Napi sajtószemle

MN
2010. 09. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

TIME
Bár Franco idején a hatalom még megtiltotta a cigányoknak, hogy dolgozzanak, nem tanulhattak, s négy főnél nagyobb csoportokban nem gyülekezhettek, ma az Európai Bizottság szerint Spanyolország példát mutat a romák integrálásában. Erre Madrid évente 36 millió eurót költ, aminek köszönhetően ma már a spanyolországi cigányok mindössze öt százaléka él táborokban. A cigányság felének saját háza van, s gyakorlatilag mindenki számára biztosított az egészségügyi ellátás. Majd mindegyik gyerek jár iskolába, igaz, azt csak 30 százalékuk fejezi be. A legjobb módszer a deportálás megelőzésére olyan körülményeket teremteni a cigányságnak, amelyekben jól érzik magukat otthon, s nem vándorolnak el – állítja a spanyol példát mindenki elé az amerikai magazin riportere.


AFP
Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök bűnnek nevezte, hogy egy iráni újság a napokban erkölcstelennek minősítette és prostituáltnak titulálta Nicolas Sarkozy feleségét. A szélsőségesen konzervatív Kajhan napilap nemrég ezzel igyekezett lejáratni a francia first lady nyílt levelét, amelyben kiállt egy házasságtörés és gyilkosság vádjával megkövezésre ítélt kétgyermekes iráni aszszony védelmében. Az iráni sajtó nagy része egyébként tartózkodott attól, hogy kövesse Carla Bruni bírálatában a Kajhant, amelyet Iránban is rendszeresen bíróság elé idéznek durva szóhasználatáért.


DER STANDARD
Oroszország keresi a közeledés lehetőségét az egykori ősellenség NATO-hoz. Az osztrák lap szerint az egyik Medvegyev elnökhöz közel álló intézet kidolgozta ezzel kapcsolatos jelentését, bízva abban, hogy az integrációs folyamat már a NATO év végi lisszaboni csúcsértekezletén megkezdődik. Ennek három modellje vetődött fel. Így a teljes tagság, egy kétoldalú szerződés az együttműködés elmélyítéséről, s a Moszkva által leginkább favorizált, a helsinki megállapodást felváltó teljesen új biztonsági szerződés teremtette megújuló keret nyújtotta integrációs lehetőség.


ISRALAND
Az amerikaiak többsége nem támogatná, hogy az Egyesült Államok beavatkozzon egy Izrael és Irán közötti esetleges háborúba. Amennyiben Tel-Aviv csapást mér az iráni atomlétesítményekre, s Teherán válaszolna, a chicagói társadalmi kapcsolatok tanácsa által készített felmérés szerint mindössze 38 százalék helyesli az Egyesült Államok beavatkozását a konfliktusba. Az izraeli hírekre szakosodott orosz nyelvű portál által ismertetett közvélemény-kutatás szerint
a válaszadók véleménye fele-fele arányban oszlott meg abban a kérdésben, hogy Amerikának Izrael segítségére kell-e sietni, ha azt megtámadnák. Ugyanígy csökken azok száma (49 százalék), akik támogatják amerikai katonák részvételét
a békefenntartásban a Közel-Keleten.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.