Sukoró-ügy: ezer sebből vérzik

Bilincsben vezették elő tegnap Császy Zsoltot, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. korábbi értékesítési és jogi igazgatóját a Fejér Megyei Bíróságon, ahol tanúként hallgatták meg abban a polgári perben, amelyben a vagyonkezelő semmissé nyilvánítaná a sukorói ingatlanügyletet.

Dénes Zoltán
2010. 09. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A büntetés-végrehajtó intézet munkatársának kísérete azért járt a volt igazgatónak, mert augusztus végén – a lapunk által 2008-ban feltárt, sukoróiként elhíresült ügyben – a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) bűnpártolással gyanúsítva előzetes letartóztatásba helyeztette. A különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt indult eljárásban a Fővárosi Bíróság döntése Tátrai Miklóst, az MNV volt vezérigazgatóját is előzetes letartóztatásba helyezte.
A KNYF különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt tavaly április óta nyomoz ismeretlen tettes ellen a King’s City kaszinóberuházáshoz köthető sukorói, albertirsai és pilisi ingatlanok cseréje ügyében. A sukoróiként elhíresült ingatlanügyletben az állam egy hetven- hektáros, a Velencei-tó partján fekvő területet cserélt el Joav Blum izraeli–magyar állampolgárságú magánszeméllyel három, gyümölcsösként nyilvántartott területért.
*
Ezt követően a Pénzügyminisztérium meghirdette az első osztályú kaszinó építésére vonatkozó koncessziós pályázatot, amit érdekes módon a tó partjára megakaszinót álmodó izraeli–amerikai befektetők nyertek el. A Gyurcsány-kormány pedig utolsó ülésén még kiemelt állami beruházásnak nyilvánította a tervet. A nyomozás során a vagyonkezelő egykori vezetőit és Bajnai Gordon, illetve Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököket is tanúként hallgatta ki a vádhatóság, amely megállapította, hogy az ügylet miatt az államot több mint 1,3 milliárd forintos veszteség érte.
A szerződés semmisségét kimondatni hivatott eljárásban az állam a nyár folyamán új ügyvédeket jelölt ki arra, hogy képviseljék a polgári perben. Az MNV Zrt. mint felperes érdekében eljáró ügyvédek tegnap a kereset módosítását jelentették be, jelezve, az állam elsődlegesen azt kéri, hogy a bíróság jogszabályba ütközés miatt nyilvánítsa semmisnek a szerződést, és rendelje el az eredeti állapot helyreállítását. Meglátásuk szerint ugyanis egyrészt bizonyítani tudják, hogy a megállapodás törvénybe ütköző, másrészt, hogy színlelt volt, ám ha az ítélkező fórum ezt sem találná megalapozottnak, úgy még mindig rámutathatnak arra, hogy a csereszerződést a jogszabályok megkerülésével kötötték meg. Az érvénytelenséget negyedsorban a feltűnő értékaránytalanság miatt is ki lehetne mondani – világított rá az MNV Zrt. ügyvédje.
Emlékezetes, hogy Oszkó Péter volt pénzügyminiszter hosszas huzavona után – több mint fél évvel azt követően, hogy az ügyészség nyomozni kezdett az ügyben – végül utasítást adott az MNV Zrt.-nek arra, hogy a feltűnő értékaránytalanság miatt támadja meg a szerződést a bíróságon. A vagyonkezelő azonban nemcsak értékaránytalanságra, hanem a megállapodás semmisségére is hivatkozva fordult a bírósághoz, igaz, olyan jogi érvekkel, amelyek szakértőink szerint nem valószínű, hogy megállták volna helyüket.
Császy Zsolt tegnapi kihallgatásán végül előkerültek a megalapozottnak tekinthető jogi érvek is, ugyanis az MNV Zrt. jogi képviseletét ellátó új szakértői gárda rávilágított: a korábbi nyilatkozatokkal szemben a megállapodás nem egy adásvétellel kombinált csereszerződés, hanem egy kisajátítást helyettesítő csereszerződésnek minősül. E megállapítást Császy Zsolt is helybenhagyta, márpedig ez azt jelenti, hogy annak megkötésére a vagyonkezelőnek nem is lett volna joga. A négyes számú gyorsforgalmi út tervezett építésének területszerzése ügyében a hatályos törvények szerint ugyanis csak a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. járhatott volna el. A volt értékesítési és jogi igazgató kihallgatásán az is kiderült, hogy a szerződés előkészítésének, sőt a vagyonkezelő által kért értékbecslés elkészültének idején a csereként felajánlott pilisi ingatlan nem is volt még Joav Blum tulajdonában. Császy nem tudott egyértelmű magyarázatot adni arra, hogy miért értékeltette fel azt a területet, amelynek csak pár hónappal később lett Blum a tulajdonosa.
Az ügyvéd a következő tárgyalásokra beidéztette tanúként Tátrai Miklóson kívül lényegében az MNV Zrt. összes érintett korábbi és jelenlegi vezetőjét, illetve az NIF érintett vezetőségi tagjait is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.