Mozgalmi kihívás jobbról Obamának

Kérdés sem férhet hozzá, hogy Barack Obama Demokrata Pártja súlyos kihívással szembesül a közelgő törvényhozási választásokon. Sok egyéb jel mellett ezt mutatta az a szombati tömegdemonstráció is, amelyet egy új, magát függetlennek tartó, ám az ellenzéki republikánusok jobbszárnyával mégis könnyen asszociálható csoport hívott egybe Washingtonba, több oldalról is támadván az elnök politikáját.

Zord Gábor László
2010. 09. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emlékezés A Katrinára. A választásokat megelőző fokozott politikai hangulatot jelzi, hogy Barack Obama amerikai elnök is részt vett tegnap azon a megemlékezésen, amelyet New Orleansben rendeztek a Katrina hurrikán pusztításának 5. évfordulója alkalmából, és beszédet is mondott. Az elnök még szenátorként demokrata párttársaival súlyos össztüzet zúdított az akkor hatalmon lévő George W. Bushra, amiért a katasztrófára csak lassan és hiányosan adtak választ az állam illetékes szervei inkompetencia és szervezeti hiányosságok miatt. Most, hogy a jelenlegi nehézségekért elnökként Obamát teszi felelőssé az amerikaiak többsége, a Fehér Ház ura elérkezettnek látta az időt, hogy emlékeztesse az országot: Bush idején sem volt minden rendben, sőt, a mai közállapotok miatt is a republikánus kormányzatot terheli a felelősség.


Nem haboztak, amikor szimbólumokat kerestek a leplezett választási rendezvénynek felfogható százezres gyűlés szervezői. Az Egyesült Államok első fekete elnökét támadó fellépésüket pontosan Martin Luther King fekete polgárjogi harcos elhíresült, 1963-es „van egy álmom” beszédének évfordulójára időzítették, s helyszínül Washington szívét, a Lincoln-emlékművet és környékét választották. A becsület helyreállítása címet viselő rendezvény ötletgazdája Glenn Beck, a FoxNews által megtestesített amerikai jobboldali média egyik vezető figurája, aki szerint céljuk az volt, hogy az amerikai polgárjogi mozgalmat visszahódítsák – mint mondta – a politikától, mert a mozgalom a hívő emberekről szól. S ha ez nem volna elég, az egész összejövetelt a háborúkban harcoló csapatok támogatásának szentelték, a transzparenseken pedig a tisztes munkához és lakhatáshoz való jogot követelő feliratok is láthatóak voltak. Beck beszédében felszólította az összegyűlteket, hogy segítsenek Amerikának visszatalálni a vallási értékekhez, amelyekre egykor alapították. Sőt, a fordulat már el is kezdődött, miután az ország „túl sokat kószált a sötétségben”. Síkra szállt egy „9-12 mozgalom” mellett is, amelynek a célja, hogy helyreállítsa azt az egységet és dinamikát, amelyben az Egyesült Államok népe a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően osztozott. Bár utalt arra, hogy az amerikai politikát meghatározó mindkét párt eladta a lelkét, a rendezvény azért nyilvánvalóan nem tartott egyenlő távolságot a republikánusoktól és a demokratáktól, hiszen az előbbiek 2008-as alelnökjelöltje, Sarah Palin is felszólalt rajta, aki szintén összekötötte az egykori polgárjogi mozgalmat a jelenlegi kormányt kritizálók csoportjával.
Beck már sokszor kihúzta a gyufát az amerikai baloldalon, például amikor azt állította Barack Obamáról, hogy az gyűlöletet táplál a fehérek és a fehér kultúra iránt. A műsorát futtató FoxNewsnak pedig szombaton, a demonstráció után úgy nyilatkozott, hogy az elnök világnézetét „vallásnak álcázott marxizmus” formálta. Hogy Beck és az általa is fémjelzett, formálódó politikai irányzat nem mindenre vevő az újkeresztény kisegyházak tömkelege által egyre inkább meghatározott amerikai világnézeti spektrumon, arra az utal, hogy nemrégiben felszólította nézőit: hagyják el azokat a közösségeket, melyek szociális igazságosságot hirdetnek – mondván, hogy az egy és ugyanaz a szocializmussal. Mint ismeretes, az egészségügyi reform kapcsán Barack Obamát a republikánus konzervatívok szélsőségességgel vádolták, amelynek végső célja az állam szerepének növelésén keresztül a demokrácia beszűkítése.
A tematikájával és elhangzott beszédeiben egyaránt egzotikus gyűlés egyfajta hangolás a novemberi félidős törvényhozási választások előtt, amikor is az ellenzéki republikánusok az előrejelzések szerint – megtámogatva az úgynevezett Teadélután mozgalommal – alighanem visszaszerzik a többséget, és ezzel roppantul megnehezítik Barack Obama számára, hogy 2012-ben meghosszabbítsa elnöki mandátumát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.