„Tévedésben él a Magyar Nemzeti Bank”

A reálgazdaság érdekeit szolgálná a jegybanki alapkamat csökkentése – állítja Bánfi Tamás, a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának tagja. Szerinte tévedés a Simor András  által feltételek nélkül elfogadott inflációs célkövető rendszer alkalmazása.

Nagy Vajda Zsuzsa
2010. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ön szembement a jegybankelnök álláspontjával a legutóbbi kamatdöntő ülésen: a csökkentésre szavazott, miközben Simor András kamatot szeretett volna emelni. Mi szólt a mérséklés mellett?
– Egy huszonöt bázispontos csökkentésnek nem lett volna érdemi hatása az árfolyamra, nem gyengítette volna a forintot, ugyanakkor a reálgazdaság érdekeit szolgálta volna. A magyar gazdaság nehéz helyzetben van, hiába indult el elsősorban az exportnak köszönhetően a növekedés 2010-ben, a jó eredmény az autó- és mobiltelefon-gyártók teljesítményét tükrözi. A hazai termelők helyzete egyelőre nem javult.
– Ezek szerint aki a jelenleg 5,25 százalékos kulcs emelésére szavazott, az nem a hazai gazdaságot, hanem mondjuk a bankrendszer szempontjait védte?
– Inkább azt mondanám, hogy az utóbbi időben jobban kellett volna törekedni a kamat leszorítására, mert a körülmények ezt megengedték volna. Ha az Európai Központi Bank (EKB) és az amerikai Fed kamatemelési folyamatba kezd, azt előbb-utóbb nekünk is követni kell, és minél alacsonyabb szintről indulunk, annál jobb helyzetben vagyunk.

*

– Ez a vonat még nem ment el, ugye?
– Néhány lehetőséget elmulasztottunk, de van még valamennyi időnk. Az EKB és a Fed azt követően láthat neki a szigorításnak, hogy elindul a gazdasági növekedés, és inflációs veszélyek jelennek meg. Egyelőre még igen törékenyek a kilátások a GDP bővülésére.
– Van-e nyomás önökön, hogy a jegybankelnökkel egyformán szavazzanak?
– Engem személy szerint közvetlenül senki nem próbált befolyásolni, a többiekről nem tudok nyilatkozni. Egyszer fordult elő, hogy miután kifejtettem álláspontomat a Magyarországon is alkalmazott inflációs célkövető rendszer hibás voltáról, az egyik tanácstag a lemondást javasolta nekem. Természetesen fel sem merült bennem ez, ugyanis én nem az inflációs célkövető rendszer elfogadására tettem esküt, hanem a magyar gazdaság érdekeinek képviseletére.
– A hitelminősítők sem befolyásolják önöket?
– Befolyásolni a legcsekélyebb mértékben sem, bosszantani annál inkább tudnak engem. Nem hiszek a függetlenségükben, főleg az egyes alkalmazottakéban. A két évvel ezelőtt kitört válság előidézésében az ő felelősségük is vitathatatlan volt, mélyen hallgattak az egyes pénzügyi intézményeknél kibocsátott termékek kockázatairól.
– A nemzetgazdasági miniszter néhány napja bejelentette, hogy vállaljuk a háromszázalékos államháztartási hiányt 2011-re. Bihari Péter, a kamatemelést legutóbb megszavazó monetáristanács-tag pénteki nyilatkozatából az derült ki, hogy legközelebb már nem állna a szigorítás pártjára, és számos elemző szerint csökkent a kamatemelés esélye.
– Ez nem feltétlenül van így. Mivel inflációs célkövető rendszert alkalmaz a Magyar Nemzeti Bank (MNB), az áralakulás mértéke, pontosabban várható mértéke határozza meg a döntéseket, amenynyiben következetesek azok, akik eddig is eszerint szavaztak. Én nem tartozom közéjük.
– Miért rossz az inflációs célkövető rendszer? Említette, hogy távozását is kérték kritizálása miatt.
– Ezt a rendszert monetáris politikai tévedésnek tartom. A kamatpolitika és az inflációs cél közötti kapcsolatot egy nagy zárt gazdaságra elvégzett számítás alapján vezettük be kis nyitott gazdaságként. Ráadásul a modellnek tekintett ország sem az általunk importált recept alapján dönt a kamatról, hanem az infláció mellett számos nemzetgazdasági adatot, jelzőszámegyüttest vesz figyelembe.
– Tehát az MNB-n belül elhanyagolják ezeket az egyéb tényezőket?
– Nem veszik kellő súllyal figyelembe. Nem becsülném le az árstabilitás fontosságát, de adott esetben súlyosabb szempont kellene legyen a foglalkoztatottság mértéke vagy a reálgazdaság állapota.
– Lát hajlandóságot az MNB vezetőségében arra, hogy változtasson ezen a káros gyakorlaton s támogassa a kormány gazdaságpolitikáját? Volt, aki a tartalékráta választhatóvá tételét Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez való közeledésnek értékelte.
– Az MNB-nek a jegybanktörvény szerint feladata támogatni a gazdaságpolitikát, ha nem veszélyezteti az árstabilitás elvét. A legutóbbi döntés, a kötelező tartalékráta választhatóvá tétele azonban nem tekinthető ennek: a bankközi piac helyett a kisebb bankoknak jelent segítséget, nincs jelentősége a kormány gazdaságpolitikája szempontjából.
– Ez a nyilvánosan is érzékelhető nézetkülönbség a kormány vezetői és a jegybankelnök között nem okoz számszerűsítő károkat az országnak? Nem kellene összehangolni az álláspontjaikat a feleknek? Vagy ha ezt nem lehet, távozzon, aki kevesebb támogatottsággal bír.
– A kérdés második felét nem nekem kellene feltenni. Természetesen igen fontos a jegybankelnök személye, általánosan mondva már ez is befolyásolni tudja például a kockázati felárakat. A kormány és a jegybank közötti összhangnak ki kell alakulnia, ennek hiányánál rosszabbat nehéz elképzelni.
– Ön szerint valóban megsértette a jegybank függetlenségét a kormány?
– Túl van hangsúlyozva a jegybanki függetlenség kérdése. Azt kellene érteni a szabadság alatt, hogy miközben a kormányok választás előtt mindig hajlamosak népszerűségszerző intézkedéseket hozni, lazítani, a központi pénzintézet ebben ne vegyen részt.
– Sokat lehet hallani mostanában a gazdasági szabadságharcról. Reménytelen küzdelem?
– Vannak, dolgok, mint amilyen például a svájci frank erősödése az euróval szemben, amire nincs ráhatásunk. Magyarország gazdasága túl kicsi ahhoz, hogy diktálni tudjunk a piacoknak, de miközben nekünk muszáj arra figyelnünk, hogy mi nyeri el a befektetők tetszését, azt kell elérnünk, hogy mi is jól járjunk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.