Újra divatba jöttek a földönkívüliek

Az utóbbi években divat lett a kormányok körében – legyen szó Nagy-Britanniáról, Kanadáról, Kínáról, vagy akár Brazíliáról – a földön kívüli jelenségek hivatalos dokumentációjának felfrissítése, újraszabályozása. Lula da Silva brazil elnök a minap kormányrendelettel igyekezett rendszerezni az eddigi és a jövőbeni UFO-észleléseket.

Karczag Eszter
2010. 09. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyjából három éve folyik az a projekt, amelynek során a brit nemzeti archívum folyamatosan tárja a nyilvánosság elé a XX. században észlelt és bejelentett földön kívüli jelenségeket. A brit védelmi minisztériumhoz 1900 és 2000 között körülbelül 11 ezer jelentés érkezett, amelyek között 2008 májusa óta bárki szabadon böngészhet. A több ezer oldalra rúgó feloldott gyűjtemény tartalmaz jelentéseket, rajzokat, leveleket, de parlamenti jegyzőkönyveket is. A legutóbb nyilvánosságra került dokumentumok főként Winston Churchill egykori brit miniszterelnök 50-es évekbeli UFO-politikájáról szolgáltatnak fontos adalékokat. A második világháború során a brit királyi légierő (RAF) harci repülőgépeinek pilótái ontották a jelentéseket a küldetésekből hazatérve észlelt megmagyarázhatatlan jelenségekről. Churchill – nagy UFO-fanatikus lévén – parancsba adta, miszerint minden hasonló esetről azonnal értesíteni kell őt.
A legfrissebb elérhető akták tartalmazzák a miniszterelnök azon utasításait, amelyek ötven évre titkosították például a RUF egyik bombázójának egy azonosítatlan repülő tárggyal történt találkozását is. A nemzeti archívumban fellelt levelek szerint Churchill félt a tömegpániktól; a harmadik világháborúval fenyegető hidegháború miatt már a „kis zöld emberkék” nélkül is meglehetősen feszült volt a hangulat a lakosság körében. Megmagyarázhatatlan égi jelenségekből pedig nem volt hiány: a hidegháború alatti éves átlag meghaladta a kétszázat, ami azonban – érdekes módon – 1991-től, a Szovjetunió összeomlásától fogva a nullára csökkent. A védelmi minisztérium 1996-os parlamenti jelentése szerint „az utóbbi öt évben nem volt példa ilyen eseményre”. Ez a tény pedig arra szolgáltathat bizonyítékot, hogy a RUF által nem beazonosítható repülő tárgyak nagy valószínűséggel az alábecsült szovjet hadifejlesztések termékei lehettek.
Nem üldöznek földönkívülieket, de mindenképp pontosabb gyűjteményt terveznek most a brazilok is. Az új kormányrendelet minden civil és katonai pilótát, illetve légiforgalmi irányítót kötelez minden egyes furcsa esemény jelentésére, amit a Rio de Janeiró-i központú Nemzeti Archívum hoz majd nyilvánosságra. 1947 óta a brazil légtérben kiemelkedően sok furcsa esemény történt, amelyekre 1977-től kezdve már a légierő is nagyobb figyelmet fordított, ám eddig nem volt szabályozva, hogy a szemtanúkra és az államra pontosan milyen kötelezettségek hárulnak. Egy riói katonai légiirányító az O Dia brazil újságnak adott interjújában elmondta, hogy az eddigi szemtanúk között igen nagy tiszteletnek örvendő, szavahihető személyek is vannak: több miniszter, illetve egy államfő is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.