Spekulánsok sajtókapcsolatai

Szabó Anna
2010. 09. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Megítélésem szerint a forint ingadozása mögött spekuláció is van.
A külföldi és hazai sajtóban olyan hangok vannak jelen, amelyek kínosan nem sportszerűek, mert gyanúsan egyoldalúan interpretálják a magyarországi helyzetet.” Felcsuti Péter, a Bankszövetség volt elnöke.”
2008. október 23.


Amikor a magyar állampapírokat békében jegyzik, az Állami Számvevőszék volt elnöke arról beszél, hogy nincs szükség jelenleg a Nemzetközi Valutaalap segítségére, sőt, maga az IMF is hasonló véleményt fogalmaz meg, akkor nehéz eldönteni, vajon hazaárulásnak minősül-e, ha az IMF nélkül „sírásba fúló” magyar gazdasági stratégiáról ír a Bloomberg hírügynökség magyar tudósítója. Az is kérdéses, mennyire hiteles azon tudósítása, amely szerint „a magyarok azért küldték el a kormányt, mert elutasítják a megszorításokat”. Vajon menynyire felel meg az objektív tájékoztatás követelményeinek Bajnai Gordont, a Gyurcsány-kabinet volt kormánybiztosát, önkormányzati majd gazdasági miniszterét következetesen technokrata, pártsemleges miniszterelnökként beállítani a világ közvéleménye előtt? A választások előtt nem sokkal arról informálni a nagyvilágot, hogy „a szocialista párt népszerűsége azért esett vissza rekordalacsony szintre 2006-ban, mert költséget csökkentettek, hogy kordában tarthassák a költségvetési hiányt”. Mindezek alapján a külföldi olvasóban joggal alakulhat ki a kép: az MSZP talajvesztése nem a hazugságok, a kormányzási képtelenség, a bizalomhiány, vagy a korrupció miatt következett be, hanem azért, mert – ahogy azt Mesterházy Attila is megmondta – ezek a talpig becsületes emberek csak fegyelmezett költségvetési politikát próbáltak folytatni.
A Bloombergtől, a világ egyik vezető hírügynökségétől azért ennél többet várnánk.
Sokaknak feltűnt, amikor Szijjártó Péter mondatait kiforgatva júniusban a Bloomberg arról írt, hogy a szóvivő szerint „nem lenne túlzás államcsődről beszélni”, lehagyva, hogy a sajtóeseményen ténylegesen az is elhangzott, hogy „Magyarország a csőd szélén volt másfél évvel ezelőtt”.
Kár lenne firtatni, mi késztet egy tudósítót arra, hogy így megtizedeljen egy nyilatkozatot, lelke rajta. Ám a méltán hiteles nemzetközi hírügynökségek munkatársai általában nem engedhetik meg maguknak ezt a gyakorlatot, a véleménynyilvánítást meghagyják a publicisztikának. Egy hírügynökség szakújságírójának ugyanis tisztában kell lennie azzal, mennyire lehet véleményt befolyásolni olyan szalagcímekkel, mint „a magyar jegybankelnök támadása mérgező a gazdaság számára”, vagy éppen azt az egyetlen elemzőt megszólaltatni, aki szerint „a Bajnai Gordon és Simor András által felépített bizalmat a Fidesz könnyen leronthatja a jegybank elnökének támadásával”.
A fent említett cikkeket ugyanaz a magyar tudósító jegyzi, aki kedden a Nemzetközi Valutaalap és a kormány közötti kapcsolatról írt a fentiekhez hasonló „objektív” összefoglalót, és amelynek hatására a forint jelentősen erősödött pár órára. Az árfolyamgörbéket tanulmányozva felidézhetjük a bankszövetség előző elnökének, Felcsuti Péternek szavait, aki a spekulánsok és a sajtó összefonódásáról beszélt, pontosan leírva azt a pénzügytechnikai folyamatot, amellyel egy-egy „kínosan nem sportszerű” hírrel akár százszázalékos haszonra is szert lehet tenni.
A feladatmegosztás jegyében a devizahitelesek riasztgatására alkalmas, ilyenkor szokásos Fidesz-gyalázó politikai közleményeket pedig lehozza az MSZP.
Lehet róla tudósítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.