Töretlenül tovább a lisszaboni úton

Lóránt Károly
2010. 09. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint ahogy az újságok már hírt adtak róla, az Európai Unió közvélemény-kutató intézete, az Eurobarométer elkészítette szokásos tavaszi felmérését arról, hogy mi is az uniós állampolgárok véleménye a jelenlegi gazdasági helyzetről meg úgy általában az Európai Unióról. A felmérésből kiderül, hogy az elmúlt három évben az unió népszerűsége erőteljesen romlott. Míg 2007-ben még a megkérdezettek 58 százaléka gondolta úgy, hogy országának uniós tagsága jó dolog, most már csak 48 százaléka. Ez a csökkenés azonban nem olyan drámai, ha tíz évre tekintünk vissza, mert az uniós tagság támogatottsága akkor is a jelenlegi szinten volt. Ami inkább érdekes, hogy tízéves távlatban a „nem tudom” válaszok aránya csökkent, és átalakult „az uniós tagság rossz dolog” válasszá, amely véleményt jelenleg a megkérdezettek egyötöde képviseli. Persze országok között nagy a különbség. A legnagyobb kiábrándulás érthetően Görögországban és Németországban van, ahol a legutóbbi, 2009 őszén végzett felmérés óta az uniós tagság helyeslése 17, illetve 10 százalékponttal csökkent. A skála másik végén a magyarok és a lettek állnak, ahol az uniós tagság népszerűsége nőtt – igaz, így is a legalacsonyabbak közé tartozik, mélyen a lecsökkent görög és német adat után: a lettek csupán egyötöde, a magyarok alig több, mint egyharmada gondolja úgy, hogy az uniós tagság jó dolog.
Az unió vezető politikusainak figyelmeztető lehetne, hogy az Eurobarométer adatai már régóta azt jelzik, hogy a lakosság kétharmada nem bízik (tend not to trust) a nemzeti kormányokban és parlamentekben, ami valószínűleg arra vezethető vissza, hogy az elmúlt húsz évben bármely pártra szavaztak ugyanazt a – korábbi európai szociális piacgazdaságot felszámolni igyekvő – neoliberális politikát kapták. Emiatt azután – mint ahogy ez korábbi Eurobarométer-felmérésekből kiderül – a politikusi „szakma” bizalmi indexe az összes foglalkozás közül az utolsó helyre került. Ha valamiért állampolgárai kedvelik az uniót, az a szabad utazási lehetőségek és az euró, ami turistaszemszögből nézve valóban jó dolog, míg nemzetgazdasági szempontból katasztrófa, mert a gazdasági növekedést gátló örökös restrikcióval jár a Németországnál kevésbé versenyképes országokban.
Ami a gazdasági válságot illeti, a megkérdezettek ötvenöt százaléka gondolja úgy, hogy a neheze még hátravan, míg azok aránya, akik szerint már túl vagyunk a nehezén, csak harminchét százalék, tehát markáns különbség van a pesszimisták javára. E tekintetben legpesszimistább a 40–55 év közötti korosztály, a munkanélküliek, a szegények és a baloldaliak. A magukat a politikai skála jobboldalára helyezők lényegesen optimistábbak, mint a baloldaliak, ám még ő közöttük is többségben van az a vélemény, hogy a válság java még hátravan.
Akik közvélemény-kutatással foglalkoznak, tudják, hogy a válaszok jelentős mértékben függenek attól, hogy hogyan teszik fel a kérdéseket. E tekintetben az Eurobarométer keze meglehetősen meg van kötve, azóta, hogy egy pár évvel ezelőtti felmérésből, amely a világbékét leginkább veszélyeztető országokra volt kíváncsi, a sugallt Észak-Korea helyett Izrael és az Egyesült Államok került az első helyre. A felmérésből óriási botrány kerekedett, és a dokumentumot el is kellett távolítani az Eurobarométer honlapjáról. Most is sikerült olyan kérdést feltenni, amelyre az uniós polgárok végre pozitívan reagálhattak. Arra a kérdésre, hogy vajon a gazdasági és pénzügyi válság leküzdésében a tagállamoknak szorosabban együtt kell-e működniük, a válaszadók 86 százaléka mondta, hogy igen, és hasonlóan magas arányban értettek egyet azzal, hogy a problémákat csak további reformokkal lehet megoldani. Ezen felbuzdulva a bizottság sajtóközleménye a következő szalagcímmel indít: Az uniós polgárok támogatják a szigorúbb európai gazdasági irányítást. Az unió töretlenül halad tovább a lisszaboni úton.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.