Rejtélyes okból esett a forint

Egyik percről a másikra összeomlott tegnap délben a forint árfolyama. A frank és az euró rövid idő alatt körülbelül két forinttal lett drágább. A devizakereskedők szerint egyáltalán nem volt indokolt a gyengülés, ezért fogalmuk sincs arról, mi történhetett. Később az Amerikai Egyesült Államokból érkező hírek hallatán a magyar deviza ismét szárnyalni kezdett.

Csécsi László
2010. 09. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hintára ültették tegnap a kereskedők a forintot. A nap folyamán a hazai fizetőeszköz árfolyama az euróval szemben a 283-as és a 285,5-ös szint között ingadozott. Lapzártánk idején a közös devizáért 283,5 forintot adtak a nemzetközi piacokon. A svájci frank árfolyamgörbéje szintén hatalmas kilengéseket mutatott, napközben 217 és 219,3 forint között változott. Az esti órákban azonban hirtelen erősödni kezdett a forint, a frank ekkor 216,5 forintba került.
Tegnap délelőtt még a csütörtöki zárószinten, 283-284 forinton tartózkodott az euró, aztán délben, minden előjel nélkül összeroppant az árfolyam, és hatalmasat gyengült a forint. Az euró néhány perc leforgása alatt két forintot drágult, és körülbelül ennyivel került többe a svájci frank is. A devizapiaci kereskedők nem találtak konkrét okot a forint hirtelen gyengülésére, azt egy „esetleges nagyobb ügylet” lehetséges hatásával, illetve azzal magyarázták, hogy a hétfői londoni bankszünnap miatt a befektetők nem akarják megtartani a forintot. A lapunknak nyilatkozó szakemberek a gyengülésre vonatkozó kérdésre azt válaszolták, hogy egyáltalán nem tűnt indokoltnak a zuhanás, ezért fogalmuk sincs, hogy mi állhat a háttérben.
A nap nagy része egyébként azzal telt, hogy a befektetők a délután megjelenő, Amerikai Egyesült Államokból érkező GDP-adatokra vártak. Az elmúlt napok rossz hírei a korábbi 2,4 százalékos várakozásokat letörték, úgyhogy az elemzők tegnap délelőtt már inkább 1,4 százalékos bővülésre számítottak. Végül kellemesen csalódhattak, mert a növekedés elérte az 1,6 százalékot.
A nap legfontosabb eseménye az volt, hogy végre megszólalt Ben Bernanke, az amerikai jegybank szerepét ellátó Fed elnöke. A jegybankárok éves konferenciáján az elnök elmondta: a gazdaság nem fog ismét recesszióba hullani, ezért nincs szükség monetáris lazításra. Bernanke kijelentette továbbá, hogy az amerikai gazdasági fellendülés gyengébb a vártnál, ezért a Fed szükség esetén kész további lépéseket tenni a gazdaság élénkítésére. Barcza György, a K&H vezető elemzője lapunknak elmondta: Bernanke azon kijelentését, hogy nem várható monetáris injekció, többféleképpen értelmezhetik a befektetők. Az egyik olvasat az, hogy nincs rá szükség, a másik pedig az, hogy akkor sem lesz, ha szükség lenne rá. – Igazából mindkét értelmezés negatívan hat a piacokra – jegyezte meg Barcza. A szakember szerint a forint azért kezdett hatalmas erősödésre a beszéd után, mert a befektetők számára nyilvánvalóvá vált, hogy a tőzsdék nem túl fényesen teljesítenek a közeljövőben, ezért inkább a magas kamatozású forintban kerestek menedéket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.