Szegedi önerő

Pénzhiány miatt – elsősorban – nem a piacról kívánja fejleszteni villamosgépparkját a Szegedi Közlekedési Társaság, ehelyett saját tervezésű és kivitelezésű járműveket helyez rövidesen forgalomba. A vidéki önkormányzati társaság járművei árban verhetetlennek tűnnek: egy szegedi villamos kétszázmillió forint, míg a hasonló utasszállítók 5–600 millió forintra rúgnak. A szegedi cég ugyancsak saját építésű trolibusza már túl van a próbaüzemen.

Bodacz Péter
2010. 09. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Saját fejlesztésű, részben alacsony padlós villamost készít az önkormányzati tulajdonú Szegedi Közlekedési Társaság (SZKT). A jármű prototípusa, amely harmadannyiba kerül, mint a piacon kapható új szerelvények, 2011 nyarán állhat forgalomba. Mint azt Dózsa Gábor ügyvezető igazgató lapunk érdeklődésére kifejtette, a dél-alföldi megyeszékhelyen használatos, 30-34 méter hosszú, új, alacsony padlós típusok ára ötszáz–hétszáz millió forint között van, ezek beszerzését egy hazai közlekedési vállalat kizárólag uniós támogatással engedheti meg magának. Bár ennek sincs hiányában a város – hiszen napjainkban is zajlik az a 30 milliárd forintos közösségiközlekedés-fejlesztési óriásprojekt, amelynek keretében kilenc új, lengyel villamost vásárolnak – a saját fejlesztésnek inkább az a célja, hogy a jelenlegi járműparkot 10-15 éven belül lecseréljék. A fejlesztés és a gyártás mikéntjét firtató kérdéseinkre Dózsa manapság szokatlan, ám annál ésszerűbb és kézenfekvőbb válaszokat adott: a tervezést a rendelkezésre álló, kiváló hazai mérnökök végezték, a cél pedig az, hogy az európai piacon és a szegedi műhelyben is tömegesen megtalálható, jó minőségű és olcsó cseh Tatra villamosok szerkezeti egységeit használják fel. A kocsik vázszerkezete, valamint a futóművek alkalmasak arra, hogy ezekből építsenek a városi igényeknek megfelelő, két helyen csuklós, részben alacsony padlós járművet. Az utasok négy ajtón keresztül juthatnak majd a tágas, klímaberendezéssel ellátott belső térbe, az ajtók közül kettő a peronok szintjével egy vonalban lesz majd. Ez a megoldás azért is jó, mert a mozgáskorlátozottak, babakocsik és tolószékesek szállítása megoldott, miközben a teljes egészében alacsony padlós járművek „gyermekbetegségeivel” sem kell szembesülni. A konstrukció ugyanis viszonylag új, az ilyen villamosok merev vázuk és magas tengelyterhelésük következtében igénybe veszik a pályát, a drága alkatrészek és a bonyolult felépítésük miatt pedig komoly többletköltséget jelent üzemeltetésük. A jármű összeszerelését a közlekedési vállalat műhelyének dolgozói végzik, amire a régi járművek javítása mellett – illetve helyett – van kapacitás.
Máshol elterjedt az a felfogás, hogy ha majd adnak pénzt, akkor vesznek járműveket. Ha ez a pénz nem érkezik meg, a járműpark jelentősen leromlik és az ágazat veszélybe is kerül. – Mi éppen ezért más filozófiát vallunk. A járműpark felújításának a vásárlás mellett két további módja is van. Az egyik a modernizációs elemek beépítése a felújításokba, ami által újszerűvé válik a jármű. Másik lehetőség a saját jármű megépítése. Ez ráadásul munkahelyeket is teremt; a dolgozók érzik, hogy új értéket teremtenek, ezáltal óriási lendülettel végzik munkájukat – fogalmazott a cégvezető. Mint hangsúlyozta, ezen a módon lényegesen olcsóbban és jobban meg lehet oldani a járműparkfejlesztést, de ezt nemcsak Szegeden, hanem Európa-szerte kezdik felismerni, hiszen az erőforrások átcsoportosításával az amúgy is kifizetendő munkabérekért és a rendelkezésre álló infrastruktúra használatával készülhetnek az új járművek. Saját célra évente két villamos gyártását tervezik, ám kapacitásuk akár négy-öt jármű összeszerelésére is elegendő, így akár megrendeléseknek is eleget tudnak tenni. Dózsa Gábor szavai szerint a cég tervei között szerepel egy másik – már kétharmadában alacsonypadlós – típus kifejlesztése is.
Az SZKT-nek nem ez az egyetlen járműipari törekvése: próbaüzemben már rója a szegedi utakat az első helyi gyártású csuklós trolibusz, amely jó 30 százalékkal kerül kevesebbe, mint a piacon legolcsóbbnak számító 200 milliós jármű. Az alacsony bekerülési költség itt sem jelent rosszabb minőséget, hiszen – mint Dózsa tájékoztatott – a legkorszerűbb technológiával dolgoznak, a jármű kötöttpályás társához hasonlóan alacsonypadlós és légkondicionálóval felszerelt. A társaság ezen a téren is folytatja a már megkezdett fejlesztést, mivel a városnak igénye van szólótrolikra is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.