Piachódító hungaricumok

Magyarként a „Lenni vagy nem lenni” kérdésre csak egy válasz adható: lenni. Pontosabban: jelen lenni és meghódítani a piacokat, kiváló minőséggel, kedvező áron – véli Tanka László újságíró, jogász, a hungaricumok szakértője. Mint mondja, az EU országai, illetve az amerikai és ázsiai gazdasági érdekek érvényesítésére kialakult versengésben hazánk egyetlen esélye, ha sajátosságainkra, hagyományainkra építünk. Tanka László több könyvet adott ki, amelyekben a hungaricumok bemutatása mellett a magyar emigrációban felhalmozott értékeknek is figyelmet szentel.

Tarics Péter
2010. 09. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mindenekelőtt tisztázzuk: mit nevezünk hungaricumnak?
– A hungaricum olyan nemzeti értékmegőrző, időtálló, hagyományos vagy mai termék, szellemi alkotás, találmány, népművészet, előadó-művészet, gasztronómia, földrajzi helyhez köthető természeti kincs, amely jellegét tekintve magyar, a Kárpát-medence területén készült, illetve található. Nézetem szerint a hagyományőrzés és az innováció együtt teremtenek maradandó értékeket. A hungaricum fogalma tehát magában foglal olyan újonnan felfedezett vagy hazai innováció eredményeként kifejlesztett termékeket, találmányokat is, amelyek nemzetközi összehasonlításban figyelemre méltók, s így sikeresen képesek hazánkat és az egyetemes magyarságot megjeleníteni. A hungaricum fogalmát mi nem szűkkörűen értelmezzük, kizárólagosan kiemelve néhány terméket. Úgy véljük, a magyar jellegzetességeket hordozó szellemi örökség legszélesebb területeit át kell fognunk, s bemutatkozási, érvényesülési lehetőséget kell adnunk mindenkinek, aki úgy érzi, munkája, tevékenysége, terméke hungaricum jellegű.
– Mi volt a célja az első Hungaricum-könyv megjelentetésével?
– Célom az volt, hogy a hungaricum fogalma alá tartozó termékeket, szolgáltatásokat, szellemi örökséget folyamatosan feltérképezze, összegyűjtsük, megjelenítsük, és Magyarországon, valamint a világ más országaiban közkinccsé tegyük, népszerűsítsük. Ily módon is ajánljuk a hazai és külföldi közönségnek, érdeklődőknek, vásárlóknak, üzletembereknek, befektetőknek.
– Ez a kötet egy hosszúnak ígérkező munka első gyümölcse, és távolról sem foglalhatja magában valamennyi hungaricumot…
– Tisztában vagyok azzal, hogy több tucat ilyen kiadvány is kevés lenne a rendkívül gazdag magyar szellemi örökség világának teljes körű bemutatásához – nem is ez volt a célunk. Arra vállalkoztunk, hogy felvillantsuk, reprezentáljuk: milyen sokszínű a hungaricumok világa, amely mindannyiunk megbecsülésére és népszerűsítésére érdemes. Első lépésként tehát zömmel a Magyarország területén található hungaricumok bemutatására vállalkoztunk. Ezenfelül bemutatjuk a Világörökség című, illetve az erre a címre várakozó magyar természeti kincseket, a magyar származású Nobel-díjas tudósokat, a Nobel-díjra felterjesztett és fel nem terjesztett világhírű feltalálóinkat. Bemutatjuk továbbá a magyar zeneművészet világhírű nagyjait, az ezerízű magyar konyhát, a gyógyfürdőinket, az élelmiszer-hírességeinket, a szellemi termékeinket és a díszmagyart. És nem utolsósorban bemutatjuk az Európai Unió által hivatalosan eredetvédett magyar termékeket, valamint további hungaricumokat is. Ez a munka nem tudományos értekezés és elmélkedés a hungaricumokról, nem megjegyzendő évszámokról, dokumentumokról szól, inkább hasznos, az általános műveltséget is segítő, gyakorlati információkat közöl a ma emberének, rövid, áttekinthető, olvasmányos formában.
– Úgy tudom, a kötetnek lesz folytatása.
– A Hungaricum-könyv következő, bővített kiadásában – amely 2011 tavaszára készül el – megjelenési lehetőséget kapnak mindazok, akik minőségi termékeikkel, szolgáltatásaikkal, alkotásaikkal valamilyen módon hozzátartoznak a hungaricumok értékvilágához, a magyar kulturális örökséghez. A következő kiadásainkban szeretnénk megjeleníteni széles körben a Kárpát-medence magyarlakta területei, Erdély, a Felvidék, a Délvidék, Kárpátalja és Muravidék ilyen jellegű produktumait.
– A nemzetek többségének legfontosabb törekvése, hogy azokat a szellemi és anyagi értékeket, amelyek az idők során sok-sok munkával, szellemi és anyagi befektetéssel, nemzedékről nemzedékre jöttek létre, megőrizze és továbbfejlessze. Ez a magyarság számára különösen fontos ma, amikor egyfelől az Európai Unió országai, másfelől az amerikai és az ázsiai gazdasági érdekek érvényesítésére óriási versengés alakult ki a hazai és a világpiacon egyaránt. Milyen esélyünk van ebben a versenyben?
– Ebben a versenyben valóban akkor lesz esélyünk teret hódítani, ha sajátosságainkra, hagyományainkra is építünk – s ennek megtartását, fejlesztését és piaci térhódítását szorgalmazzuk. Magyarként a „Lenni vagy nem lenni” kérdésre csak egy válasz adható: lenni. Pontosabban: jelen lenni és meghódítani a piacokat kiváló minőséggel, kedvező áron.
– A napokban Nyíregyházán részt vett a Magyarok a nagyvilágban című hungaricumkonferencián. Mi a rendeltetése egy ilyen találkozónak?
– A Kárpát-medence gazdag értékvilága ezernyi különlegességet, értéket hordoz, amelyek méltóképpen reprezentálják a magyar tehetséget: igazi hungaricumok, amelyek menedzselésre érdemesek. Ezért rendeztük meg Nyíregyházán mintegy kétszáz résztvevővel a Hungaricumok a nagyvilágban című, háromnapos konferenciát, ahol nemcsak a magyarországi hungaricumokat mutattuk be, hanem a magyar emigráció és az anyaországtól elszakított magyar nemzetrészek jellegzetesen magyar értékeit is.
– Szükségesnek tartaná-e, hogy a hungaricumokról törvény szülessen?
– Attól függ, hogy milyen lenne az a törvény. Csupán egy száraz deklaráció szintjén törvényt alkotni – ennek nem látom értelmét. A hungaricumok szerteágazósága okán azonban nagyon nehéz feladata lesz a törvényalkotónak, hiszen a jogszabályi kereteket nem lesz könnyű feladat objektíven és szakszerűen megalkotni.
– Hatalmas vállalkozás és alapos előkészítő munka eredménye a nemrégiben megjelent Magyarok a nagyvilágban című könyve. Ez is hungaricum?
– Bizonyos értelemben igen. Még nem készült ugyanis felmérés arról, hogy a világba szétszéledt magyarok hol és menynyien vannak, illetve mire vitték. Most Magyarország és a világ számos országában tevékenykedő személyek és közösségek széles körű összefogásával és közreműködésével elkészül ez a történelmi munka. Tulajdonképpen képes életrajzgyűjteményről van szó, amely feldolgozza a világba szétszéledt magyarok és magyar származásúak egyéni, családi és közösségi pályafutását. Az első kötetben személyek, családok, a második kötetben pedig a közösségek tevékenységét, tagjait mutatjuk be képes, olvasmányos formában. Kiadványunkkal reprezentálni kívánjuk, hogy bármerre viszi a sors a magyarokat, tisztességgel helytállnak és jelentős teljesítményekkel járulnak hozzá a magyarság hírnevének népszerűsítéséhez. Terveink között szerepel egyébként a könyv önálló website-jának és színes kiadású CD-jének az elkészítése is.
– A Magyar Kultúra Alapítvány székháza havonta ad otthont a Panoráma Világklub rendezvényeinek, amely ötödik éve működik. Milyen érzés ezt klubot vezetni?
– Ez az egyetlen pártsemleges hely, civil fórum a világon, ahol a Magyarországtól elszakadt magyarjaink rendszeresen találkozhatnak, bemutatkozhatnak, bemutathatják saját művészi produkcióikat, szellemi értékeiket. Csodálatos dolog érezni azt a légkört és hangulatot, ami hónapról hónapra bejárja a székház Corvin Termét. S tesszük ezt civil eszközökkel, nagyon kevés pénzből. De én mindig azt mondom: tedd azt, amit tudsz, azzal, amid van, és ott, ahol vagy!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.