalmakat; az országban élő etnikai kisebbségekkel szemben szigorúbban kell eljárni, ha ellenszegülnek az integrációjukat szolgáló intézkedéseknek – közölte a hét végén Angela Merkel.

Stefan Lázár
2010. 09. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fúzió a szélsőjobboldalon. Egyesülés előtt állnak a német szélsőjobboldal pártjai. Mind az NPD (Német Nemzetiszocialista Párt), mind a DVU (Német Népunió) tagjai – mintegy 12 ezer párttag – támogatják a fúzió tervét. „A tárgyalások nagy iramban haladnak, és ha minden a terveknek megfelelően alakul, akkor az év végére lezárul a folyamat” – hangoztatta Klaus Beier, az NPD szóvivője. Az egyesítés részleteit lefektető tervezetek elkészültek. Állítólag csak az új párt nevének a kérdése tisztázatlan, mivel az NPD saját nevének megtartását követeli. (S. L.)


(Köln)

A német kancellár a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjújában a kormány eddigi politikájának szigorítását helyezte kilátásba. Merkel keményvonalas állásfoglalása egyben reakció volt a Thilo Sarrazin könyve által kiváltott közhangulatra. A komoly társadalmi vitát provokáló publikációban a német jegybanki pozíciójából emiatt távozó szerző azt taglalta, hogy a mozlim bevándorlók – törökök, arabok – többsége képtelen beilleszkedni a német társadalomba. Merkel hangsúlyozta, szívügyének tekinti az integrációs kérdést. A kereszténydemokraták (CDU) már régóta naiv elképzelésnek nevezték a zöldek és a szociáldemokraták részéről oly odaadóan hangoztatott multikulturális társadalmat, és a német nyelv elsajátítását az integráció egyik alapfeltételének tekintették. Így a CDU kormányozta Hessen elsőként vezette be a nyelvtudás ellenőrzését, kiváltva az ellenzék éles kritikáját. A kancellár egyben beismerte, a CDU hosszú éveken keresztül illúziókat kergetett, és most számtalan megoldatlan problémával találja szembe magát. Ezekből adódik a polgárok félelme és a Sarrazin-könyv sikere. Merkel ezért közölte, azt a segélyből élő személyt, aki félbehagyja a kötelezően előírt integrációs tanfolyamon való részvételt, első esetben a járandóság harminc-, ismételt esetben hatvanszázalékos csökkentésével lehet sújtani.
*
– Sok emberben az az érzés uralkodik el, hogy esténként nem tanácsos villamoson vagy autóbuszon közlekedni. Az iskolaudvarokon növekvő erőszakhajlam tapasztalható. Mindezt nem lehet szépítgetni. A szövetségi államnak a tartományokkal és településekkel karöltve kell fellépnie – mondta a német kancellár. Szerinte az alkotmány előírásait, a törvényeket mindenkinek el kell fogadnia, nem lehet kivételeket alkalmazni például azokkal szemben, akik nem ismerik el a nők egyenjogúságát. – A tolerancia és az egymás iránti megbecsülés teszi lehetővé az együttélést – hangoztatta a CDU pártelnöke. Merkel egyben szigorított eljárásokat helyezett kilátásba a kisebbségek, főleg a Tony Blair bevallása szerint a kommunizmusnál is veszélyesebb mozlim vallású ellenállókkal szemben. Aki például nem hajlandó részt venni az integrációs tanfolyamon, vagy félbeszakítja azt, kénytelen lesz szembenézni a következményekkel. A jövőben az állam sokkal szigorúbban fogja felülvizsgálni a foganatosítandó intézkedéseket.
A német alkotmány garantálja ugyan a vallásszabadságot, de ajánlatos lenne a mecsetekben fellépő imámok németországi felkészítésének, tanításának lehetőségét számításba venni. Angela Merkel döntő fontosságúnak tartja, hogy a külföldi családokkal megértessék: ha akadályozzák gyerekeik tanulását, akkor zsákutcába vezetik őket. Sajnos német családoknál sem ritka, hogy nem tudják követni az iskolai oktatást. – Az integráció témája komolyan foglalkoztatja a polgárok mindennapi életét. A szövetségi kormány igyekszik kézbe venni a problémák megoldását – mondta a kancellár. Közben a hét végén továbbgyűrűzött a romák kitoloncolása Franciaországból – írta az MTI. Csaknem kétszázan tüntettek szombaton Szófiában a francia nagykövetség épülete előtt, tiltakozva a bulgáriai és a romániai cigányok kitoloncolása ellen. A megmozdulás résztvevői „Európa velünk van!”, „Nem hagyjuk magunkat 300 euróval megvesztegetni!” feliratú plakátokat emeltek a magasba. Az utóbbi arra utalt, hogy a hazautazást önként vállaló romáknak fizettek ilyen összeget fejenként a francia hatóságok. A tüntetésen több mint egytucatnyi civil szervezet által aláírt levelet is átadtak a nagykövetségnek, amelyben arra kérik Nicolas Sarkozy francia elnököt, hogy vessen véget az EU-állampolgárok kitoloncolásának. Élesen bírálta a romák kollektív kiutasítását Franciaországból, és kiállt uniós kolléganője, Viviane Reding mellett Andor László a foglalkoztatásért, szociális ügyekért felelős magyar uniós biztosa. Az osztrák Profil hetilap mai számában Andor egyben bírálta a francia gyakorlatot.
A bolgár külügyminiszter azonban védelmébe vette Franciaországot, mondván, Párizsnak „minden jogi alapja” megvan a romák kiutasítására. Nikolaj Mladenov szerint ugyanis a szabad mozgás joga nem jogosít fel a szabad letelepedésre. Franciaország szófiai nagykövetsége szerint július óta 53 bulgáriai romát küldtek haza. Az összesen csaknem nyolcezer kiutasított roma túlnyomó többsége főleg Romániából származik. A szófiai kormány mindeddig óvakodott bármiféle kommentártól a romák kiutasítása kapcsán, azt sugallva, hogy ez a lépés mindenekelőtt a romániai romákat érinti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.