Mourinho mesteri hármasra készül

Tizennyolc európai nemzet csapattal, további huszonegy legalább játékossal képviselteti magát a labdarúgó Bajnokok Ligája főtáblájának ma rajtoló küzdelmeiben. Mi, magyarok – és még tizenhárom szerencsétlen náció – se ezzel, se azzal, mert a DVSC tavalyi részvétele után idén már „egy árva Juhász Rolandra se futotta”; a válogatott védő klubja, az Anderlecht a Partizan Beograddal szemben büntetőpárbajban bukott el. Régiónkat további két együttes jeleníti meg, az egyaránt Kárpát-medencei CFR Cluj és a MSK Zilina, de a történet az idén sem róluk szól majd, legfeljebb Kolozsváron és Zsolnán. Hisz már ma pályára lép a címvédő Internazionale, a trónfosztott Barcelona, ráadásul Manchester United–Glasgow Rangers rangadót vívnak.

Ballai Attila
2010. 09. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két hónappal és három nappal a dél-afrikai világbajnokság zárása után mától újabb harminckét csapat rugaszkodik neki egy valószínűleg szintén túlméretezett tornának – bár a tíz évvel ezelőtti 157-hez képest manapság már „csak” 125 meccset rendeznek a BL-ben, mert a második csoportkört megszüntették –, de a résztvevők ezúttal nem a válogatottak, hanem a játékosok kenyéradói, a klubok, most tehát mindenkinek kötelező megszakadni. A vb-n leszerepelt angolok négy, a még náluk is egy körrel korábban kiesett olaszok és franciák három-három együttessel vágnak neki, ha ehhez hozzávesszük a németek és a spanyolok ugyancsak hármas kontingensét, az már éppen a mezőny fele. A Bajnokok Ligája elnevezés tehát továbbra sem fedi a valóságot, bár köszönhetően részben a Platini-féle reformnak, a palettát a bevezetőben említett „kicsiken” túl olyan egyletek is színezik, mint a kontinentális porondra huszonnégy év után fellépő Bursaspor, a Skandináviát egyedül reprezentáló FC Köbenhavn, vagy a földrajzi értelemben nem is európai Hapoel Tel Aviv.
Az egyszeri szurkoló persze inkább a nagyokra kíváncsi. A címvédő Interre, amely új trénerrel, a Liverpoollal 2005-ben győztes Rafa Benitezzel nyit a holland meglepetésbajnok Twente otthonában. Vagy a 2006-ban és 2009-ben is trófeanyertes, ismét favoritként számon tartott Barcelonára, amely szombati, hazai összecsapását 2-0-ra elveszítette a Primera Divisiónban újonc Hércules Alicantéval szemben. A kedd slágermeccsét talán mégis inkább a Manchester United vívja, hiszen ősi brit vetélytárs, a skót Glasgow Rangers ellen készül 150. sikerére az európai klubkupákban, ráadásként úgy ment 3-3-ra az Evertonnal a hét végi főpróbán, hogy a 90. percben még 3-1-re vezetett…
A legnagyobb tülekedést a G csoport ígéri, mivel az eddigi 18 BL-serleg közül hétnek a gazdáját ide rendelte a sorsolás. Mindhárman a nyáron szerződtettek új trénert, de míg Massimiliano Allegri a Milan, Martin Jol pedig az Ajax kispadján BL-bemutatkozására vár, addig José Mourinho a Portóval és az Interrel aratott diadal után triplázásról álmodik a Real Madriddal. A kontinentális szövetség, az UEFA honlapján ugyanis így áradozott a BL-ről és magáról: „Ez a versenyek versenye, a legfontosabb és a legnagyobb szabású futballtorna. Csak egy-két edző tudta eddig két különböző csapattal megnyerni, nagy célom, hogy én legyek az első, akinek hárommal sikerül.” Valóban az lenne az igazi „mesterhármas”.

Mai program. A csoport: Werder Bremen–Tottenham, Twente–Internazionale. B csoport: Lyon–Schalke, Benfica–Hapoel Tel Aviv. C csoport: Bursaspor– Valencia, Manchester United– Glasgow Rangers. D csoport: Barcelona–Panathinaikosz, FC Köbenhavn–Rubin Kazany – minden mérkőzés 20.45-kor kezdődik.
További csoportok. E csoport: Bayern München, AS Roma, CFR Cluj, FC Basel. F csoport: Olympique Marseille, Szpartak Moszkva, MSK Zilina, Chelsea. G csoport: Real Madrid, Ajax, Milan, Auxerre. H csoport: Sahtar Donyeck, Partizan Beograd, Arsenal, Braga.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.