Raska a Szandzsák ellen

Nincs szerencséje a szerbségnek „az ősi szerb földekkel”. A szerbség bölcsőjében – ahogyan Koszovót előszeretettel s nem minden politikai megfontolás nélkül nevezik – most albánok élnek, a történelmi Raska területén pedig – ahol a középkori szerb állam megalakult – bosnyákok, illetve muzulmánok, ahogyan korábban vallásuk alapján nevezték e gyökereiben szláv népcsoportot.

Sebestyén Imre
2010. 09. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szerb államiság bölcsője a mai Szandzsák. A szerb jobboldal ki sem ejti a száján ezt a történelmi-földrajzi fogalmat – helyette raskai térséget mond, pedig a történelmi Raska nagyobb területet ölel fel –, mert a Szandzsák, jaj, török megnevezés. Mint ahogy sok minden más is Szerbiában. (Például a szerb uralkodócsalád neve is.) Szandzsáknak nevezik azt a területet, amelyet a szultán igazgatásra vezéreinek adott át. Eredetileg a szandzsák (törökül: sancak) zászlót jelent.
A Szandzsák ilyen közigazgatási terület volt 1878 és 1913 között. Az akkori török Novi Pazar-i szandzsák területével a mai Szandzsák nagyjából megegyezik. Lakosságának túlnyomó többsége muzulmán vallású, Bosznia-Hercegovina függetlenülése után bosnyák nemzetiségűeknek vallják magukat, ám Szandzsák kulturális, történelmi sajátosságok alapján mindig is valamiféle önmeghatározásra törekedett, ám a vajdaságihoz vagy a koszovóihoz hasonló autonómiája sohasem volt. Újabban azonban mind erőteljesebb a követelés, hogy a területnek adják meg az önrendelkezés jogát. Szerbiában azonban a radikális autonómiatörekvésektől úgy félnek, mint ördög a kereszttől, hiszen még ki sem heverték Koszovó elvesztését, amelyet nemzeti tragédiaként élt meg a szerbség.
Szandzsák az autonómiáért folytatott harcát hátránnyal kezdi a hasonló térségbeli autonómiákhoz képest. Egyrészt a török idők óta békében sohasem volt külön közigazgatási terület. Nincsenek önálló szandzsáki intézményei, a tetejében két független ország területén helyezkedik el. Autonómiaigényének címzettje most már Belgrád és Podgorica, amióta Montenegró kivált a kéttagú államszövetségből. Minden jel szerint valójában csak a szerbiai Szandzsák követel magának autonómiát, kemény vádakat fogalmazva meg a belgrádi szerb vezetés ellen, amely a szandzsáki bosnyákok szerint elnyomja a muzulmán lakosságot. A tüntetések egész sora mutatott rá, hogy mélyek az etnikai ellentétek, s hogy a szandzsáki probléma megoldása próbára teszi Belgrádot. Lehet, hogy Európát is. Még a helyzetismerőket is meglepte, amikor a török kosárlabda-válogatottnak a szerbek feletti győzelmét ünneplő szandzsákiak török zászlót lengetve vonultak fel, s az „ez itt Törökország” jelszót skandálták. A szandzsáki muzulmánok egy része ugyanis a boszniai hittestvéreikhez hasonlóan Törökországot anyaországuknak tekintik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.